Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015

Oxfam: Στα χέρια του 1% ο παγκόσμιος πλούτος

Στα χέρια των πολύ λίγων, του 1%, θα είναι συγκεντρωμένο πάνω από  το 50% του παγκόσμιου πλούτου το 2016. Εκθεση της Oxfam που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν από την έναρξη τουΠαγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός (22-24 Ιανουαρίου), δείχνει ότι έως το 2016, με βάση τις σημερινές τάσεις,το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατέχει περισσότερο πλούτο απ’ ότι το υπόλοιπο 99%. Η οργάνωση θα ζητήσει από τους συμμετέχοντες στο Νταβός να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
Πέρυσι η Oxfam είχε παρουσιάσει στο Νταβός έκθεση που έδειχνε ότι οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη κατέχουν τον ίδιο πλούτο με αυτόν που κατέχουν οι 3,5 δισεκατομμύρια των φτωχότερων ανθρώπων του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο πλούτος των 80 πλουσιότερων ανθρώπων διπλασιάστηκε το διάστημα 2009-2014. Πάνω από το 1/3 των 1.645 δισεκατομμυριούχων που περιλαμβάνονται στη λίστα του Forbes κληρονόμησαν ένα μέρος ή όλο τον πλούτο τους, ενώ το 20% έχουν συμφέροντα στον χρηματοοικονομικό τομέα.
Οι πλουσιότεροι είναι αυτοί που υπόκεινται στο προνομιακό καθεστώς της υποφορολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη