Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013

Η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο

«Η Δημοκρατική Αριστερά καταψηφίζει το πολυνομοσχέδιο. Γιατί θέλει και επιδιώκει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων εξυγίανσης, εκσυγχρονισμού και δημοκρατικής επαναθεμελίωσης» είπε ο Φώτης Κουβέλης στη Βουλή.
«Βλέποντας κανείς συνολικά την πορεία της χώρας, δεν μπορεί να εφησυχάζει. Σίγουρα αυτόν τον ένα χρόνο η χώρα σταθεροποιήθηκε. Η χρεωκοπία και η έξοδος από την ευρωζώνη αποτράπηκαν. Ήταν μια δύσκολη πορεία. Βγήκε όμως  η χώρα από την κρίση; Ανάσανε η κοινωνία; Όχι», υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.
Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επεσήμανε ότι «αποτυπώνεται η αποδοχή από την κυβέρνηση της λογικής ότι πρώτα θα πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μετά θα διεκδικήσουμε ελαφρύνσεις στο χρέος και αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής».
«Πιστεύουμε - και αυτό προσπαθήσαμε να δείξουμε όταν συμμετείχαμε στην κυβέρνηση - ότι αυτή η λογική δεν οδηγεί σε ασφαλή δρόμο», τόνισε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το πρόγραμμα προσαρμογής δεν θα ευοδωθεί πρώτα  και μετά θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις αλλαγής του. Αν δεν αλλάξει τώρα, στη φάση υλοποίησης, δεν θα πετύχει τους στόχους».
Ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε επίσης ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες περικοπές μισθών, συντάξεων και  επιδομάτων, όπως δεν υπάρχουν περιθώρια  για περαιτέρω φορολόγηση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων».
«Όσο η κυβέρνηση  μεταθέτει  στο μέλλον τα κρίσιμα θέματα, όσο συμφωνεί  με τους εταίρους  για ρυθμίσεις που ουσιαστικά δεν βελτιώνουν την κατάσταση, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος  νέων επώδυνων μέτρων» είπε ο κ. Κουβέλης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ενώ ο στόχος πρέπει να είναι η ανασυγκρότηση του κράτους, βλέπουμε να διαστρεβλώνεται  μια σημαντική προσπάθεια διοικητικής μεταρρύθμισης».
«Η δικομματική  πλέον κυβέρνηση συμφώνησε στη λήψη ανεφάρμοστων μέτρων.  Η συμφωνία για χιλιάδες μετακινήσεις σε λίγες μόνον εβδομάδες, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση δομών και σχέδια στελέχωσης, χωρίς περιγράμματα θέσεων και αποτίμηση προσόντων και χωρίς εντοπισμό και γνωστοποίηση στους μετακινούμενους των κενών θέσεων που πρόκειται να καλύψουν, είναι στην πραγματικότητα η επιλογή  της αυθαιρεσίας και προκαλούν  και ζητήματα προφανούς αντισυνταγματικότητητας», τόνισε.
Παράλληλα, αναφερόμενος στην ΕΡΤ έκανε λόγο για «απαράδεκτες και αυταρχικές ενέργειες» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική: αντί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με σχεδιασμό και αξιολόγηση, επιλέγονται λύσεις αυταρχικές. Λύσεις  βίαιης προσαρμογής  που ικανοποιούν ανορθολογικές απαιτήσεις της τρόικας. Απαιτήσεις που εγκαθιστούν το φόβο, δυναμιτίζουν το εργασιακό κλίμα και υπονομεύουν την ίδια τη μεταρρύθμιση».
«Ο σχεδιασμός Μανιτάκη συνέδεε οργανικά την κινητικότητα των υπαλλήλων με ολόκληρη τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών και των υπηρεσιών του κράτους και με τη δημιουργία νέων οργανογραμμάτων. Δεν γνωρίζετε οτι για να υλοποιηθεί μία τέτοιου μεγέθους μεταρρύθμιση  αντικειμενικά χρειάζεται χρόνο και συνεργατική προσπάθεια από όλα τα υπουργεία; Προφανώς και το γνωρίζετε και μην προσπαθείτε να μεταφέρεται τις ευθύνες αλλού», υπογράμμισε.
«Δεν γίνεται έτσι μεταρρύθμιση. Με την επιβολή ξαφνικού θανάτου υπηρεσιών, δεν βοηθάτε την αναδιοργάνωση του κράτους. Με ρουλέτα θα επιλέξετε ποια θα είναι η επόμενη υπηρεσία που θα καταργήσετε; Στην τύχη; Με δεδομένα συγκυριακά και εντελώς ανορθολογικά; Με αλλεπάλληλα μπρός – πίσω, ανάλογα με τις αντιδράσεις;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε:
«Μας καταλογίζετε ευθύνες για καθυστερήσεις. Ναι, όσο συμμετείχε η Δημοκρατική Αριστερά στην κυβέρνηση και όσο ήταν ο Αντώνης Μανιτάκης στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν πέρασε η πρόθεση της τρόικας να γράψει στα παλιά της παπούτσια το κράτος δικαίου και να μετατρέψει τις απολύσεις σε ενσάρκωση της διοικητικής μεταρρύθμισης».
«Η στροφή που κάνατε δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αλλάξτε πορεία, επαναδιαπραγματευθείτε την ουσία της μεταρρύθμισης, τον αναγκαίο χρόνο και τις σύννομές διαδικασίες. Στρέψτε την προσοχή στα πραγματικά προβλήματα, όπως είναι η περιγραφή καθηκόντων και η στοχοθεσία, ο έλεγχος απόδοσης, η σωστή κατανομή του προσωπικού. Στρέψτε την προσοχή σας στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και στην προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Πατάξτε τη διαφθορά. Μια τέτοια πορεία στηρίζει η Δημοκρατική Αριστερά», κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη