Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013

To Κλείσιμο της ΕΡΤ και η Θέση της ΔΗΜΑΡ Ηρακλείου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (15/6/2013)

Ο κύριος Σαμαράς με μια πρωτόγνωρη στα παγκόσμια χρονικά κίνηση, έκλεισε εν μια νυκτί το σύνολο της δημόσιας ραδιοφωνίας- τηλεόρασης της Ελλάδας και απέλυσε το σύνολο του προσωπικού της.

Αναμφίβολα, η ΕΡΤ χρειάζεται ριζικές αλλαγές και βελτιώσεις, εξοικονόμηση πόρων και διαφάνεια.

Αναμφίβολα όμως η ΕΡΤ, παρ’ όλα τα προβλήματα που δημιούργησε η ρουσφετολογική τακτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, έχει μία πολύ σημαντική παρουσία στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της χώρας, η οποία υπερβαίνει τα όρια ενός κοινού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Αλλά πέρα από το καθ' αυτό θέμα της ΕΡΤ, ο τρόπος που έγινε το κλείσιμό της, παρακάμπτοντας τη Βουλή με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) υπογεγραμμένο μόνο από τα μέλη του ΥΣ που πρόσκεινται στη ΝΔ, η οποία εφαρμόστηκε χωρίς καν να έχει υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και με δεδομένη τη ριζική διαφωνία των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων, θέτει θέμα Δημοκρατίας.

Η Δημοκρατική Αριστερά Ηρακλείου εκφράζει την συμπαράστασή της στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ.


Η Δημοκρατική Αριστερά δηλώνει επίσης ότι, συνεπής στις θέσεις της, συμμετείχε σε ένα σχήμα συγκυβέρνησης με στόχους την αποφυγή της οικονομικής καταστροφής του τόπου ΚΑΙ τη μεταρρύθμιση του κράτους με σκοπό την ισότητα, τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια. Αδιαπραγμάτευτη θέση σε αυτή την προσπάθεια ήταν και είναι ότι η Δημοκρατία προηγείται των οποιοδήποτε προγραμματισμών για τη διακυβέρνηση του τόπου.


Το πρόβλημα της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης αφορούσε κυρίως την διαχείριση και λειτουργία ενώ δημόσιου φορέα με χρόνιες αγκυλώσεις. Με τις μονομερείς και τυχοδιωκτικές αποφάσεις της Ν.Δ. ουσιαστικά μετατράπηκε σε πρόβλημα λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών συνολικά, σε ζήτημα που πλήττει την επικοινωνία, την ενημέρωση, την πολυφωνία. Δεν έχει καμιά σχέση τους οραματισμούς της ΔΗΜ.ΑΡ. για μεταρρύθμιση και δεν θα τύχει της υποστήριξής της. Αν ο κύριος Σαμαράς επέλεξε την τακτική αυτή για να προκαλέσει εκλογές, ας πάρει ακέραια την ευθύνη.

2 σχόλια:

  1. Δύο παρατηρήσεις... 1η [για τη διαδικασία]: Αν για παράδειγμα ερχόταν την περασμένη Τρίτη ο νόμος Μόσιαλου, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι θα είχαμε ...κανονική ροή ειδήσεων και πρόγραμμα σε ΕΡΤ και ραδιόφωνο... Εντάξει...δεν θα είχε μαύρο αλλά ένα βαθύ γκρι... 2η [για την πολιτκή]: Όσο η κεντροαριστερά αρνείται να θέσει την ατζέντα και να προτείνει λύσεις τόσο θα βρίσκεται πίσω από εκείνη του Σαμαρά και τον τρόπο επιβολής της. Η δύναμη της...αδράνειας έχει ήδη εξαντληθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1(επί της διαδικασίας) μια τρικομματική κυβέρνηση δεν πρέπει να φέρνει εξ απρόοπτου τους ετέρους του και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά....αυτί που έχουν την ευθύνη και δεν είναι μόνο η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί ξαφνικά να προσπαθούν να εξυγιάνουν την ΕΡΤ κλίνοντας την...
    2)(επί του πολιτικού) ναι σύντροφε και εγώ διαφωνώ που δεν βάλαμε την απλή αναλογική μέχρι τώρα...και εγώ διαφωνώ που την προγραμματική συμφωνία την κάναμε κουρέλι και εγώ διαφωνώ που βρίσκεται η αριστερά πίσω από τοις εξελίξεις....και να αγωνιστούμε να τα βελτιώσουμε μαζί την κατάσταση....αλλά αυτός ο αυταρχισμός της δεξιάς κάπου πρέπει να σταματήσει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη