Τη θέση τους για το θέμα της πειθαρχικής δίωξης σε βάρος φοιτητών του Φυσικού Τμήματος αναλύουν σε ανακοίνωσης του τα μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Κρήτης.


Στην ανακοίνωση αναφέρεται :

"Ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων Π.Κ. στο Ηράκλειο, του οποίου η θητεία μόλις έληξε, θα θέλαμε να τοποθετηθούμε σε ένα γεγονός το οποίο έλαβε μέρος κατά τη διάρκεια της θητείας μας και ήρθε στην επικαιρότητα λόγω των πρόσφατων γεγονότων.

Όπως είναι γνωστό τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011 έγινε προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) του Τμήματος Φυσικής. Στη Γ.Σ. Παραβρέθηκε πλήθος φοιτητών από το Τμήμα (αλλά και από άλλα Τμήματα) και απαίτησαν να γίνει εξέταση των μαθημάτων που δεν εξετάστηκαν στην τελευταία εβδομάδα της περιόδου Σεπτεμβρίου λόγω κινητοποιήσεων των φοιτητών όπως αυτές αποφασίστηκαν από την Γ.Σ. των φοιτητών του Τμήματος Φυσικής.
Η Γ.Σ. του Τμήματος δεν δέχθηκε το αίτημα βασισμένη στο νόμο 4009/2011 που απαγορεύει τη διεξαγωγή εξετάσεων εκτός εξεταστικής περιόδου.


Η αντίδραση ορισμένων φοιτητών ήταν να κρατήσουν τους δεκαεπτά Καθηγητές του Τμήματος Φυσικής όμηρους από τις 2 το απόγευμα μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος.

Οι Καθηγητές του Τμήματος υπέστησαν τον εξευτελισμό της πολύωρης κράτησης και της εξύβρισης από τους φοιτητές αυτούς, πράξεις απαράδεκτες που μάλιστα έγιναν σε Πανεπιστημιακό χώρο που θεωρείται προπύργιο της ελεύθερης έκφρασης και των δημοκρατικών διαδικασιών. Ο Πρύτανης του ιδρύματος κ. Ε. Στεφάνου προσπάθησε να βρει λύση, η αστυνομία και ο εισαγγελέας δεν επενέβησαν, και τελικά η ομηρία έληξε μετά από 13 ώρες.
Με βάση την αίτηση των καθηγητών προς τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου να εξεταστεί αν η βίαια ομηρία τους επί 13 ώρες και η διακοπή Γ. Σ. του Τμήματος συνιστούν πειθαρχικά αδικήματα,, αποφασίστηκε από την Διοίκηση της Σχολής η διεξαγωγή ΕΔΕ από συνάδελφο εκτός του Τμήματος Φυσικής και στη συνέχεια ορίστηκε πειθαρχικό αποτελούμενο από τους Προέδρους των Τμημάτων της Σχολής (εκτός του Προέδρου του Τμήματος Φυσικής και του Κοσμήτορα που ήταν άμεσα εμπλεκόμενοι) για την εξέταση της υπόθεσης για την οποία παραπέμπονται 12 φοιτητές.

Η συνεδρίαση του Πειθαρχικού οργάνου ορίστηκε για τις 21/10/2012 χωρίς να πραγματοποιηθεί αφού στον χώρο της συνεδρίασης παρουσιάστηκε πλήθος φοιτητών, γονείς, δικηγόροι, ένας βουλευτής της μείζονος αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι. Υπό αυτές τις συνθήκες το σώμα του Πειθαρχικού ανακοίνωσε στη Διοίκηση ότι έκρινε πως η συνεδρίαση δεν είναι δυνατή. Παράλληλα είδαν το φως της δημοσιότητας ανακοινώσεις φοιτητικών παρατάξεων και πολιτικών κομμάτων που χαρακτηρίζουν την διαδικασία του Πειθαρχικού ως καταστολή, πολιτική δίωξη, εκτέλεση της ελεύθερης έκφρασης και απόπειρα εκφοβισμού όσων δεν ενστερνίζονται την κατεδάφιση του Πανεπιστημίου χωρίς να αναφέρονται στον πραγματικό λόγο της δίωξης που έχει να κάνει με την κατάφωρη παραβίαση, εκ μέρους μερίδας φοιτητών, θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων των καθηγητών τους.
Θεωρούμε ως απαράδεκτη την κάθε παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Το Πανεπιστήμιο έχει όλα τα μέσα να κρίνει με τα όργανά του κάθε περίπτωση που τίθεται υπό εξέταση και να πάρει τις αποφάσεις του με γνώμονα τις αρχές της νομιμότητας και της προστασίας των δικαιωμάτων του ατόμου από κάθε άποψη. Κομματικές παρεμβάσεις δεν έχουν θέση στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο όπως δεν έχει θέση κάθε παρέμβαση παρεμπόδισης της ελεύθερης βούλησης των οργάνων του. Οι παρεμβάσεις αυτές εκφράζουν ένα πνεύμα αντίθετο σε κάθε έννοια Δημοκρατίας και αποδοκιμάζονται κατηγορηματικά από όλους μας.

Οι υπογράφοντες,

Χάρης Κατερινόπουλος
Χρήστος Κουρουνιώτης
Μιχάλης Ταρουδάκης
Χρήστος Τσατσάνης
Τάσος Φιλαλήθης

Σημ. Η συνάδελφος Δ. Αλεξανδράκη απείχε από τις διαδικασίες υποβολής της επιστολής για λόγους δεοντολογίας, δεδομένου ότι είναι, ως πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας, μέλος του Πειθαρχικού".