Το παρών και το μέλλον της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, συζήτησαν χθες, για περισσότερη από μιάμιση ώρα, αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον νέο δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό , σε συνάντηση που είχαν με τον αντιδήμαρχο Μανόλη Βασιλάκη και μέλη της εποπτείας της Βιβλιοθήκης.
Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο νέος δήμαρχος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ανοιχτά θέματα της Βικελαίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βασιλάκης και τα μέλη της εποπτείας της Βιβλιοθήκης έκαναν εκτενή ενημέρωση στον κ. Λαμπρινό και τους συνεργάτες του, για το σύνολο των δραστηριοτήτων αλλά και των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν.
Συγκεκριμένα όπως επισημάνθηκε, το κτίριο της Βικελαίας, στην πλατεία Λιονταριών είναι έτοιμο, αυτό που απομένει είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός.
Ο κ. Λαμπρινός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ψηφιοποίησης της Βικελαίας που ξεκινά από το 1880 και έχει σταματήσει στο 1950. Ο νέος δήμαρχος τόνισε ότι θα αναζητηθούν κονδύλια για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Το προσωπικό της Βικελαίας είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζονται από την κατάρτισή τους και την αφοσίωση που δείχνουν στις δράσεις της Βικελαίας, όμως όπως επισημάνθηκε χθες, πρόκειται για ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους είναι στα όρια της συνταξιοδότησης. Αυτό που χρειάζεται η Βικελαία, όπως αναφέρθηκε στην συνάντηση, είναι η πρόσληψη νέων υπαλλήλων που θα πλαισιώσουν το υπάρχον προσωπικό.
Η θέση εφόρου
Υπάρχει και το ζήτημα της πλήρωσης της θέσης του εφόρου της Βικελαίας, η οποία παραμένει κενή, εδώ και 16 χρόνια, μετά τον θάνατο του Νίκου Γιανναδάκη. Τόσο ο κ. Βασιλάκης όσο και τα μέλη της εποπτείας, πρότειναν στον κ. Λαμπρινό, - ο οποίος δεν άφησε να διαφανούν οι προθέσεις του- ότι ακόμη και αν η επιλογή της νέας δημοτικής αρχής είναι να προχωρήσει στην πρόσληψη εφόρου, να διατηρήσει το συμβούλιο εποπτείας της Βιβλιοθήκης, προκειμένου να λειτουργεί υποστηρικτικά στο έργο που θα επιτελείται.