Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Η υγεία στην Κρήτη σήμερα

#Πως παρουσίασε ο απερχόμενος υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (ΥΠΕ) Γιώργος Φραγκιαδάκης,  τον απολογισμό της θητείας του 

Δραματική είναι η μείωση των πιστώσεων στον τομέα της Υγείας -και- στην Κρήτη (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία κ.λπ.) καθώς ο προϋπολογισμός του 2012 ανέρχεται σε 315 εκατομμύρια ευρώ έναντι 396 εκατ. ευρώ το 2011 και 692 εκατ. ευρώ το 2010, με τις περικοπές, δηλαδή, να φτάνουν, σε δύο μόλις χρόνια, το 55%.

Ταυτόχρονα, τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν στα νοσοκομεία του νησιού περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ δεδομένου ότι η τελευταία φορά που πλήρωσαν τα τέσσερα βασικά ταμεία ασφάλισης (Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) ήταν στα τέλη του 2009 και στα μέσα ή στα τέλη του 2010 (ανάλογα το ταμείο).

Την ίδια ώρα, οι ανάγκες υγείας του νησιού, ήταν και παραμένουν αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, υπήρξε αύξηση κατά 15% στις επισκέψεις ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία και κατά 10% στους νοσηλευθέντες ασθενείς.

Παρόλα αυτά, ο προϋπολογισμός της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης είναι πλεονασματικός καθώς οι απαιτήσεις ανέρχονται σε 196 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις σε 146 εκατ. ευρώ.


«Αυτό σημαίνει ότι αν τα ασφαλιστικά ταμεία εξοφλούσαν τις υποχρεώσεις τους σήμερα, τα νοσοκομεία θα είχαν διαθέσιμα 50 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία τους. Με τους πόρους αυτούς θα μπορούσαν να καλυφθούν εφημερίες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για ένα χρόνο (40 εκ. ευρώ περίπου) ή αντίστοιχα δαπάνες για την προμήθεια φαρμάκων για ένα χρόνο για όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης», όπως επεσήμανε ο απερχόμενος υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (ΥΠΕ) Γιώργος Φραγκιαδάκης, παρουσιάζοντας τον απολογισμό της θητείας του σε συγκεκριμένους τομείς και ανακοινώνοντας, ταυτόχρονα, ότι εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός που αφορά στην προμήθεια τριών αξονικών τομογράφων για τα Νοσοκομεία Χανίων, Βενιζελείου και για το ΠΑΓΝΗ.

Σκιαγραφώντας τις αντικειμενικές δυσκολίες των δύο τελευταίων ετών στον τομέα της Υγείας στην Κρήτη, ο κ. Φραγκιαδάκης σημείωσε ότι «αντιμετωπίσαμε και εξακολουθούμε ακόμα να αντιμετωπίζουμε τη στενότητα των πόρων εξαιτίας της παρούσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τους μειωμένους προϋπολογισμούς που μας εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, 7 δισ. ευρώ το 2010, ενώ το 2012, 5 δισ., προϋπολογισμός της ΥΠΕ Κρήτης από 700 εκ. το 2010 σε 400 εκ. το 2011, 42% κάτω, και από 400 εκ. σε 315 εκ. το 2012 άλλο 20% κάτω», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκιαδάκης.

Και πρόσθεσε: «Οι προμηθευτές αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας με συνέπεια να κλείνουν ο ένας μετά τον άλλον. Αν και υπήρχαν συμβάσεις δεν μπορούσαν να προμηθεύσουν τα Νοσοκομεία. Οσοι προμηθευτές επιβιώνουν ακόμα, έχουν απαίτηση την άμεση πληρωμή τους για τις προμήθειες αφού οι ίδιοι δεν μπορούν να πάρουν εμπόρευμα από το εξωτερικό αν δεν πληρώσουν μετρητοίς. Επιπλέον», όπως ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης, «μια ακόμα σημαντική δυσκολία στη λειτουργία των Νοσοκομείων αποτέλεσε η δυσχερής οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση».

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της θητείας του την περίοδο 2011 - 2012, ο κ. Φραγκιαδάκης σημείωσε ότι αυτά έχουν ως εξής:

• Εντός ορίων εκτέλεση προϋπολογισμού με απόκλιση μόλις 4,5% από τους στόχους του  Υπουργείου.

• Μείωση δαπανών προμηθειών κατά 8% περίπου σε σχέση με το 2011 (9μηνο). Αυτό συνεπάγεται εξοικονόμηση 10 εκ. ευρώ εντός 9μήνου.

• Μείωση κατά 12,5% στις τέσσερις βασικές κατηγορίες δαπανών για φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό και αντιδραστήρια σε σχέση με το 2011 (9μηνο). Συνολική εξοικονόμηση 10,5 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2011.

• Ανάπτυξη και εφαρμογή του νέου συστήματος τιμολόγησης νοσηλίων των νοσοκομείων με βάσει τα KEN-DRGs νέο σύστημα τιμολόγησης νοσηλίων). Στο 90% η τιμολόγηση με ΚΕΝ για το Δ’ τρίμηνο του 2011, 78% για το Α’ τρίμηνο του 2012 και 39% για το Β’ τρίμηνο του 2012.

• Εποπτεία για την πλήρη μηχανογράφηση όλων των νοσοκομείων και ολοκλήρωση του ΟΠΣΥ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας). Ο βαθμός λειτουργικότητας του ΟΠΣΥ Κρήτης ξεπερνάει το 90%. Παραμένει ακόμα η χρήση του Ιατρικού Ηλεκτρονικού Φακέλου, ο οποίος είναι πλέον λειτουργικός. «Η 7η ΥΠΕ Κρήτης είναι η μοναδική περιφέρεια που έχει αναπτύξει ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες στην Ελλάδα», επεσήμανε ο κ. Φραγκιαδάκης.

• Εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος σε όλα τα νοσοκομεία. «Μένει ακόμα η εφαρμογή του μητρώου Παγίων και της Αναλυτικής Λογιστικής. Να σημειωθεί ότι η 7η ΥΠΕ είναι η μοναδική υγειονομική περιφέρεια που παρακολουθεί τα οικονομικά των νοσοκομείων με το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα μέσω ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων», ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης.

• Προκήρυξη του 75% περίπου των διαγωνισμών του ΠΠΥΥ 2010 και 70% των διαγωνισμών του ΠΠΥΥ 2011. «Έχει κατατεθεί πρόταση στην ΕΠΥ και στο Υπουργείο για την ενιαία κωδικοποίηση των υλικών έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση των διαγωνισμών σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Προκήρυξη του 72% των ενιαίων διαγωνισμών της 7ης ΥΠΕ. Η ΥΠΕ Κρήτης κατατάσσεται πρώτη σε προκήρυξη ενιαίων διαγωνισμών σε σχέση με τις υπόλοιπες Υγειονομικές Περιφέρειες. Εκτιμώμενη εξοικονόμηση από τις συμβάσεις των διαγωνισμών αυτών από 20% έως 60%», σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη.

• Η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων φτάνει στο 27% επί της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης. Πλησιάζει το 30%, στόχο του Υπουργείου Υγείας. Το 2011 ήταν στο 22%.

• Πλήρης εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της 7ης Κρήτης. Το ποσοστό των πιστοποιημένων ιατρών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φτάνει στο 90% (ο μέσος όρος στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι 82%).

• Πλήρης χαρτογράφηση των Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας που συνταγογραφούν στην 7η ΥΠΕ Κρήτης. Βρίσκεται σε διαδικασία εξέλιξης ένα σύστημα ειδοποίησης (alert) σε περίπτωση που η πρόσβαση δεν είναι δυνατή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, έτσι ώστε να ειδοποιούνται οι ασθενείς για τα κοντινότερα ιατρεία που διαθέτουν πρόσβαση και μπορούν να συνταγογραφήσουν.

• Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ έφτασε τον Σεπτέμβριο του 2012 στο 29% από το 22% τον Απρίλιο που ανέλαβε το γραφείο μου αρμοδιότητες ΕΣΠΑ. Η μέση απορροφητικότητα στο Υπουργείο Υγείας βρίσκεται στο 17% με 20%. Τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί από την Κεντρική Υπηρεσία ο διαγωνισμός που αφορά στη προμήθεια τριών αξονικών τομογράφων για τα Νοσοκομεία Χανίων, Βενιζελείου και το ΠΑΓΝΗ.
Ο κ. Φραγκιαδάκης σημείωσε ότι «ύστερα από πολύμηνη δουλειά καταφέραμε να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες και να πάρουμε την έγκριση της ΕΠΥ, έτσι ώστε να προκηρύξουμε τον διαγωνισμό αυτό και να εξοπλιστούν τα νοσοκομεία με νέο υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Ο αξονικός τομογράφος του ΠΑΓΝΗ θα είναι ο πρώτος αξονικός 128 τομών, ο οποίος θα λειτουργεί σε Δημόσιο Νοσοκομείο στην Ελλάδα. Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών αξονικών ανέρχεται στα 2 εκ. ευρώ».  

• Μείωση των δαπανών της Κεντρικής Υπηρεσίας κατά 60%, περίπου 500 χιλ. ευρώ από λειτουργικές δαπάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη