Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Δεν φταίνε οι αγρότες...εμείς φταίμε!

Δεν φταίνε οι αγρότες...εμείς φταίμε!

#Του Δημήτρη Καρυωτάκη

Το σοβαρό απ΄το ασόβαρο διαφέρουν σ΄ένα άλφα και σ΄έναν τόνο. Και όταν δεν έχεις μπούσουλα, δυναμική ηγεσία, σχέδιο και οργάνωση, χάνεις και το λίγο δίκιο σου...αν έχεις δηλαδή! Κάπως έτσι κινήθηκε και το συλλαλητήριο των αγροτών. Που για να είμαστε σοβαροί, αν αναλογιστείς το μέγεθος της κρίσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, η συγκέντρωση ήταν μικρή και η αγωνιστικότητα ελάχιστη. Εκτός κι αν στους δεκάδες χιλιάδες κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του Νομού Ηρακλείου, οι περίπου 500 που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κουντουριώτη, θεωρείται επιτυχία!

Ωστόσο αυτά δεν μας αφορούν, ενδιαφέρουν τον κλάδο και τους εκπροσώπους του. Γιατί όσο η πορεία και η συγκέντρωση με τα απαραίτητα κορναρίσματα και τα φολκλόρ στοιχεία, έδιναν χρώμα στη ζεστή Οκτωβριανή μέρα του Ηρακλείου, κανένα πρόβλημα. Όταν χάθηκε η μπάλα άρχισαν και τα προβλήματα. Αρχικά απ΄τους διοργανωτές που αξίωσαν(!) μέσα σε μια ώρα απάντηση απ΄τον πρωθυπουργό, δείγμα πως μάλλον ζουν  σε μιαν άλλη πραγματικότητα.

Τη μπάλα της ανευθυνότητας πήρε στο κατόπι ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης που μάλλον μπέρδεψε ρόλους και μικρόφωνα, λέγοντας πως αν δεν υπάρξουν απαντήσεις θα παραιτηθεί! Τι άραγε νόημα έχει  η παρουσία σου στην αυτοσχέδια εξέδρα, όταν ξέρεις πως το πλήθος λειτουργεί με δικούς του όρους και κανόνες; Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο ρόλος του σταματούσε στη συνάντηση του με τους φορείς και τα υπόλοιπα είναι άλλου παπά ευαγγέλιο! Ακόμα κι αυτό όμως θα μπορούσες να το...καταπιείς αφού η μεγάλη κάψα φαίνεται πως έπαιξε κι αυτή άθελα της το ρόλο της. Και βέβαια το κερασάκι μιας άνοστης τούρτας ήρθε να δέσει με την απόφαση για το αεροδρόμιο, που επειδή ανοργάνωτη ήταν και παράλογη έδειχνε, κατέληξε έτσι όπως κατέληξε! Θα ήταν άδικο σε αυτό το κάδρο του παραλογισμού, ν΄ αφήσεις έξω την Ελληνική Αστυνομία, που σε τέτοιου είδους κρίσεις έχει τη μοναδική ικανότητα να πνίγεται σε μια κουταλιά νερό και να προκαλεί με τη στάση της και τη συμπεριφορά της, περισσότερα προβλήματα.

Κάπως έτσι μια κινητοποίηση εκφυλίστηκε, πνίγηκε στο δακρυγόνο κι έδωσε δυσφημιστικό υλικό σ΄όλους όσοι μας περιμένουν στη γωνία. Κάποιοι έχουν μείνει σ΄άλλες εποχές. Κάποιοι έχουν μπερδέψει τους ρόλους τους. Αλλά δεν είναι αυτοί που φταίνε. Όταν μιλούν με όρους δημοκρατίας(!) και μη προαποφασισμένων μορφών κινητοποίησης αφήνοντας στον κόσμο να συμπεριφερθεί με λογικές όχλου, αυτοί που φταίμε είμαστε εμείς που τους αφήνουμε. Και προφανώς δεν κατανοούμε πως η ανοχή μας γίνεται συνενοχή σ΄ένα έγκλημα διαρκείας  εις βάρος του τόπου μας και της πατρίδας. Θα εξακολουθούμε άραγε να είμαστε θεατές; Γιατί το λογαριασμό εμείς θα τον πληρώσουμε και μάλιστα χωρίς...επιδότηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη