Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Τα φαντάσματα των μαύρων και κόκκινων ολοκληρωτισμών

"Είναι τα φαντάσματα των μαύρων και κόκκινων ολοκληρωτισμών που νομίσαμε ότι έθαψε ο 20ος αιώνας, αλλά φαίνεται ότι επανέρχονται δριμύτερα. Γιατί πόσο απέχουν από αυτή τη ρητορική οι κρεμάλες και τα γκουλάγκ για να ξεβρωμίσει ο τόπος από τους εκπορνευμένους και τους προδότες που ξεπουλάνε την πατρίδα; Ένα τσιγάρο δρόμο."


Πέτρος Γαιτάνος:«Προτιμώ η Χρυσή Αυγή να ξεφύγει λίγο παρά να λούζομαι τη χαζοευγένεια των ΜΜΕ και των πολιτικών, οι οποίοι μας έχουν καταστρέψει. Προτιμώ μια Χρυσή Αυγή που θα είναι τσαμπουκάδες. Μ' αρέσει ο τσαμπουκάς της» .
 Η περίπτωσή του είναι απλή υποκρισία. Πίσω από μελιστάλαχτους βυζαντινούς ύμνους που μιλούν για αγάπη ξεπροβάλλει αναπόφευκτα το φρικτό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής με τις  δολοφονικές πρακτικές που στάζουν αίμα. 
Βγάλε επιτέλους, αγαπητέ Πέτρο, στην επιφάνεια τον χρυσαυγίτη που έχεις μέσα σου. Θυμήσου, όμως, και τον Μάνο Χατζιδάκη που θαυμάζεις:

"Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενυσχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του. Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία."

Γιάννης Μακριδάκης:"Οι θεωρίες της Δημαρ και οι πρακτικές της χρυσής αυγής είναι δύο όψεις της ίδιας πολιτικής στάσης... 
Οι εκπορνευμένοι της δημαρ, οι ξεπουλημένες για το ευρώ συνειδήσεις, προχτες έβγαλαν ανακοίνωση στήριξης της πολυεθνικής που σχεδιάζει να κάνει αποικιοκρατική εισβολή στο νησί μου και να μετατρέψει τους τόπους που ζω σε βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας… Για μένα είναι πιο επικίνδυνοι και πιο χυδαίοι από τους χρυσαυγίτες…
Ο κάθε ένας ανώνυμος ή επώνυμος που στηρίζει αυτή την κυβέρνηση η οποία ξεπουλάει τη χώρα και εκπορνεύει το φυσικό της περιβάλλον και τους φυσικούς της πόρους με πρόσχημα την παραμονή στο ευρώ, είναι απλά ένας παρτάκιας, εγωιστής, μικρόνους και πολιτικός νάνος."


Η περίπτωσή του είναι προχωρημένη αλλά και πιο αντιπροσωπευτική. Είναι το μνημείο σύγχυσης  του νεοέλληνα. Πρόκειται για μια ρητορική από τη Χρυσή Aυγή μέχρι τους αντεξουσιαστές που βλέπει μόνον ξεπουλημένους, προδότες και δοσίλογους. Μια ρητορική που δεν μπορεί να φανταστεί ότι υπάρχει και διαφορετική άποψη. Ωστόσο, αυτός ο τρόπος σκέψης στον οποίο οι πεφυσιωμένοι ναρκισσιστές  μέσα σε ένα βουνό «επαναστατικού» εγωισμού νομίζουν ότι κατέχουν την απόλυτη και αδιαμφισβήτητη αλήθεια, δεν είναι κάτι καινούριο στην πολιτική.  Είναι τα φαντάσματα των μαύρων και κόκκινων ολοκληρωτισμών που νομίσαμε ότι έθαψε ο 20ος αιώνας, αλλά φαίνεται ότι επανέρχονται δριμύτερα. Γιατί πόσο απέχουν από αυτή τη ρητορική οι κρεμάλες και τα γκουλάγκ για να ξεβρωμίσει ο τόπος από τους εκπορνευμένους και τους προδότες που ξεπουλάνε την πατρίδα; Ένα τσιγάρο δρόμο.
«Η αλήθεια του ολοκληρωτισμού, λέει ο Μίλαν Κούντερα, αποκλείει τη σχετικότητα, την αμφιβολία, το ερώτημα και δεν μπορεί συνεπώς ποτέ να συμφιλιωθεί με αυτό που θα ονόμαζα το πνεύμα του μυθιστορήματος».
Θα περίμενε κάποιος από ένα μυθιστοριογράφο μια ρυτίδα αμφιβολίας να χαράζει τη σκέψη του. Ωστόσο, μας παρουσιάζει τη «μοναδική και ιερή αλήθεια του». Τίποτε πρωτότυπο. Πολιτικός πρωτογονισμός.  Αιώνες  θρησκειών, σταλινικών και φασιστικών κομμάτων μας χόρτασαν.
Gustave Flaubert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη