Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Ίδια η παγωνιά των πράξεων τους...

205629_10200249927032351_1724494089_n.jpg
#Του Αντώνη Χελιδώνη

Κλειστήκαμε ξανά στο καβούκι μας. [αρκετά μεγαλύτερο- μικρό πάντα αλλά μεγαλύτερο]. Γιατί; [πρώτο ερώτημα]. Αδύναμοι; Ή φοβισμένοι; [δεύτερο ερώτημα].
Ασυνεπείς! Η συλλογική μας ιστορία -μπροστά στην συγκυρία- οφείλει να απαντήσει - και δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα με αυτό - πως και με ποιους θα διαμορφώσει την νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Σε κάθε άλλη περίπτωση ας παραδώσει σήμερα τα "κλειδιά" στον κ. Αντώνη Σαμαρά...
Είμαστε πίσω από τις ανάγκες της κοινωνίας. Η βαθιά κρίση -αναλύσαμε, με την ίδρυσή μας, τις αιτίες της με μια αξιοζήλευτη εμβρίθεια- επιβάλλει νέες απαντήσεις. Πρώτο βήμα ανίχνευσης απαντήσεων ήταν -παραμένει πάντοτε κομβικό σημείο αναφοράς- η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση. Βήμα μετέωρο...Απαιτείται να συνοδευτεί με τον τρόπο. Τον τρόπο του αύριο. Τον τρόπο του κοντινού μας μέλλοντος. 
Η ανάλυσή μας για την τρέχουσα περίοδο -το δίπολο "μνημόνιο - αντι-μνημόνιο" καθηλώνει την κοινωνία- παραμένει γράμμα κενό. Το κλειδί είναι η πολιτική. Ως διαχείρηση των αναγκών. Η στάση μας... σύμφυτη με τις φοβίες του κοινού μας παρελθόντος. Όμως, σήμερα, άλλος κόσμος μας παρακολουθεί και αριστερή πολιτική είναι εκείνη που εδράζεται στις αξιακές μας εκκινήσεις και σχεδιάζει για το αύριο. Φοβίες και ιδεοληψίες μας αγκυρώνουν στο χθες. 
Ξεκινώ από δυό θέσεις:
Σφάλματα, παραλείψεις, ολέθριες επιλογές έχουν κάνει όσοι διαχειρίστηκαν την εξουσία. Και η αριστερά -στα δικά της χαρακώματα...
Η πολιτική απαιτεί σχέδιο, πρόγραμμα. Αν σήμερα, η διαχείριση της καθολικής κρίσης επιβάλει τη συνεργασία στα πλαίσια της τρικομματικής κυβέρνησης, το αύριο της μεταρρύθμισης υπηρετείται με τη δραστηριοποίηση πάνω στη στρατηγική θέση του ιδρυτικού συνεδρίου. Η ανασύνταξη του ευρύτερου σοσιαλιστικού χώρου απαιτεί συνομιλητές...
[...] Επιχειρούμε να ζήσουμε./ Σε καθρέπτες θρυμματισμένους συνομιλούν τα πολλαπλά μας εγώ./ Μέγιστη η δυσκολία του εμείς.
...Συνομιλητές που να διαθέτουν την απαιτούμενη σοβαρότητα [αναλογιζόμενοι την κρίση και τις συνέπειες της]. Οι κινήσεις τους να αποπνέουν ένα άρωμα των μεγάλων ιδεών -να ερμηνεύσουμε, να εργαστούμε, να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο- και δεν θα αρκούνταν στην προσχηματική ανταλλαγή επιστολών. Σε κάθε περίπτωση, το πρόταγμα είναι το πρόγραμμα. Αν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πίστευαν έμπρακτα στην προοπτική του διαλόγου ας έθεταν σήμερα [χθες, όχι αργότερα από αύριο] στο τραπέζι ένα ή δύο θέματα. Ας εξαντλούσαν τη συζήτηση πάνω σε αυτά. Θα είχαν ήδη προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον τόπο και στους πολίτες.
Οι ηγεσίες δεν θέλουν. Οι κινήσεις που εμφανίζονται στον μεταρρυθμιστικό χώρο δεν μπορούν. Οι πολίτες -στη σημερινή συγκυρία- αδυνατούν... Όμως οι ανάγκες παραμένουν... Όσοι και όσες αναζητούμε τη διαμόρφωση αυτού του χώρου -κεντροαριστερά, ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία- αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες -μικρές κουκίδες σε ανεξερεύνητο χάρτη- παντού. Σε κάθε επίπεδο. Χωρίς δομή. Καθετί που θα προκύπτει θα αφαιρεί κομμάτια του τέλματος που έχουν παγιώσει οι συνεχείς αρνήσεις. Γνωρίζουμε καλά, οι απαντήσεις στα νέα αιτήματα δεν θα είναι η τυπική άθροιση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Το ζητούμενο του  νέου σχήματος θα περιλαμβάνει αλλά και θα υπερβαίνει τους δύο χώρους.   

σημείωση: φωτογραφία του Gianni Berengo Gardin.  Η προσθήκη της λεζάντας βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη του "εδώ είμαστε"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη