Δευτέρα, 16 Ιουνίου 2014

Τα 6+1 "αγκάθια" για τον Βασίλη Λαμπρινό

του Δημήτρη Καρυωτάκη στο www.cretalive.gr
Τρεις εβδομάδες μετά τη μεγάλη ανατροπή και την επικράτηση του Βασίλη Λαμπρινού στις δημοτικές εκλογές του Ηρακλείου και το κλίμα ενθουσιασμού στο στρατόπεδο των νικητών αρχίζει να υποχωρεί δίνοντας τη θέση του στον προβληματισμό, την αγωνία και την ανάγκη να αξιοποιηθεί το momentum ώστε και πολύτιμος χρόνος να μη χαθεί και η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας να αποκτήσει βηματισμό, στόχευση και αποτελεσματικότητα. Το στοίχημα δεν είναι εύκολο αλλά ο νέος δήμαρχος έχει για συμμάχους του στην προσπάθεια του τον ενθουσιασμό, την όρεξη και την αυξημένη διάθεση προσφοράς των νέων συνεργατών του. Αρκεί αυτό; Ο χρόνος θα δείξει που κι αυτός είναι, τουλάχιστον στην αρχή, ευνοϊκός για τον πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου και μια πρόσφορη δικαιολογία για την απειρία και την έλλειψη συντονισμού του δημοτικού έργου. Ποια είναι όμως τα " αγκάθια" του νέου Δημάρχου; Ποια προβλήματα θα κληθεί να διαχειριστεί με το " καλημέρα" και ποια θα είναι τα ανοιχτά μέτωπα, οι καθημερινές πληγές, που θα βάλουν στη " Δύναμη των Πολιτών" τα... δύο πόδια σ΄ένα παπούτσι;

Α. Το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

Το έργο βρίσκεται στη β΄ και πλέον κρίσιμη φάση του και η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει αφού μελετήσει την αξιολόγηση του φακέλλου της μίας και μοναδικής εταιρείας που ΄κατέθεσε προσφορά( ΚΑΣΤΟΡ- συμφερόντων Μπόμπολα) να πάρει την απόφαση και να προχωρήσει στην ανακήρυξη του εργολάβου. Τα 11 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται δεν υπάρχουν στα δημοτικά ταμεία και η ταμειακή εκροή προβλέπεται να γίνει από το " μαξιλάρι" του δανείου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η αποπεράτωση του κολοσσιαίου έργου και κυρίως ο τρόπος που θα λειτουργήσει είναι το πιο μεγάλο στοίχημα του Λαμπρινού στην πενταετία του.
Β. Η " Αταξία" της πόλης.
Μπορεί να μην ψήφισαν τα...τραπεζοκαθίσματα στις τελευταίες εκλογές στο Ηράκλειο, αλλά συνέβαλαν αποφασιστικά( όχι αυτά αλλά οι χρήστες και κυρίως οι ιδιοκτήτες τους) στη διαμόρφωση κλίματος εις βάρος του Κουράκη. Η εικόνα μιας πόλης- καφετέριας που πίσω της είναι προσκολλημένα συμφέροντα με  το άπλωμα τραπεζιών και καθισμάτων σε κάθε τετραγωνικό κοινόχρηστου χώρου, " στοίχειωσε" την απερχόμενη δημοτική αρχή, δημιούργησε την παρατεταμένη αίσθηση αταξίας και άφησε στο μέσο πολίτη την εντύπωση πως κάποιοι ή δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να αποκαταστήσουν την ευνομία και την αισθητική στο κέντρο της πόλης.

Τώρα πολλοί πιστεύουν πως μ΄ ένα κουμπί θα επικρατήσει τάξη και νομιμότητα και πως από την 1η του Σεπτέμβρη, οι βουλιμικοί ιδιοκτήτες των καφετεριών, ως ένδειξη καλής διάθεσης θα συμβάλλουν στη βελτίωση του Ηρακλείου, απελευθερώνοντας όλους τους χώρους που αυθαίρετα έχουν καταλάβει! Δεν ξέρω πόσοι το πιστεύουν αυτό( εγώ δεν είμαι ένας απ΄αυτούς...ελπίζω και ο δήμαρχος) αλλά η αποκατάσταση της " αταξίας", χωρίς τη διαλυμένη δημοτική αστυνομία είναι ένα κομβικό σημείο για να δείξει ο Λαμπρινός πως δεν...μασάει! Κι εδώ, κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν έχει καθόλου χρόνο ανοχής από την κοινωνία

Γ.Η μάχη της καθημερινότητας.
Είναι κι αυτό ένα στοίχημα για τη νέα δημοτική αρχή και σε αυτό χωράνε πολλά. Το σύνθημα " νερό παντού" αλλά και η  καθαριότητα, η  συχνή παρουσία της δημοτικής αρχής στις συνοικίες και τις δημοτικές ενότητες του Ηρακλείου ακόμα και στα χωριά, που Καλλικράτη άκουγαν αλλά πουθενά δεν τον  έβλεπαν,είναι προτεραιότητες δομικές για το καλό ξεκίνημα του νέου δημάρχου και της ομάδας του.

Δ. Το γηρασμένο προσωπικό.
Το προσωπικό του δήμου σε πολλούς τομείς έχει κάνει τον κύκλο του . Σε κάποιους άλλους είναι γηρασμένο και αντιπαραγωγικό ενώ υπάρχει η αντίφαση, εκεί που παράγεται σημαντικό έργο, όπως για παράδειγμα στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στις Α.Ε του Δήμου  να είναι υπό ομηρεία των εργασιακών του σχέσεων. Συμβασιούχοι στην πλειονότητα τους, είτε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είτε μέσω ΟΑΕΔ, δεν ξέρουν για πόσο θα προσφέρουν αυτό που προσφέρουν! Την ίδια ώρα πολλές υπηρεσίες θα χάνουν κόσμο καθώς με το φόβο να χάσουν κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα όλο και περισσότεροι βλέπουν την πόρτα της εξόδου.
Ε. Η νέα προγραμματική περίοδος.
Το ΕΣΠΑ, αποκλειστικός μοχλός εισροής χρημάτων για έργα στα δημοτικά ταμεία, κλείνει τον κύκλο του και η νέα προγραμματική περίοδος, όπου δεν θεωρεί επιλέξιμα τα έργα υποδομής, ξημερώνει! Δεν απαιτείται μόνον αλλαγή στρατηγικής αλλά κυρίως έξυπνες προτάσεις που θα συνεχίσουν να φέρνουν χρήματα στο Ηράκλειο!
ΣΤ. Πολεοδομικές Μελέτες.
Η ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών, που απαιτεί τεράστια γραφειοκρατία θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες του Δημάρχου. Πως όμως θα γίνει αυτό όταν η Πολεοδομική Υπηρεσία έχει απογυμνωθεί πλήρως, λόγω συνταξιοδότησης και κι έχει μείνει με το μισό προσωπικό της;
'Ολα αυτά τα " αγκάθια" κάνουν αρκετούς, κυρίως τους πιο έμπειρους με τα δημοτικά να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και κυρίως να ζητούν με τρόπο αλλαγή ταχύτητας και ανέβασμα στροφών. Με δεδομένο πως ο Κουράκης δεν θα ενημερώσει τη νέα δημοτική αρχή πριν από τα τέλη Αυγούστου κι αυτό σ΄ένα απολογιστικό δημοτικό συμβούλιο, δεν είναι λίγοι που κάνουν λόγο για την ανάγκη να σηκώσουν τα μανίκια και να αρχίσουν νωρίτερα την εντατική δουλειά. Διότι, λένε, καλές οι επιτροπές και οι συζητήσεις...ψυχαναλυτικού χαραχτήρα στη δημοτική Ομάδα, αλλά χρόνος δεν υπάρχει για πράγματα που φαντάζουν ως πολυτέλεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη