Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014

Με αφετηρία την απλή αριθμητική

Κασαπάκης Κώστας
Του Κώστα Κασαπάκη                                                
Δημοτικές εκλογές 2010

Κουράκης   71,82 %, Συντυχάκης 12,13 %, Ηλιαδάκης   9,55 %, Καμπιτάκης  6,50 %
Δημοτικές εκλογές 2014
Κουράκης  40,92 %   ( -30,90 %)
Λαμπρινός  28,27 %  (+18,72 %)*
Λυγερός  20,81 %      (+14,31 %)
Συντυχάκης  7,89 %   (  -4,76 %)

Συμφωνώ ότι η πολιτική είναι πολύ σύνθετη διαδικασία για να αναλύεται με ξερούς αριθμούς.
Συμφωνώ ότι το timing, τα πρόσωπα, οι ειδικές τοπικές συνθήκες ακόμη και το συναίσθημα, έχουν το δικό τους αυτόνομο ρόλο.
Τα παραπάνω όμως στοιχεία από τις 2 τελευταίες δημοτικές εκλογές στην πόλη μας, νομίζω ότι «μιλούν» από μόνα τους για τα κύρια ρεύματα που λειτούργησαν ειδικά** στο Ηράκλειο.
Το 30% των πολιτών της μεγαλούπολής μας ή  το 43% όσων ψήφισαν Κουράκη πριν 3,5 χρόνια επέλεξαν, με τον τρόπο του ο καθένας, να στείλουν στο σπίτι του τον ηγεμόνα (με το 71,82%) Δήμαρχο.
Οι απώλειες Κουράκη μοιράστηκαν περίπου στα ίσα σε Λαμπρινό και Λυγερό.
Και ο μεν Λαμπρινός, ξεκινώντας από αντικειμενικά μεγαλύτερη βάση, έχοντας άριστες περγαμηνές για το επιστημονικό και συνδικαλιστικό του έργο και όντας γενικά περισσότερο αναγνωρίσιμος, συνεχίζει στο δεύτερο γύρο.
Εκ των πραγμάτων, αν κερδίσει, πραγματώνει τον πρώτο στόχο της πλειοψηφίας των Ηρακλειωτών να τελειώνουν με το Δήμαρχο των τελευταίων 12 χρόνων.
Ο Λυγερός, εξίσου έντιμος και αξιόλογος συμπολίτης μας, με τον αριστερό ιδεολογικό του προσανατολισμό και τον «αέρα» της ανερχόμενης και πολλά υποσχόμενης πολιτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, (32,5% τον Ιούνιο του 2012 στο δήμο μας), ξεκινώντας όμως με κρίσιμη καθυστέρηση την προσπάθειά του, έμεινε τρίτος.
Τρίτος μεν αλλά, με ένα πρωτόγνωρο για την αριστερά ποσοστό στο επί δεκαετίες «πράσινο» Ηράκλειο, με τη βαριά ευθύνη να «διαχειριστεί» αυτό το 20,81% και να παίξει σημαντικό ρόλο, τουλάχιστον στην επόμενη δημαρχιακή θητεία.
Η απόφαση που δημοκρατικά πήρε η συνέλευση των υποψηφίων του συνδυασμού του, δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Η «κατά συνείδηση» ψήφος που προτείνει, εκτός από άστοχη, (άνευ πολιτικού μη μικροκομματικού στόχου),  είναι και γράμμα κενό. ΄Ετσι κι αλλιώς με πολιτική συνείδηση και προσωπική ανιδιοτέλεια (οφείλουν να και κατά σχεδόν απόλυτο ποσοστό) ψηφίζουν  όσοι θέλουν να προσμετρούνται στην ευρύτερη αριστερά.
Και πρακτικά, μη γελιόμαστε  αυτούς τους «πιο αριστερούς» οπαδούς και φίλους των Ενεργών Πολιτών «αποδεσμεύει» η απόφαση του ψηφοδελτίου.
΄Οσοι εγκατέλειψαν τον Κουράκη είναι παράλογο να μη συνεχίσουν να το κάνουν. Αυτοί θα ψηφίσουν Λαμπρινό.
Προσωπικά θέλω να καλέσω τους αριστερούς συντρόφους μου να ξεπεράσουν την αντίληψη, εμείς από εδώ και όλοι οι άλλοι στο ίδιο τσουβάλι.
Ανήκει στις «ρίζες» που δηλώνουν ότι «έσπασαν».
Να μην επιλέξουν αποχή, λευκό ή άκυρο, όπως σωστά ζητούμε από όλους τους ΄Ελληνες στην κάλπη της Ευρωβουλής.
Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που συστρατεύτηκαν μαζί τους και για να φύγει ο Κουράκης, δεν πρέπει να απογοητευτεί, χρειάζεται να τους νοιώσει πιο κοντά, διεκδικεί την αλληλεγγύη τους και είναι ανθρώπινο να κρίνει την παραπέρα συμπόρευση από την επιτυχία ή όχι και αυτού του μείζονος στόχου.
Την ίδια στιγμή είμαι σίγουρος ότι και η νέα πλειοψηφία που θα δώσει το άθροισμα, και όχι μόνο, των δύο ψηφοδελτίων  δε θα μείνει παγερά αδιάφορη στη διπλανή κάλπη αυτής της Κυριακής.
Ούτε η νέα Δημοτική αρχή θα μείνει ανεπηρέαστη σε μια, πέρα από το πρόγραμμά της, προοδευτικότερη διακυβέρνηση του Δήμου.
Στις κρίσιμες μάχες των μαχών που θα έρθουν σύντομα, αν θέλουμε την ηγεμονία στο λαό και όχι μόνο την πλειοψηφία στη βουλή, οφείλουμε να πείσουμε πολλούς, να συμμαχήσουμε με περισσότερους αλλά και να λιγοστέψουμε τους αντίπαλους.

Για την οικονομία, χωρίς να απέχει πολύ από την  πραγματικότητα, θεωρώ το ποσοστό του Ηλιαδάκη υποσύνολο της δύναμης του Λαμπρινού.
**Το «ειδικά» έχει συγκεκριμένη αιτιολόγηση αλλά ξεφεύγει του παρόντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη