Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

Μεγαλώνει η ανεργία στην Κρήτη


Μεγαλώνει διαρκώς η λίστα της ανεργίας στην Κρήτη, καθώς σε περίπου τριάντα πέντε χιλιάδες ανέρχονται τα άτομα που έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), τον Δεκέμβριο του 2012 οι άνεργοι στο νησί έφτασαν τις 34.787, αριθμός που σημείωσε σημαντική αύξηση της τάξεως του 6,29% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα του ίδιους έτους (Νοέμβριο), όταν οι άνεργοι ήταν 32.728.

Από τους συνολικά 34.787, οι 11.447 είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ με ενεργό δελτίο για συνεχόμενο διάστημα μεγαλύτερο ή ίσο των 12 μηνών, ενώ οι 23.340 είναι εγγεγραμμένοι για χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο σύνολο της χώρας παρατηρείται αύξηση των ανέργων αναζητούντων εργασία από τον προηγούμενο μήνα σε 11.342 άτομα και με ποσοστιαία μεταβολή 1,44%. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των Περιφερειών στους ανέργους αναζητούντες εργασία από τον προηγούμενο μήνα εμφανίζεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με ποσοστιαία μεταβολή 11,89%, στην Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων με ποσοστιαία μεταβολή 9,70%, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με ποσοστιαία μεταβολή 9,40%, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με ποσοστιαία μεταβολή 7,15% και στην Περιφέρεια Κρήτης με ποσοστιαία μεταβολή 6,29%.

Σε ό,τι αφορά τους επιδοτούμενους άνεργους στην Κρήτη, ανέρχονται σε 30.446. Ανά κατηγορία έχουν ως εξής: Κοινοί 6.881, Οικοδόμοι 221, Εποχικοί Τουρισμού 19.179, Εποχικοί Λοιποί (Αγροτικά) 3.994, Εκπαιδευτικοί 160, Λοιποί 11. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, στην κατηγορία των εποχικών τουρισμού (τουριστικών επαγγελμάτων) επιδοτούμενων το σύνολο των επιδοτουμένων στη χώρα ανέρχεται σε 70.823 άτομα, με το μεγαλύτερο αριθμό επιδοτουμένων να εμφανίζεται στην Περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου με 20.131 άτομα και στην Περιφέρεια Κρήτης με 19.179 άτομα.

Όπως έχει καταγραφεί πολλές φορές τους τελευταίους μήνες τόσο από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ όσο και της ΕΛΣΤΑΤ, χιλιάδες είναι οι Κρητικοί που έχουν μείνει εκτός αγοράς εργασίας και προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της σημερινής δύσκολης καθημερινότητας, έχοντας ως μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας που εισπράττουν κάθε μήνα.
Το χειρότερο είναι ότι οι δείκτες της ανεργίας πρόκειται να παρουσιάσουν νέα αύξηση τους επόμενους μήνες, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης, 2.451 Κρητικοί έχουν υποβάλει αίτηση για να ενταχθούν στον μακρύ κατάλογο του ΟΑΕΔ.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο νομό Ρεθύμνου, καθώς κατά δεκάδες σπεύδουν οι Ρεθεμνιώτες στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ για να εισπράξουν την πολυπόθητη επιταγή πληρωμής, που αντιστοιχεί στο μηνιαίο επίδομα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι, σαραντάρηδες και πενηντάρηδες, με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, έχουν μείνει χωρίς δουλειά και ψάχνουν τρόπους για να επανακάμψουν επαγγελματικά και οικονομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη