Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

ΔΗΜΑΡ: Προοδευτική Διακυβέρνηση και Μεταρρυθμίσεις

Εκδήλωση με θέμα «Προοδευτική Διακυβέρνηση και Μεταρρυθμίσεις» διοργάνωσε η Δημοκρατική Αριστερά, στο ξενοδοχείο PARK.
Ομιλητές ήταν ο Πάνος Καζάκος, ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Συμβουλίου ΤΕΙ Πελοποννήσου, ο Γιάννης Μπαλάφας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φίλιππος Σαχινίδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός και ο Σάκης Παπαθανασίου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Φοίβος Καρζής. 
kouvelis-580x392_7
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, έκανε μια σύντομη παρέμβαση όπου τόνισε ότι «η ελληνική κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί και ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού απειλείται από μόνιμο εγκλωβισμό σε συνθήκες φτώχειας». Τόνισε τις ευθύνες της κυβέρνησης που αυτοπαγιδεύτηκε στο «αφήγημα της επιτυχίας» και δεν προώθησε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι «με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε με την ψήφο μας για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας να συμβάλλουμε στην παράταση της θητείας αυτής της κυβέρνησης και στη συνέχιση των ίδιων πολιτικών», χαρακτηρίζοντας την «απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία προεδρικής εκλογής είναι στην πραγματικότητα μια κίνηση για την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Είναι μια κίνηση ώστε τα νέα μέτρα να ληφθούν μετά τις εκλογές. Το ζήτημα όμως είναι να μη ληφθούν νέα επαχθή μέτρα».

Συνέχισε δε λέγοντας ότι «οι εκλογές ως μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας δίνουν τη δυνατότητα της πολιτικής αλλαγής και της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Σε αυτή τη διακυβέρνηση θα συμβάλλουμε από θέση πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας. Στόχος μας είναι να υπάρξει προγραμματικός διάλογος για το περιεχόμενο αυτής της προοδευτικής διακυβέρνησης. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε . Θα συμβάλλουμε ώστε η πολιτική αλλαγή να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια, σταθερότητα και σύγχρονες προοδευτικές λύσεις».
«Απαιτείται ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους και προώθηση ενός διαφορετικού εσωτερικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε προοδευτική κατεύθυνση.
Βασικά στοιχεία της νέας συμφωνίας πρέπει να είναι:
  • Η διευθέτηση του χρέους με σημαντική ελάφρυνση του.
  • Η προσγείωση των δημοσιονομικών στόχων και τη σύνδεση τους με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία.
  • Η προώθηση ενός διαφορετικού εσωτερικού προγράμματος με μεγάλες δομικές αλλαγές, μείωση των ανισοτήτων και εμβάθυνση της δημοκρατίας.
Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης. Για αυτό τονίζουμε πως η διεκδίκηση της λύσης πρέπει να γίνει με τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση στο εσωτερικό της χώρας και τη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει μεγάλες αλλαγές σε κράτος και οικονομία.
Αλλαγές που θα απαντούν με προοδευτικό, δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο στα προβλήματα και τις υπαρκτές προκλήσεις της χώρας. Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν στόχο τόσο την αποκατάσταση των αδικιών όσο κυρίως την μετάβαση σε μια νέα εποχή κανονικότητας, αξιοκρατίας, ίσων ευκαιριών και κοινωνικής δικαιοσύνης. Που θα ανασυγκροτούν τη χώρα με ανάπτυξη, απασχόληση και διάχυση των ωφελειών σε όλους. Με υπέρβαση της πελατειακής δομής του πολιτικού συστήματος και αντιμετώπιση της εξάρτησης του από εξωθεσμικά κέντρα.
Οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις αφορούν το σύνολο της θεσμικής και κοινωνικοοικονομικής συγκρότησης της χώρας.
Η πολιτική αυτή στη χώρα μας βρίσκεται σε άμεση σύνδεση και συναγωνιστική σχέση με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης , τις δυνάμεις της Αριστεράς , της Οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας που αγωνίζονται για την αλλαγή πολιτικών. Για την Ευρώπη των ίσων ευκαιριών, της αλληλεγγύης , της ισοτιμίας, της πολιτικής ενοποίησης.
Σε αυτό το δρόμο θα βαδίσουμε».
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, εδώ
papathanasiou1402055304
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σάκης Παπαθανασίου, κατά την ομιλία του τόνισε ότι: «στην περίπτωση της Ελληνικής κρίσης μαζί με την παγκόσμια οικονομική κρίση που είναι κρίση του νεοφιλελευθερισμού και της ασυδοσίας του χρηματοοικονομικού τομέα, υπάρχουν και σημαντικές εγχώριες δομικές αιτίες. Αφορούν στις παθογένειες του κοινωνικοοικονομικού μοντέλου και της πολιτικής διακυβέρνησης. Με την αυξημένη ισχύς των ομάδων συμφερόντων και τη διαπλοκή τους με την πολιτική εξουσία , με τις πελατειακές ψηφοθηρικές νοοτροπίες.
Αυτό το μοντέλο στηρίχτηκε στο φτηνό δανεισμό και στη διαρκή χρηματοδότησης ελλειμμάτων γεγονός που δημιούργησε αυταπάτες ότι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων δεν είναι σημαντικό πρόβλημα.
Έτσι στην Ελλάδα εκκρεμούσαν και εκκρεμούν ακόμη μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα στα πλαίσια του μνημονίου ήταν και άδικες και αναποτελεσματικές. Υπήρχαν βεβαίως και παρεμβάσεις που στόχευαν στον εκσυγχρονισμό δομών και θεσμικού πλαισίου. Όμως δεν ήταν αυτές ο κανόνας. Αντίθετα η πολιτική αυτή οδήγησε σε μια τεράστια αφαίρεση δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Το πολιτικό σύστημα και ειδικά τα κόμματα που συγκροτούν τη σημερινή κυβέρνηση φάνηκαν ανίκανα να προωθήσουν ένα διαφορετικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας».
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Σάκη Παπαθανασίου, εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη