Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

Να διαλέξουμε.......

#Δερμιτζάκης Δημητρης ΔΗΜ.ΑΡ Ρεθύμνου 
 
 Δεν ήμουν από τους ιδρυτές της Δημοκρατικής Αριστεράς ,δεν ήμουν παρών σε αυτά που ακούστηκαν στο 1ο της συνέδριο .
Αφιέρωσα όμως πολύ από τον χρόνο μου σε αυτήν  την υπόθεση ,επειδή πείστηκα ότι δημιουργείται όχι άλλο ένα κόμμα της αριστεράς αλλά Ενα Αλλο Κόμμα της Αριστεράς .Και είμαι πεισμένος ακόμη ,γιατί πίσω από τον μπερδεμένο λόγο μας ,τις ηχηρές σιωπές μας , τα θολά επιχειρήματα μας, μπορώ και διακρίνω την προσπάθεια να πούμε το καινούργιο ,να ξεφύγουμε από φόρμες και στερεότυπα και να εκφράσουμε ότι πιο  γνήσιο ,ότι πιο  δημιουργικό ,ότι πιο προοδευτικό έχει απομείνει στην  ελληνική κοινωνία. Γιατί είμαι πεισμένος ότι αυτός είναι ο ιστορικός μας ρόλος ,όσο βαρύγδουπο και αν διαβάζεται αυτό . Και αν δεν το κάνουμε εμείς  απλά δεν θα γίνει ή θα γίνει με ένα λανθάνων τρόπο , με τον «ελληνικό τρόπο» .
  
Μόνο που σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να «διαβάσουμε το βιβλίο» από την αρχή και πριν αρχίσουμε να κάνουμε πολιτική να ορίσουμε τα βασικά .Να δούμε τις βασικές διακρίσεις στην ελληνική κοινωνία και να διαλέξουμε «στρατόπεδο» . Γιατί όσοι πιστεύουν ακόμη ότι η ελληνική κοινωνία διαιρείται σε δεξιούς και αριστερούς διαβάζουν το παλιό εγχειρίδιο του 1930 και το διαβάζουν μεταφρασμένο .
  
Στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες συγκρούονται 2 κόσμοι .Ενα κρατικοδίαιτο κομμάτι  με πρόσβαση στην πολιτική εξουσία που περιλαμβάνει δεξιούς μεγαλο-επιχειρηματίες με κρατικές δουλειές και ιδιοκτησία στα  ΜΜΕ  , κεντρώους μικρομεσαίους που πλουτίζουν φοροδιαφεύγοντας και αριστερούς συνδικαλιστές που αναπαράγουν την δύναμη τους εκβιάζοντας την κοινωνία .


Τον άλλο κόσμο ,τον κόσμο της προκοπής και της δημιουργίας δεν θα τον συναντήσουμε στα κανάλια , δεν «αδειάζει» να ασχοληθεί με αυτά ,έχει συμβιβαστεί με την μοίρα  του και προσπαθεί να επιβιώσει .Τον θυμόνται μόνο όταν χρειαζόμαστε ενέσεις αισιοδοξίας. Είναι ο επιχειρηματίας που κατακτά τις διεθνείς  αγορές και μας κάνει «περήφανους» ,είναι ο καινοτόμος μικρομεσαίος που χωρίς υποστήριξη συνάπτει συμβόλαια με τους πολυεθνικούς κολοσσούς ,είναι τα τμήματα των πανεπιστημίων μας και οι άνθρωποι τους που πρωτοπορούν στην έρευνα ,είναι τέλος ο δημόσιος υπάλληλος που μέσα στο γενικό μπάχαλο της διοίκησης κάνει τόσο καλά την δουλειά του που γίνεται είδηση .Σε αυτή την σύγκρουση  εδώ και δεκαετίες νικάν καθημερινά μονίμως οι πρώτοι ,μόνο που αυτές οι νίκες οδήγησαν διαχρονικά σε μια μεγάλη ήτα , σε μια μεγάλη καταστροφή .
  
Πριν από όλα λοιπόν να διαλέξουμε , να δούμε με ποιο κομμάτι της κοινωνίας θα συμπορευτούμε ,πιο θα εκφράσουμε και τι θα του πούμε  .Γιατί όταν μιλάμε για διάκριση πολιτικής και οικονομικής εξουσίας πρέπει να ξέρουμε με ποιους μιλάμε , όταν μιλάμε για αξιολόγηση και αξιοκρατία στην Διοίκηση με την υπάρχουσα   συνδικαλιστική δομή  απλά αυτοαναιρούμαστε , όταν μιλάμε για πρωτογενή τομέα με τις διοικήσεις των Ενώσεων εννοούμε εντελώς άλλα πράγματα .
   
Και τότε ο λόγο μας θα γίνει καθαρός και σαφής  ,χωρίς κοινοτυπίες και περιγραφές .Τότε η Δημοκρατική Αριστερά θα γίνει  κόμμα πρωτοβουλίας , θα παράγει απόψεις και θέσεις ,θα παράγει Πολιτική . Θα πάψει να είναι φοβικό , θα μετέχει και θα ηγείται και στην πρωτοβουλία των 58 και των 108 και σε κάθε άλλη  .Δεν θα τρομάζει με τους χαρακτηρισμούς των άλλων γιατί θα ξέρει ότι Αριστερά χωρίς Πρόοδο είναι έννοιες ασύμβατες και θα έχει την αυτοπεποίθηση να το εξηγήσει στην κοινωνία .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη