Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Επιτέλους.Η Ανάπτυξη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος !

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου θα παρουσιασθεί η μελέτη βάσει της οποίας θα σχεδιαστεί  10ετής οδικός χάρτης ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας αλλά και το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 - 2020.
Σύμφωνα με τον Στουρνάρα, η νέα μελέτη θα έχει τρεις άξονες: Πώς θέλουμε να είναι η οικονομία το 2020, ποιοι κλάδοι θα «τραβήξουν το κάρο» της ανάπτυξης και ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να φθάσουμε εκεί. «Ο χρονικός ορίζοντας είναι περίπου πέντε μήνες για να πάρουμε τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής στην οποία θα στηρίξουμε το ΕΣΠΑ και την ενημέρωση των αγορών για το πώς η κυβέρνηση βλέπει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας και το νέο ΕΣΠΑ», δήλωσε. 
Η μελέτη θα στηριχθεί στις απόψεις της «McKinsey & Company», όπου το ζητούμενο είναι η μεγέθυνση πέντε κύριων κλάδων του τουρισμού, της ενέργειας, της μεταποίησης τροφίμων, της αγροτικής παραγωγής και του εμπορίου.

Πρέπει να τονίσουμε ότι η επιτροπή ανάπτυξης της ΔΗΜΑΡ Ηρακλείου ύστερα από αρκετές συνεδριάσεις και ανταλλαγή γόνιμων απόψεων παρουσίασε σε ημερίδα το Απρίλιο του 2012 της απόψεις του κόμματος για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κρήτης και τους τρείς + ένα άξονες που θα τραβήξουν το κάρο της ανάπτυξης στο νησί μας.


Είχαμε επισημάνει ότι :
α.Αγροτική παραγωγή.
β.Επεξεργασία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων ( τρόφιμα).
γ.Τουρισμός , με συνδετικό ιστό με τους προηγούμενους τομείς την Κρητική διατροφή
και υπό προϋποθέσεις, η ενέργεια.
Για το θέμα της ενέργειας και συγκεκριμένα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το ρόλο τους στο ενεργειακό ισοζύγιο του νησιού αλλά και από τη σκοπιά των επενδύσεων και τη σύνδεση του νησιού με καλώδιο με την ηπειρωτική Ελλάδα η επιτροπή ανάπτυξης οργάνωσε δύο συναντήσεις στο τέλος του 2012 στις οποίες διαπιστώθηκε συμφωνία των παρευρισκομένων. Η πιθανή εύρεση φυσικού αερίου ή και πετρελαίου στα νότια της Κρήτης και η υλοποίηση της ήδη υπογεγραμμένης σύμβασης για την διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Κρήτης μπορεί να κάνει την Κρήτη επίκεντρο των ενεργειακών μεταβολών στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παρατηρούμε εδώ ότι οι κατευθύνσεις που δίνονται από την έκθεση της «McKinsey & Company» αλλά και του ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ βρίσκουν σύμφωνη την επιτροπή ανάπτυξης της ΔΗΜΑΡ

Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη της επιτροπής ανάπτυξης με θέμα το χωροταξικό του νησιού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη