Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Αυτοδιοικητικό, μεταρρυθμιστικό κίνημα δημιουργεί η "Πρωτοβουλία των Πέντε" Δημάρχων της Κεντροαριστερας

Αυτοδιοικητικό, μεταρρυθμιστικό κίνημα δημιουργεί η "Πρωτοβουλία των Πέντε" που συναντήθηκε στο δημαρχιακό Μέγαρο του δήμου Αθηναίων. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, ο δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης και ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος συναντήθηκαν για περισσότερο από δύο ώρες και κατέληξαν στη δημιουργία κίνησης στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με πολιτική αφετηρία τον κεντρο-αριστερό χώρο και προσδοκία προσέλκυσης ανεξάρτητων πολιτικών φωνών, η "Πρωτοβουλία των Πέντε" επιδιώκει να αρθρώσει πολιτικό λόγο στην τοπική διακυβέρνηση με κύρια αιτήματα την αλλαγή στη νοοτροπία τρόπου διοίκησης, τη διαφάνεια, την εξοικονόμηση πόρων.
Μάλιστα ο δήμαρχος Αθηναίων συναντήθηκε με τον Κώστα Σημίτη στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή. Κατά τη συνάντηση, που έγινε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών των δύο ανδρών, συζητήθηκαν θέματα της Αθήνας.

Η διακήρυξη της "Πρωτοβουλίας των 5" έχει ως εξής:

"Το εγχείρημα της "πρωτοβουλίας των πέντε" αποτελεί πολιτική παρέμβαση που επικεντρώνεται στο χώρο της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατικής μεταρρύθμισης του κράτους και αντιμάχεται την ακινησία, την αντιμεταρρύθμιση, τη συντήρηση και την πόλωση.
Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της παρέμβασης αποτελούν η θεσμική και διοικητική αυτονομία, η χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κομματικό και κρατικό εναγκαλισμό. Η παρέμβαση αυτή στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό και την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή.
Η "πρωτοβουλία των πέντε" θέτει ως προτεραιότητες μείζονος σημασίας:
1. Τη μεταρρύθμιση στην ΤΑ με στόχο τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλειά της.
2. Την ενίσχυση της ανάπτυξης και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
3. Την Κοινωνική Πολιτική
4. Τη βελτίωση της ποιότητας της προσφοράς υπηρεσιών προς τον πολίτη.
5. Την ενθάρρυνση της συμμετοχής του δημότη στις τοπικές αποφάσεις και δραστηριότητες.
Με βάση τις προτεραιότητες αυτές αποφασίστηκε η διοργάνωση πέντε θεματικών παρεμβάσεων στις έδρες των αντίστοιχων Δήμων με πρώτη αυτήν που θα διεξαχθεί στις 30 Οκτωβρίου στο Βόλο με θέμα την κοινωνική πολιτική.
Σκοπός των παρεμβάσεων είναι η διατύπωση ολοκληρωμένων προτάσεων προς την Πολιτεία και τους πολίτες και η διεκδίκηση εκείνων των αναγκαίων και καίριων αλλαγών που θα ενισχύσουν αποφασιστικά το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των πόλεων των πολιτών και της χώρας".

1 σχόλιο:

  1. Πυκνώνουν οι κοινές παρεμβάσεις των "5" δημάρχων που κινούνται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και προΐστανται σε δήμους μεγάλων πόλεων της χώρας.

    Θεωρούμε ότι προάγουν στην πράξη την υπόθεση της πολιτικής, ως σχέδιο της κοινωνίας. Οι κινήσεις τους αποπνέουν το άρωμα των μεγάλων ιδεών -να ερμηνεύσουμε, να εργαστούμε, να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο. Ενισχύουν και προσδίδουν κύρος στην πολιτική ενός ισχυρού ρεφορμισμού. Κόμματα και κινήσεις με αναφορά στο ίδιο χώρο -αυτόν της σοσιασλημοκρατίας- έχουν από καιρό δείξει τα στενά τους όρια, τις αδιέξοδες προοπτικές τους. Οι πράξεις των δημάρχων -η καθημερινή άσκηση της διαχείρησης και οι κοινές πρωτοβουλίες- συνεγείρουν την προοπτική της συλλογικής δραστηριοποίησης και συζήτησης για τη μόρφωση του αναγκαίου για την κοινωνία μας προγραμματικού λόγου της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού.

    Το ζητούμενο αυτό μας αφορά όλες και όλους: οφείλει να ενεργοποιηθεί με ανοχή και ατομική δημοκρατική στάση προς κάθε κατεύθυνση και απόχρωση, δίχως προκαταβεβλημένους κανόνες, βολονταριστικό στόμφο, από πριν δοσμένους ρόλους και σεβάσμιες ιεραρχίες.

    Κρατώ αρχείο: http://tetradioexodou.blogspot.gr/p/blog-page_25.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη