Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

«Στροφή» στον πρωτογενή τομέα

Στον πρωτογενή τομέα στρέφονται όλο και περισσότεροι Ρεθεμνιώτες στην προσπάθειά τους να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας. 
Η αγροτική εργασία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τον τελευταίο καιρό και η «επιστροφή στο χωριό» φαίνεται να αποτελεί σοβαρή εναλλακτική λύση για πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι είτε έχουν βρεθεί στην ανεργία είτε έχουν δει το εισόδημά τους να «ψαλιδίζεται». Παράλληλα, ο κλάδος της μεταποίησης τροφίμων φαίνεται να αποτελεί μια ακόμα επενδυτική λύση για δεκάδες Ρεθεμνιώτες, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν για την εξαγωγή τοπικών παραδοσιακών προϊόντων σε αγορές του εξωτερικού. 
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Επιμελητήριο Ρεθύμνου, το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα είναι κατά πολύ αυξημένο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς μεγάλος είναι ο αριθμός των κατοίκων της πόλης και της ενδοχώρας, αγροτών και μη, που αναζητούν την ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία εξασφαλίζουν επιχορήγηση για νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Οι παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως φρούτα, λαχανικά, ελιές, κεντρίζουν το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων που είναι άνεργοι και στρέφονται στην λύση της εκμετάλλευσης της γης, για να επανακάμψουν επαγγελματικά. 
Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν τις νέες καλλιέργειες, όπως είναι η σπιρουλίνα, η ροδιά, η καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων, η εκτροφή σαλιγκαριών, η παραγωγή μαρμελάδας και ζυμαρικών. Την ίδια ώρα, η επιστροφή στην επαρχία μπαίνει για τα καλά στο μυαλό όλο και περισσότερων Ρεθεμνιωτών, οι οποίοι κατοικούν τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. 
Η οικονομική κρίση έχει πλήξει τα μεγάλα αστικά κέντρα και η λύση της αξιοποίησης της περιουσίας στο χωριό, φαντάζει ως ιδανική αυτή την εποχή για δεκάδες νέους ανθρώπους, οι οποίοι προσανατολίζονται στο να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να στραφούν σε άλλα επαγγέλματα. Στον πρωτογενή τομέα, όμως, στρέφονται πλέον και πολλοί Ρεθεμνιώτες που δραστηριοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο εμπόριο, στην οικοδομή και σε άλλους κλάδους που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. 
Άλλωστε, η αβεβαιότητα, η απαισιοδοξία και το αρνητικό κλίμα που επικρατούν στον επιχειρηματικό κλάδο της χώρας, αποτυπώνεται και στον επιχειρηματικό κόσμο του Ρεθύμνου, όπως προέκυψε από έρευνα που πραγματοποίησε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο στα τέλη του προηγούμενου έτους. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου, το 2012 έκλεισαν 331 επιχειρήσεις στην πόλη και στην ενδοχώρα του νομού, όμως το ίδιο χρονικό διάστημα ιδρύθηκαν 314 νέες. Το 2011 διέκοψαν τη λειτουργία τους 342 επιχειρήσεις, ενώ μέσα στον ίδιο χρόνο ιδρύθηκαν 294. Περισσότερα ήταν τα «λουκέτα» το 2010, καθώς έκλεισαν 451 καταστήματα, ενώ άνοιξαν 323. Συνολικά, λοιπόν, τα έτη 2010, 2011 και 2012 διέκοψαν τη λειτουργία τους 1.124 επιχειρήσεις και ιδρύθηκαν 931.
Πηγή :Ρεθυμνιώτικα νέα , του Βαγγέλη Συνολάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη