Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Σημεία ομιλίας του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, από την συγκέντρωση στα Γιάννενα

•Η χώρα μπορεί πάλι να ελπίζει,  αφήνει πίσω της μετά από πολλές προσπάθειες και θυσίες τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και επιχειρεί την οικονομική σταθεροποίηση και την ανάκαμψη. Σε αυτή την προσπάθεια η Δημοκρατική Αριστερά συνέβαλλε καθοριστικά με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση

•Ένας νέος κύκλος ανοίγει. Η Δημοκρατική Αριστερά παρεμβαίνει στις ανάγκες του παρόντος. Αναγνωρίζει το δεσμευτικό πλαίσιο της χώρας και ταυτόχρονα επιχειρεί  να το αλλάξει. Αντιστρατεύεται την πολιτική της γενικευμένης λιτότητας και δείχνει τον δρόμο εξόδου από την κρίση με την ανάπτυξη και τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Παλεύει για τη σταδιακή απαγκίστρωση  από τους επαχθείς όρους του μνημονίου. Υποστηρίζει την προώθηση μεγάλων αλλαγών στο κράτος και την οικονομία που θα άρουν τις στρεβλώσεις του πελατειακού και δημοσιοκεντρικού συστήματος και εγκαθιδρύσουν ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Αγωνίζεται για την επαναθεμελίωση των  κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, τη  χρηματοδότηση κοινωνικών πολιτικών, τη διάχυση των ωφελειών από την ανάπτυξη στο σύνολο του πληθυσμού και το άνοιγμα οριζόντων για τους νέους.

•Οι κυβερνητικοί εταίροι συμφωνούν σε ένα πλαίσιο αναγκαίων για την έξοδο από την κρίση πολιτικών, χωρίς να ταυτίζονται πολιτικά. Μέχρι σήμερα η Δημοκρατική Αριστερά έχει πετύχει στο κυβερνητικό έργο αρκετά. Στόχος των παρεμβάσεων μας δεν είναι η επικοινωνιακή διαχείριση θεμάτων, αλλά η επίτευξη αποτελεσμάτων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.


•Η έξοδος της χώρας από την κρίση απαιτεί όλο το πολιτικό σύστημα  να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που  επενδύουν στην όξυνση της κοινωνικής κρίσης και  στην αποτυχία του προγράμματος προσαρμογής, δεν έχουν υπεύθυνη στάση.

•Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση συναρτάται και με τη  γενικότερη ευρωπαϊκή πολιτική. Μόνη λύση είναι η σύνδεση της  δημοσιονομικής εξυγίανσης με την αναπτυξιακή διαδικασία και η ανάληψη μεγάλων πρωτοβουλιών για την  κοινή αντιμετώπιση του χρέους. Στις νέες συναντήσεις με τους δανειστές τον Ιούνιο,  πρέπει να τεθεί σθεναρά  η ανάγκη για τροποποιήσεις μέτρων  που επέφεραν αντίθετα από τα προσδοκώμενα οικονομικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, πρέπει να προχωρήσουν μέτρα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της οξείας κοινωνικής κρίσης.

•Η χώρα πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία,  ώστε να εξουδετερώσει όλους τους εσωτερικούς λόγους που παρωθούν στη διατήρηση της κρίσης. Υπάρχει χώρος για μεγάλες μεταρρυθμίσεις  εξορθολογισμού, ανασυγκρότησης  και δημοκρατικής εμβάθυνσης. Φιλοδοξία μας είναι η Δημοκρατική Αριστερά να καταστεί προωθητική δύναμη των μεταρρυθμίσεων.

•Το πολιτικό σύστημα της χώρας πρέπει να αντιμετωπίσει τις  αντιδημοκρατικές και ακροδεξιές  πρακτικές και τα φαινόμενα ρατσισμού και βίας απέναντι στους μετανάστες. Ταχθήκαμε υπέρ της άμεσης υπερψήφισής του αντιρατσιστικού. Αυτονόητη είναι η συμπαράταξή μας με  τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου προς αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

•Η Δημοκρατική Αριστερά θα πρωταγωνιστήσει στην ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Αυτή μας η προσπάθεια  δεν αφορά συμπράξεις μας με άλλα κόμματα. Αφορά τη δημιουργία μιας ευρείας συμμαχίας δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και του τμήματος της  σοσιαλδημοκρατίας που απορρίπτει πολιτικές και καθεστηκυίες πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση. Απευθύνουμε κάλεσμα στους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, πολιτικές κινήσεις και συλλογικότητες  για  κοινή πολιτική δράση. Απευθύνουμε κάλεσμα συστράτευσης και όχι απαραίτητα ένταξης στη Δημοκρατική Αριστερά, καθώς ο στόχος που θέλουμε να υπηρετήσουμε είναι μεγάλος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη