Τρίτη, 15 Απριλίου 2014

Τάσος Βάμβουκας: «Εκφράζουμε μια δημιουργική, μια αξιόπιστη, μια αληθινά εναλλακτική πρόταση»


Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ 105 ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΟΥ «ΔΗΜΟΥ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Πριν από τριάμισι χρόνια, μέσα από ανοικτές συλλογικές διαδικασίες, δημιουργήσαμε μία ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ενεργοί πολίτες, άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, χωρίς αγκυλώσεις και εξαρτήσεις, χωρίς δεσμεύσεις. Άνθρωποι με ειλικρινείς προθέσεις, με όραμα και πρόταση για αλλαγή στα δημοτικά μας πράγματα.

Μας ένωσε η κοινή αγωνία για το μέλλον του Δήμου μας. Μας κινητοποίησε μια διαφορετική αντίληψη για την πολιτική και την Αυτοδιοίκηση. Μια αντίληψη που έχει τους πολίτες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μας ενεργοποίησε η απέχθειά μας για τα κάθε λογής μικρά και μεγάλα συμφέροντα, τις κάθε είδους αντιλαϊκές πολιτικές των μνημονίων, που εξάντλησαν την ελληνική κοινωνία και οδήγησαν στη φτωχοποίηση μεγάλο τμήμα της. Για εμάς, ήταν ανεπαρκείς οι υποτιθέμενες λύσεις που είχε να προσφέρει το χρεοκοπημένο πολιτικό μας σύστημα.Η Κίνησή μας δεν είχε ευκαιριακό χαρακτήρα. Δεν αποτελέσαμε σημαία εκλογικής ευκαιρίας. Ήρθαμε για να μείνουμε. Από το ξεκίνημά μας, ο σχεδιασμός που κάναμε ήταν μακροπρόθεσμος.
Με το ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα των εκλογών του 2010 τέθηκαν οι βάσεις. Σήμερα, μετά από τριάμισι χρόνια συνεχούς παρουσίας, η Κίνησή μας έχει εμπλουτιστεί με νέα πρόσωπα, είμαστε περισσότερο έμπειροι, με βαθύτερη γνώση, πάντοτε με το ίδιο πλαίσιο αρχών και θέσεων, διεκδικούμε να είμαστε εμείς η επόμενη Δημοτική Αρχή.
Γιατί στα Χανιά γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας.
Γιατί στην παράταξή μας αποτυπώνεται το σύνολο της κοινωνίας μας.
Γιατί οι Χανιώτισσες και οι Χανιώτες έχουν γνώση και κρίση.
Γνωρίζουν ότι ήμασταν συνεχώς παρόντες. Μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ασκώντας εποικοδομητική αντιπολίτευση. Αλλά και έξω από αυτό, στην κοινωνία, με συνεχή και ουσιαστική δράση.

Γνωρίζουν ότι, πάντοτε με υπευθυνότητα, αναδείξαμε τα σημαντικά ζητήματα του τόπου. Καταθέσαμε πλήθος επεξεργασμένων, εφαρμόσιμων, δημιουργικών προτάσεων για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα του Δήμου μας.
Βγήκαμε μπροστά. Βρεθήκαμε δίπλα σε φορείς, κοινωνικές δομές, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς. Βγάλαμε τα θέματα έξω από τους τέσσερις τοίχους του Δημοτικού Συμβουλίου. Γιατί προερχόμαστε από την κοινωνία και σε αυτήν απευθυνόμαστε. Οργανώσαμε επιτυχημένες εκδηλώσεις με μεγάλη συμμετοχή των συνδημοτών μας.

Ασκήσαμε ουσιαστικά και συντεταγμένα τον θεσμικό μας ρόλο. Δεν κάναμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Δεν μηδενίσαμε, δεν απαξιώσαμε τη σημερινή Δημοτική Αρχή, υποστηρίξαμε ό,τι θεωρούσαμε θετικό.
Αντιταχθήκαμε σθεναρά, στις περιπτώσεις που το κρίναμε απαραίτητο, στη Δημοτική Αρχή. Βρεθήκαμε απέναντι σε πρακτικές και μεθοδεύσεις που δεν μας εξέφραζαν. Σε πολιτικές που κρίναμε ότι δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα για τον Δήμο μας. Όπου χρειαζόταν ασκήσαμε έντονη κριτική, πάντοτε αντιπροτείνοντας δικές μας θέσεις. Οι αριθμοί και ο αντίκτυπος των παρεμβάσεών μας πιστοποιούν ότι ήμασταν η πιο δραστήρια παράταξη της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της περιόδου 2011 - 2014.

Να αναφέρω, ενδεικτικά, την παρέμβασή μας στην υπόθεση των Αγίων Αποστόλων. Ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα για τα Χανιά, για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και τους επισκέπτες μας. Αναλάβαμε δράση ήδη από τον Οκτώβριο του 2011. Την ώρα που η Δημοτική Αρχή εμφανιζόταν διστακτική και επιχειρούσε να υποβαθμίσει την υπόθεση, επειδή δεν πίστευε στη θετική έκβασή της στο δικαστήριο. Εμείς φέραμε το θέμα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με μία επιτυχημένη εκδήλωση, που κατέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον των Χανιωτισσών και των Χανιωτών. Ουσιαστικά, σύραμε τη Δημοτική Αρχή, έστω και την ύστατη ώρα, να αναλάβει τις ευθύνες της. Είμαστε υπερήφανοι που η θετική δικαστική κατάληξη συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με τις ενέργειες της δημοτικής μας κίνησης.

Να αναφέρω επιγραμματικά τις παρεμβάσεις μας στον χώρο της κοινωνικής πολιτικής και της αλληλεγγύης. Υπερασπιστήκαμε τη λειτουργία εθελοντικών κοινωνικών δομών, σταθήκαμε αρωγοί σε δομές αλληλεγγύης, όπως το Κύτταρο Χαλέπας, δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων. Απέναντι σε λάθος αντιλήψεις και αβελτηρίες της Δημοτικής Αρχής, που κατά κανόνα υποβάθμιζε τη σοβαρότητα των ζητημάτων αυτών.
Να αναφέρω ακόμη τις τεκμηριωμένες προτάσεις που παρουσιάσαμε για το φλέγον ζήτημα της σχολικής στέγης, μετά από διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού. Για την αξιοποίηση των δημόσιων χώρων προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας. Αντιταχθήκαμε στην τσιμεντοποίηση της πλατείας Δικαστηρίων. Αντιταχθήκαμε σε αυθαιρεσίες και λανθασμένες επιλογές της Δημοτικής Αρχής, στον τρόπο που αντιμετώπισε σημαντικά κτήρια, τα οποία κατεδάφισε, αδιαφορώντας για το δημόσιο συμφέρον και την υγεία των δημοτών. Καταθέσαμε επεξεργασμένες προτάσεις για το κυκλοφοριακό, την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου, για κλειστούς και ανοικτούς χώρους στάθμευσης, για τη μεταφορά του ΚΤΕΛ, για την αξιοποίηση της «προίκας» του Δήμου μας, κτηριακών υποδομών και αθλητικών εγκαταστάσεων που απαξιώνονται καθημερινά.

Προσπαθήσαμε πολύ. Κάναμε πολλά. Ασφαλώς, θέλαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Ασφαλώς, σε αυτή τη διαδρομή δεν αποφύγαμε λάθη και αδυναμίες. Όμως, ποτέ δεν απομακρυνθήκαμε από τις αρχές και τις θέσεις μας.
Λειτουργήσαμε πάντοτε με πνεύμα συλλογικότητας. Και αυτό είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία της Δημοτικής μας Κίνησης. Είμαστε ομάδα, εφαρμόζουμε τη συλλογικότητα στη δράση μας.
Πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από τριάμισι χρόνια. Να διεκδικήσουμε μεγαλύτερα καθήκοντα, μεγαλύτερες ευθύνες. Να κάνουμε πράξη τη νέα αντίληψη που φέρνουμε για τον Δήμο μας, το όραμά μας για τα Χανιά.

Με την ενεργό συμμετοχή ανθρώπων, που διαθέτουν τη γνώση και την ευαισθησία. Για να κινητοποιήσουμε τις πιο δημιουργικές και υγιείς δυνάμεις της τοπικής μας κοινωνίας. Για να αφομοιώσουμε δημιουργικά τα παραδείγματα άλλων πόλεων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Οραματιζόμαστε ένα Δήμο μητροπολιτικό. Που θα αξιολογεί και θα σχεδιάζει, στη βάση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει κάθε περιοχή του, κάθε επιμέρους Δημοτική Ενότητα. Αλλά, ταυτόχρονα, θα υιοθετεί μία ολιστική θεώρηση, με κοινωνική και οικονομική συνοχή, γύρω από μια ολοκληρωμένη στρατηγική τοπικής ανάπτυξης. Για να γίνουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των Δημοτικών Ενοτήτων πλεονέκτημα για την ανάπτυξη, όχι τροχοπέδη.
Οραματιζόμαστε ένα Δήμο με πλήρη διαφάνεια σε όλες τις λειτουργίες του. Με εξορθολογισμό δαπανών, με αναδιοργάνωση, όπου απαιτείται, των υπηρεσιών του, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος και να εξασφαλιστεί η ανταποδοτικότητα και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον πολίτη. Με άμεσες μορφές ελέγχου και παρακολούθησης από την κοινωνία των πολιτών. Με υλοποίηση και έλεγχο του προϋπολογισμού σε πραγματικούς χρόνους.
Οραματιζόμαστε ένα Δήμο σύγχρονο και αποτελεσματικό, ανοικτό στους πολίτες. Ένα Δήμο - συμπαραστάτη, συνεχώς δίπλα στον πολίτη. Ένα Δήμο της συμμετοχής, της δημιουργίας, της διαφάνειας, που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με σημεία στήριξης ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε κάθε Δημοτική Ενότητα. Με αξιοποίηση, πάντοτε προς όφελος των δημοτών, ανενεργών μέχρι σήμερα θεσμών και εργαλείων, όπως ο συνήγορος του δημότη, οι διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης και συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας των πολιτών.

Εμείς έχουμε μία νέα αντίληψη για τα Χανιά μας. Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Πάντοτε με σεβασμό στο περιβάλλον.
Με την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μας, για να εξασφαλίσουμε την προσβασιμότητα στο κέντρο και το ιστορικό κέντρο της πόλης. Με διαφορετική αντίληψη για τις δημόσιες συγκοινωνίες, για το ποδήλατο, για τους πεζόδρομους.

Εμείς έχουμε μια διαφορετική αισθητική προσέγγιση για τον αστικό χώρο.
Η ανάδειξη και η αξιοποίηση των μνημείων σε κάθε σημείο του Δήμου μας αποτελεί προτεραιότητά μας. Θέλουμε μια πόλη καθαρή σε όλη της την έκταση. Πιστεύουμε ότι η πόλη μας δεν έχει ανάγκη από παρεμβάσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, αλλά από ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένων αστικών αναπλάσεων, που, ενδεικτικά αναφέρω, θα περιλαμβάνει την ενιαία αντιμετώπιση της παλιάς πόλης και του εμπορικού κέντρου και την ενοποίηση του δημοτικού κήπου με το πάρκο «Ειρήνης και Φιλίας».

Με ένα πρόγραμμα περιαστικής ανάπλασης και δημιουργίας παραλιακού μετώπου με την κατασκευή πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου, από τον Κλαδισό ως το πάρκο των Αγίων Αποστόλων. Ένα πάρκο, που το θέλουμε σημείο αναφοράς για τον Δήμο μας, σύγχρονο, δυναμικό, με μητροπολιτικό χαρακτήρα, πρωτίστως με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Εμείς έχουμε άλλη αντίληψη για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Με βασικό χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια. Με τον τουρισμό, στρατηγικό κλάδο ανάπτυξης. Με έμφαση σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και καινοτόμες υπηρεσίες που θα προωθούν αποφασιστικά εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Με οργανική σύνδεση του τουρισμού με τους υπόλοιπους κλάδους της τοπικής οικονομίας.
Έχουμε νέα αντίληψη για τα Χανιά της αλληλεγγύης. Με δομές που προσφέρουν ουσιαστικά, με σεβασμό στην ανάγκη και την αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας. Με ενισχυμένες υποδομές δημόσιας φροντίδας για άτομα με αναπηρία. Με τη δημιουργία κόμβου αλληλοβοήθειας πολιτών, που θα στηρίζεται στον εθελοντισμό.

Έχουμε νέα αντίληψη για τα Χανιά της δημιουργίας. Για ένα Δήμο που δεν θα διαχειρίζεται απλώς αλλά θα εμπνέει. Για ένα Δήμο που δεν θα λειτουργεί διεκπεραιωτικά αλλά θα εμψυχώνει. Για ένα Δήμο σε ρόλο συντονιστή φορέων και δράσεων και συνεργάτη του δημότη. Για ένα Δήμο, που δεν είναι αρτηριοσκληρωτικός, αγκυλωμένος σε γραφειοκρατικούς λαβυρίνθους αλλά έχει επιτελικό ρόλο, συνδιαμορφώνει τη στρατηγική και το προγραμματικό πλαίσιο της τοπικής ανάπτυξης. Για ένα Δήμο που πρωτοστατεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Πρώτη προτεραιότητά μας, εαν είμαστε η νέα Δημοτική Αρχή, είναι η εκπόνηση του νέου στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου βιώσιμης, τοπικής ανάπτυξης του Δήμου μας 2015 - 2019. Με δυνατά μας χαρτιά, προς αξιοποίηση, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Δημοτικής Ενότητας, τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία, την οικονομία της γνώσης.
Πιστεύουμε ότι η διαμόρφωση ενός εναλλακτικού τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας, η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για την επόμενη προγραμματική περίοδο, η οποία θα είναι πενταετής, δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο μίας δημοτικής παράταξης. Γι' αυτό δεσμευόμαστε ότι, εφόσον αναλάβουμε τις τύχες του Δήμου, θα επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και συνεργασίες. Με τις άλλες παρατάξεις, τους κοινωνικούς εταίρους, την κοινωνία των πολιτών στον Δήμο μας και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Με τοπικά σύμφωνα συνεργασίας και τη δημιουργία ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού, όπου θα μετέχουν τα Επιμελητήρια, τα επιστημονικά Ιδρύματα και Ινστιτούτα που λειτουργούν στον Δήμο μας, φορείς εργαζομένων και δημόσιοι φορείς.

Για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλες τις δυνατότητες που προκύπτουν από τη λειτουργία του μητροπολιτικού Δήμου, τις οποίες δεν φάνηκε να αντιλήφθηκε η σημερινή Δημοτική Αρχή. Για να γίνει ο Δήμος Χανίων πυλώνας προγραμματισμού της τοπικής ανάπτυξης και διοίκησης. Για να είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε δυναμικά και αποτελεσματικά αυτό που μας αναλογεί, αυτό που μας αξίζει, από τις διάφορες πηγές και τα εργαλεία χρηματοδότησης, όπως το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και τα Τομεακά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Έχουμε νέα αντίληψη για τη θέση που αξίζει στα Χανιά μας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Θέλουμε να αναδείξουμε τη φυσιογνωμία του τόπου μας, της ιστορικής πρωτεύουσας της Κρήτης, να αναβιώσουμε τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της, ως σημείο συνάντησης και συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών. Να επιδιώξουμε τη συμμετοχή του Δήμου μας στα ευρωμεσογειακά δίκτυα πόλεων και να προετοιμαστούμε, ώστε να διεκδικήσουμε με αξιώσεις την ένταξη της παλιάς πόλης στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Έχουμε επίγνωση της σημερινής κατάστασης.
Γνωρίζουμε ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη.
Γνωρίζουμε ότι η Αυτοδιοίκηση, μετά τα μνημόνια, ασφυκτιά.
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν από την μεγάλη έκταση και διασπορά του Δήμου μας.
Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα με τα οποία θα έρθει η αντιμέτωπη η νέα Δημοτική Αρχή είναι σοβαρά. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του Δήμου μας, που η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν αφήνει προγραμματισμένο κανένα σημαντικό έργο.
Είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι αν οι Χανιώτισσες και οι Χανιώτες μας εμπιστευθούν, μπορούμε να πετύχουμε.
Για αυτό δίνουμε τον δύσκολο αγώνα. Με υπευθυνότητα, με θάρρος, με αισιοδοξία και κέφι. Όλοι ενωμένοι δίνουμε τη μάχη.
Νιώθουμε ότι οι Χανιώτισσες και οι Χανιώτες ελπίζουν σε εμάς.
Περιμένουν από εμάς να αναλάβουμε δράση. Να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Να κάνουμε τη διαφορά.
Δεν έχουμε δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε.
Γιατί έχουμε όραμα για το αύριο του Δήμου μας.
Για όλες τις Δημοτικές Ενότητες.
Για όλες τις συνοικίες, για όλα τα χωριά που τον αποτελούν.
Εκφράζουμε μια δημιουργική, μια αξιόπιστη, μια αληθινά εναλλακτική πρόταση.
Θέλουμε να δώσουμε στον Δήμο μας τη θέση που του αξίζει.
Να τον καταστήσουμε πρότυπο ανάπτυξης, δημιουργίας, αλληλεγγύης και πολιτισμού.
Έχουμε μία νέα αντίληψη για τα Χανιά μας.
Θα τα καταφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη