Τετάρτη, 21 Μαΐου 2014

Θέλω πίσω την πόλη μου!

Του Αλέκου Α. Ανδρικάκη
andrikakisalekos@gmail.com
Εκείνοι για το συμφέρον τους κι εμείς για το συμφέρον και την Ιστορία του Ηρακλείου

Να μιλήσουμε καθαρά, επιτέλους. Σ’ αυτή την πόλη, το Ηράκλειο, την πρωτόγονη κουράκεια πολιτεία, δεν φτάσαμε ακόμα στο σημείο να μιλήσουμε για τους πολιτικούς λόγους που θα πρέπει να αλλάξουμε ρότα.
Δεν μπορούμε καν να συζητήσουμε για την ανατροπή με πολιτικούς όρους. Απλά γιατί σ’ αυτή την πρωτόγονη πολιτεία, με τους ανθρώπους ακόμα να γυρίζουν πίσω από ακόλουθους με σακούλες «λίρες» που μοιράζουν στο πλήθος, αντιμετωπίζοντάς τους σαν ξυπόλητους επαίτες κι όχι αξιοπρεπείς πολίτες, η συζήτηση για τη δημοτική πολιτική θα ήταν μια ανεδαφική πολυτέλεια.
Είναι πολυτέλεια να ψάχνω, αυτή την ώρα, ποιος είναι ο δεξιός και ο αριστερός, ποιος ο κεντρώος. Όχι γιατί δεν υπάρχουν ιδεολογίες, όπως λένε μερικοί. Αλλά επειδή δεν φτάσαμε καν σε αυτά.
Μπροστά μας έχουμε μερικά πράγματα του κοινού ποινικού δικαίου. Κι αφού δεν τα έχουν λύσει ακόμα οι δικαστικές αρχές, ας δώσει τις λύσεις η απόφαση του λαού. Εκείνου του λαού που δεν μπήκε στην ουρά για ένα ρουσφέτι, που δεν έθεσε το προσωπικό του καλό πάνω από αυτό της πόλης.
Έχουμε μια ουσιώδη διαφορά στην πόλη αυτή. Δεν το καταλαβαίνετε; Μια ομάδα, που έχει ανοικτούς λογαριασμούς και με τη Δικαιοσύνη, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατηθεί στην εξουσία. Νομίζετε για να έχει απλά την πολιτική εξουσία; Έχουν καμιά πρεμούρα να μείνουν για μια ακόμα πενταετία, αυτή τη φορά, για τη δόξα της καρέκλας;
Στη διάσωση εαυτών στοχεύουν, με τη θεωρητική ή πραγματική ασυλία της θέσης. Πολύ ιδιοτελές, να βάζεις σε κινητοποίηση μια ολόκληρη κοινωνία, προκειμένου να διασωθείς…
Από την άλλη υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που θέλει να αναπνεύσει. Θέλει πίσω την πόλη του. Δεν θέλει να σιγοψιθυρίζει γιατί φοβάται μην τον ακούσουν.

Δεν θέλει να ντρέπεται επειδή η ηγεσία δρα παρανόμως, ακόμα και μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, δεν θέλει να ντρέπεται επειδή η ηγεσία έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη. Δε θέλει να ντρέπεται επειδή αυτή η εξουσία φροντίζει, ακόμα και με παράνομο τρόπο, για την παρέα και τον πλουτισμό της. Δεν θέλει να ντρέπεται επειδή η ηγεσία νύχτα δρα…
Δεν θέλει να ντρέπεται για την πόλη και την κατεδάφιση του πολιτισμού, της ιστορίας, της γνώσης, της δημιουργίας, της ίδιας της Δημοκρατίας, επειδή κάποιοι χρησιμοποιούν την εξουσία ώστε να αγοράζουν σπίτια 300.000 ή 400.000 ευρώ τις θυγατέρες…
Εκείνοι θέλουν να διασώσουν τον εαυτό τους, εμείς θέλουμε πίσω την πόλη μας!
Ναι, έγραψα πρώτος απ’ όλους, όταν υπήρχε ένα κλίμα γενικής ευφορίας σε μια πλευρά του κόσμου του Ηρακλείου, ότι ο Βασίλης Λαμπρινός ουδέποτε μίλησε για την πόλη και τα μνημόνια, παραδεχόμενος φυσικά ότι είναι ένας ευγενής άνθρωπος, μαχητής των δικαίων του κλάδου του και υπερασπιστής στις δικαστικές αίθουσες.
Σήμερα το λιγότερο που με ενδιαφέρει είναι να αποκαλύψω τα πολιτικά χαρακτηριστικά του συνδυασμού Λαμπρινού. Αυτό που είναι προτεραιότητα είναι να φύγει τώρα από τη ζωή μας το κύκλωμα της Λότζια.
Να μιλάμε και να αντιπαρατιθέμεθα αύριο για την πόλη, τις ανάγκες, τις σωστές και τις λάθος πολιτικές. Να στηθεί στην πλατεία η μνημονιακή και η αντιμνημονική πολιτική και να αντιπαρατεθούν.
Να σταματήσουμε να ψάχνουμε ποιος δημοτικός παράγοντας είναι στην πρώτη γραμμή της παρανομίας, ποιος εμπλέκεται με τη νύχτα, ποιος έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τη δικαιοσύνη, ποιος κάνει εταιρείες για να παίρνει προγράμματα, ποιος βρίσκει τρόπο να κονομάει με παράνομο ή ανήθικο τρόπο από τη δημόσια λειτουργία του. Να σταματήσουμε επιτέλους να ασχολούμαστε στο πολιτικό ρεπορτάζ με συμμορίες και να ψάξουμε τις πολιτικές, ακόμα τις συντηρητικές πολιτικές, με τις οποίες πρέπει να βρεθούμε αντιμέτωποι.
Την Κυριακή έχουμε την ευκαιρία να ξαναπάρουμε πίσω την πόλη μας! Ας το κάνουμε! Ας βάλουμε πλάτη όσοι θέλουμε πίσω την πόλη μας, κι όχι η ψήφος μας να γίνει εργαλείο να διασωθούν, μέσω της διατήρησης στην εξουσία, όσοι ενδεχομένως παρανόμησαν…
Ουδείς μπορεί να σταθεί ουδέτερος παρατηρητής σε ό,τι συμβαίνει… Απλά επειδή η ουδετερότητα δεν είναι παρά χείρα βοηθείας στην ιδιοτελή εξουσία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη