Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΜΑΡ :Η άθληση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό

ΔΗΜΑΡ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ :ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (21/2/2013)


Η ΔΗΜΑΡ Ηρακλείου συμμερίζεται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των περισσότερων αθλητικών σωματείων του Ηρακλείου, που προκάλεσε η πρόταση του Δήμου Ηρακλείου να αναλάβει τη διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν υπό την ευθύνη του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου (Ε.Α.Κ.Η.).    
 

Κατ αρχή θα πρέπει η οποιαδήποτε πολιτική στο θέμα υιοθετηθεί από την πολιτεία, να είναι ενιαία για όλη την επικράτεια.     
 

Η άθληση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δημόσιο αγαθό και να στηρίζεται οργανωτικά και οικονομικά από την πολιτεία. Θεωρούμε ότι η άθληση στον τόπο μας θα πρέπει να στηρίζεται λειτουργικά και οικονομικά  και στους τρεις πυλώνες του αθλητισμού, την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα αθλητικά σωματεία και η συναινετική συνύπαρξη τους είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του αθλητισμού.    
 

Με αυτή τη λογική λειτουργεί ο ΕΑΚΗ. Οι εγκαταστάσεις του έχουν ισχυρό δημόσιο χαρακτήρα και προσφέρουν φθηνές υπηρεσίες ατομικά στους πολίτες που θέλουν να αθλούνται αλλά και στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε οριακή, οικονομικά, θέση.  

Από την άλλη μεριά, ο δήμος Ηρακλείου στην προσπάθεια του να διατηρήσει το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών στις δικές του αθλητικές εγκαταστάσεις έχει ακολουθήσει μία τιμολογιακή πολιτική η οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις υπάρχουσες ανάγκες των ερασιτεχνικών σωματείων ή άλλων δομών όπως η πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Η ανάληψη της διαχείρισης των εγκαταστάσεων του ΕΑΚΗ από τον Δήμο, χωρίς να έχει παρουσιάσει ο τελευταίος μία ολοκληρωμένη διοικητική (στελέχωση, υπάρχον προσωπικό κλπ) και οικονομική (προϋπολογισμός, πόροι κλπ) πρόταση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών, θα οδηγούσε στην καλλίτερη περίπτωση σε λειτουργία με τιμολογιακή πολιτική αποτρεπτική για τα περισσότερα αθλητικά σωματεία και στην χειρότερη σε σταδιακή αδρανοποίηση της λειτουργίας των.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη