Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014

Πρωτοβουλία για Κεντροαριστερά και προοδευτική διακυβέρνηση

Να υποστηρίξουν με τη διακριτή οπτική και τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς το αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη “μικρή ΔΕΗ” αποφάσισαν κατά πλειοψηφία στη σημερινή τους συνεδρίαση, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοκρατική Αριστερά θα καταθέσει χωριστή πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, συνοδευόμενη από ειδική αναλυτική εισήγηση και τις υπογραφές των βουλευτών του κόμματος.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή Τύπου, που παραχώρησε δήλωσε πως το κόμμα του έχει δηλώσει ευθύς εξ αρχής ότι είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων αλλά “όχι γενικώς και αορίστως”.
Ο κ. Κουβέλης δήλωσε πως η θέση της ΔΗΜΑΡ υπέρ της απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας που δεν έχει καμία σχέση με τη διάλυση και την εκποίηση της μικρής ΔΕΗ”.
“Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες με έναν πρωτογενή και κυρίαρχο τρόπο να μιλήσουν και να καταθέσουν στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος την δική τους απόφαση αναφορικά με την προωθούμενη διάσπαση, διάλυση και εν τέλει εκποίηση της ΔΕΗ”, είπε ο Φ. Κουβέλης και πρόσθεσε:
“Είμαστε εναντίον αυτών των ιδιωτικοποιήσεων που βγάζουν στο σφυρί κοινωνικά αγαθά, δεν εντάσσονται σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο και δεν διασφαλίζουν το συμφέρον όλων των Ελλήνων πολιτών αλλά και το γενικότερο δημόσιο συμφέρον”.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για διάλυση της ΔΕΗ καθώς όπως είπε παραχωρείται το “φιλέτο της εταιρείας”, καθώς “πωλούνται υποδομές, προσωπικό και κατά παγκόσμια πρωτοτυπία και πελατολόγιο”.
Αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν την ΔΗΜΑΡ να καταθέσει τη δική της πρόταση για δημοψήφισμα και να μην συνταχθεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν υπάρχει κοινός τόπος για τα άλλα θέματα που αφορούν στην ηλεκτρική ενέργεια.
“Η κατάθεση ξεχωριστής πρότασης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σε καμία ενέργεια δεν αποδυναμώνει την προσπάθεια για τη συγκέντρωση του απαιτούμενου αριθμού των 120 βουλευτών, που όπως σαν είναι γνωστό είναι αναγκαίος αριθμός προκειμένου να προκληθεί συζήτηση στο κοινοβούλιο”, είπε ο Φ. Κουβέλης και πρόσθεσε:
“Εμείς κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν να προκύψει ο αριθμός των 120 βουλευτών προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή. Σε καμία περίπτωση στον αριθμό των 120 βουλευτών δεν συναριθμούμε τη Χρυσή Αυγή”.
Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τους διαφωνούντες στο κόμμα εξεφρασε την πεποίθηση ότι η πλειονότητα των βουλευτών και θα υπογράψει και θα ψηφίσει την πρόταση της ΔΗΜΑΡ. «Έχω σεβασμό στη διαφορετική άποψη και βαθύτατο σεβασμό στη συλλογική άποψη», είπε. Πρόσθεσε, δε, πως η συγκέντρωση των 120 υπογραφών δεν έχει σχέση με προανάκρουσμα της στάσης της ΔΗΜΑΡ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πρωτοβουλία ΔΗΜΑΡ για Κεντροαριστερά και προοδευτική διακυβέρνηση
Τέλος, ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε, ότι η ΔΗΜΑΡ θα αποστείλει δυο επιστολές, στα πλαίσια  ανάληψης πρωτοβουλίας διαλόγου για την Κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση.
Η μία θα απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, ανεξάρτητους βουλευτές και τους Οικολόγους, για άμεση έναρξη διαλόγου για την συγκρότηση κεντροαριστερού πόλου, και θα συνοδεύεται από έντεκα σημεία για προγραμματική συμφωνία.
Ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι δεν αναζητεί με την πρωτοβουλία αυτή προσχώρηση του ενός κόμματος στο άλλο, ενώ σε ερώτηση για το εάν θα αναλάβει πρωτοβουλία να συναντηθεί με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων, είπε ότι προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή έχει να σταλούν οι επιστολές, και όλα τ’ άλλα έχουν σχέση με την πορεία του διαλόγου.
Όπως διευκρίνιζαν κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ αυτή η προγραμματική συμφωνία, εφόσον προκύψει, δεν απευθύνεται προφανώς στη ΝΔ, αλλά έχει ως στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης Κεντροαριστεράς-Αριστεράς.
Η δεύτερη επιστολή θα απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ για να συζητηθεί η δυνατότητα διατύπωσης προοδευτικής, κυβερνητικής πρότασης, με συγκεκριμένα προγραμματικά στοιχεία, και με το σκεπτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοαποκλείεται από τις διεργασίες για την Κεντροαριστερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη