Σάββατο, 25 Μαΐου 2013

Κουβέλης: Τώρα η Ελλάδα μπορεί και πάλι να ελπίζει

Κουβέλης: Μετά από χρόνια, μπορούμε και πάλι να τα καταφέρουμε
“Η Ελλάδα ξεπερνάει τις δυσοίωνες εκτιμήσεις και τις αρνητικές αξιολογήσεις. Επιχειρεί την οικονομική σταθεροποίηση, την αντιμετώπιση της ύφεσης και την ανάκαμψη. Και μπορεί πάλι να ελπίζει. Υπάρχει αισιοδοξία, υπάρχει για πρώτη φορά μετά από χρόνια η πεποίθηση πως μπορούμε να τα καταφέρουμε” ανέφερε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των βιομηχάνων της Θεσσαλίας, στον Βόλο.
Υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει αποφύγει την χρεοκοπία και ήδη καταγράφονται οι πρώτες θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της χώρας και ότι τα μεγέθη φανερώνουν μία αντιστροφή της πορείας. “Τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Έχουν μπει, όμως, σε έναν δρόμο αντιμετώπισης. Έχουν γίνει αρκετά. Πρέπει, όμως, να γίνουν πολύ περισσότερα και αυτό είναι υπόθεση όλων μας” ανέφερε. Μιλώντας για το κόμμα του εξήγησε ότι η Δημοκρατική Αριστερά ανέλαβε εθνική ευθύνη με τη στήριξή της στην κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς μετέβαλε τα δεδομένα και ενίσχυσε την διαπραγματευτική θέση τής κυβέρνησης και θα συνεχίσει τις υπερβάσεις για καλύτερο μέλλον στον τόπο.
Ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη περιέγραψε την οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, το μεταρρυθμιστικό πνεύμα και τη πολιτική βούληση αλλαγών, το εθνικό σχέδιο προσαρμογής, που να περιλαμβάνει, πέραν των δεσμεύσεων της χώρας, την προώθηση της ανασυγκρότησης του κράτους και της οικονομίας, καθώς και τις επιβεβελημένες αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, τονίζοντας ότι όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη ζητούν να τελειώσουν οι πολιτικές της λιτότητας. Επισήμανε, ωστόσο, πως για την Ελλάδα, μια επιπόλαιη αποκήρυξη του προγράμματος προσαρμογής είναι καταστροφική. “Πρέπει να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013, χωρίς νέα μέτρα μείωσης των εισοδημάτων και να προετοιμάσουμε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας στις αρχές του 2014. Μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει μείωση των επιβαρύνσεων του χρέους, ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και της κοινωνικής πολιτικής και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τροποποίησης για το οποίο πρέπει να επιμείνουμε” υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
“Η έξοδος της χώρας από την κρίση απαιτεί όλο το πολιτικό σύστημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αυτό σημαίνει πολιτική αντιπαράθεση γόνιμη και αποτελεσματική. Αντιπαράθεση προγραμματική και επί της ουσίας και όχι επικοινωνιακή. Όχι τοποθέτηση των μικροκομματικών συμφερόντων υπεράνω του γενικού συμφέροντος της χώρας” συνέχισε.
Κατά τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, το νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα πρέπει να βασίζεται στην εξωστρέφεια, να αυξηθεί η παραγωγικότητα τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, στην έρευνα και καινοτομία, στο νέο βελτιωμένο εκπαιδευτικό σύστημα, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αυξημένη συμμετοχή νέων με αξιοπρεπείς απολαβές και στην αλλαγή της αντιεπιχειρηματικής κουλτούρας, που επικράτησε κατά τη μεταπολίτευση. Επιπλέον χρειάζονται, κατά τον κ. Κουβέλη, νέοι κανόνες σεβαστοί από όλους, σεβασμός του περιβάλλοντος, δίκαιη συμμετοχή στα βάρη και τις ωφέλειες, που θα προκύψουν, και στη μεταρρύθμιση του κράτους. Η αλλαγή του πολιτικού συστήματος, διοικητική μεταρρύθμιση, δικαστική μεταρρύθμιση, χωροταξική πολιτική και φορολογική μεταρρύθμιση είναι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, τόνισε και αναφέρθηκε στην ανάγκη για αλλαγή της σχέσης του κράτους με την επιχειρηματικότητα. Κάλεσε τις τράπεζες να ενισχύσουν την ρευστότητα στην αγορά και ζήτησε να αξιοποιηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ από τις περιφέρειες με παραγωγικό τρόπο που θα ενισχύσει την οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη