Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

Αντώνης Χελιδώνης : Είμαστε η διακήρυξη μας

ΗΣΥΧΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Οι έτοιμες, ησυχασμένες απαντήσεις/ 
δε γίνεται πια να με χορτάσουν/ 
όπως δεν επαρκούνε σε μια πόρνη/ 
οι τακτικοί, αξιοπρεπέστατοι πελάτες της.//


ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΑΝΤΙΔΙΚΙΕΣ εκδόσεις ύψιλον/βιβλία

Είμαστε η διακήρυξή μας.

Πολλοί μας χρέωναν εδώ, ακόμα περισσότεροι μας χρέωναν εκεί. Μα από την αρχή -τέσσερα χρόνια τώρα- το είπαμε και το κάνουμε: Πάμε για αλλού και όσοι μπορείτε να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας -στα κείμενα και τη δράση μας- θα ανταμώσουμε. Πολίτες με διαφορετικές καταγωγές,  συγκλίνουσες διαδρομές και κοινές ιεραρχήσεις.

Ξεκινήσαμε από την ανάλυση για την Κρήτη, από τις ιδέες μας. Μιλήσαμε ως πολιτική δύναμη που έχει πρόγραμμα και σχέδιο για ρήξεις κα μεταρρυθμίσεις συνολικά  -στην παραγωγή, στις κοινωνικές σχέσεις, στο πολιτικό σύστημα. Είδαμε τον Καλλικράτη ως δυνατότητα, ξεφύγαμε από την καταγγελία, τον στείρο αρνητισμό και θέσαμε τα όρια και τις αντιφάσεις του.

Επιχειρήσαμε να θεμελιώσουμε τη διαφορετικότητα και την αναγκαιότητα της ύπαρξής μας στον ιδιαίτερο προγραμματικό μας λόγο -στην πολιτική μας στρατηγική. Διατυπώσαμε λόγο μεγάλου ορίζοντα. Είμαστε δύναμη που ξέρει και ταυτόχρονα δύναμη που μπορεί. Διεκδικήσαμε την εξουσία και υπηρετήσαμε το θεσμό από τη θέση της ελλάσονος αντιπολίτευσης. Με πνεύμα συναίνεσης, δράσεις διεκδίκησης, άρωμα πολιτικής. 
Εκπροσωπήσαμε, με ευθύνη, στο περιφερειακό συμβούλιο 12.616 πολίτες της Κρήτης. Ο Αντώνης Ανηψητάκης στην αρχή, ο Αριστείδης Παπαδάκης από τα μέσα της θητείας και μέχρι σήμερα.  Υλοποιήθηκε έτσι η αρχή της εναλλαγής που είχε υιοθετήσει η ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ το καλοκαίρι του 2010. Η εναλλαγή των αιρετών βοηθά την ανανέωση της πολιτικής με την είσοδο νέων ανθρώπων, βοηθά τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τον κοινωνικό έλεγχο και εμποδίζει τη δημιουργία ιδιοτελών μηχανισμών εξουσίας και πελατειακών σχέσεων. Είναι μια διαφανής δημοκρατική διαδικασία και δεν έχει καμία σχέση με κομματικές συναλλαγές. Είναι απόφαση ευθύνης και προοπτικής.


Επιμένουμε στις προτεραιότητες, όπως διατυπώθηκαν στα προγραμματικά κείμενα.  Αποτελούν για εμάς πηγή αισιοδοξίας. Όσο θα προχωρούν, θα ενισχύουν την πεποίθηση "ότι η Κρητική κοινωνία, συνειδητοποιώντας τις αιτίες της κρίσης, θα αναγνωρίσει σε μας τον καταλύτη μιας λύσης που η ίδια γεννά και θα συμπορευτεί μαζί μας." [1]

Παρά τις αδυναμίες λειτουργούμε συλλογικά. Οι διαφορετικές προελεύσεις -καλύτερα η διαφορετική κουλτούρα - νοούνται και είναι η δύναμη της κίνησης. 

Αναδείξαμε την αξία της πολιτικής ως σχέδιο της κοινωνίας. Η ανάγκη να την επαναπροσδιορίσουμε ως τον καλύτερο τρόπο διευθέτησης των κοινών, καθορίζει τη στάση μας. Και η στάση των άλλων -της πλειοψηφίας, της κεντρικής διοίκησης και της μειοψηφίας- αποδεικνύει σε κάθε περίσταση τον αναντικατάστατο ρόλο μιας δύναμης που θέλει και μπορεί να ανασυνθέσει τις δύο "ψυχές" της: τον ριζοσπαστισμό και τον μεταρρυθμισμό, πάνω σε ένα συνεκτικό, οραματικό και εφαρμόσιμο πολιτικό σχέδιο.

Τολμάμε και φανταζόμαστε την Κρήτη του 2021. Μέσα από τα μάτια και τα λόγια του Αντώνη Ανηψητάκη. Φίλοι, μέλη, συμπάσχοντες και συμπαθούντες της κίνησης. Άλλα και οι αντίπαλοι. Έχει τη δυνατότητα να βλέπει μπροστά. Όσο κι αν δέχεται πυρά "φίλιων" σχηματισμών...

Ανοίγεται στην κοινωνία και την καλεί: ενισχύστε μας τώρα που είμαστε στην αφετηρία για ουσιαστικές αλλαγές - αλλαγές που σίγουρα θα γίνουν - ως ένα βήμα σε μια πορεία, μέσα από την οποία η Κρήτη θα γίνει πρότυπη Περιφέρεια. 

[1]: από τη διακήρυξη της ανεξάρτητης περιφερειακής κίνησης πολιτών "Μια Κρήτη ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΑΝΘΡΩΠΟΣ" 

2. Δεκατέσσερις και σήμερα! Δεν μιλάω για το στρατό! Ακόμα και όταν υπηρέτησα την πιο ηλίθια θητεία της ζωής μου, δεν μιλούσα! Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι! Ναι, αντίστροφη μέτρηση: σε δύο  εβδομάδες ψηφίζουμε. Για την ανάδειξη  περιφερειάρχη,  για την ανάδειξη δημάρχων στους  Καλλικρατικούς δήμους.

Οι ομάδες δεν είναι μόνο δύο ή τρεις ή τέσσερις. Είναι σε κάθε επίπεδο πολλές. Ούτε τα χρώματα τους είναι πια σταθερά και αναγνωρίσιμα. Δεν μιλάω για το ποδόσφαιρο -που μου αρέσει- για τις κινήσεις που διεκδικούν την τοπική εξουσία μιλώ και γράφω!  Στήνονται βέβαια εξέδρες, αλλάζουν το φόντο, έρχονται νέοι ομιλητές. Μένουν οι εξέδρες, ανταλλάζουν ματιές με τα άδεια καθίσματα... Βλέμματα γεμάτα απορίες για τα όσα ακούσαν, για εκείνα που θα ακούσουν την επόμενη μέρα... 

Για την αυτοδιοίκηση ψελλίσουν τα απαραίτητα: Φταίνε όλοι οι άλλοι! Πραγματικά πρωτότυπο! Οι συνήθειες, οι αντιλήψεις, η νοοτροπία παραμένουν. Οι κόντρες είναι σκληρές... Αδυσώπητες! Στοχεύουν στην εξόντωση του πιο κοντινού υποψηφίου... Εκείνου που διεκδικεί ψήφο από την ίδια δεξαμενή... Για το νερό και τη διαχείρησή του... μια κουβέντα αρκεί!
Ποιές είναι οι μεγάλες ομάδες; Μη με ρωτάτε... Ακόμα και στο "πράσινο" νησί που ζω και δραστηριοποιούμαι δεν ξέρω να απαντήσω! Θέλω να πιστεύω και αισιοδοξώ ότι κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι - άντρες και γυναίκες - συνειδητοποιούν " ότι για τον κατήφορο φταίχτες είμαστε κι εμείς, και με τις εκλογικές μας επιλογές, άρα στο χέρι μας είναι και η αναστροφή της πορείας ". [1]  Οι πρώην μεγάλες ομάδες - τώρα για την πολιτική μιλώ - νοιώθουν τα κρυστάλλινα πόδια τους αδύναμα... Αλλά για αυτές - χθεσινές και αυριανές - θα μιλήσουμε μετά τις εκλογές...

Σήμερα, είκοσι μέρες πριν την κάλπη,  "προτιμάμε αντί γι` Ανάπτυξη να μιλάμε για Προκοπή, γιατί παραπέμπει στον κόπο, στον ιδρώτα και απομακρύνει το μυαλό από αρπαχτές και σκάνδαλα".[2]  Επαναφέρουμε την πολιτική ως πρόγραμμα κοινωνίας και διεκδικούμε - ως δύναμη κυβερνητική - " την πλειοψηφία για να διευρύνουμε τις δυνατότητες συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, για να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που κομόζουν οι μειοψηφίες, τα κινήματα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι κοινωνικές, πολιτιστικέςοργανώσεις, αλλά και οι πολίτες, οι προσωπικότητες της επιστήμης των γραμμάτων και της τέχνης που τούτος ο τόπος δεν έπαψε ποτέ να γεννά". [3]  Αντλούμε δύναμη από τη δύναμη της Κρήτης και των ανθρώπων της...

1 σχόλιο:

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη