Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Δήμος Ρεθύμνου:Όχι στη μονόπλευρη χρήση στις Α.Π.Ε


8 me 9 rethimno psifisma
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρεθύμνης με το παρόν Ψήφισμα διαφωνεί και διαμαρτύρεται για την πρόχειρη - βεβιασμένη - υπέρμετρη - παράλογη και ανορθόδοξη προώθηση και εγκατάσταση των Α.Π.Ε. στην περιφέρεια του Δήμου μας αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη.
Ειδικότερα, εκφράζει την έντονη διαφωνία του και καταθέτει τη διαμαρτυρία του για:
α) Τον μέχρι σήμερα τρόπο έγκρισης και χωροθέτησης των αδειών εγκατάστασης ο οποίος αντιστρατεύεται συνταγματικά δικαιώματα και αρχές, καταστρατηγεί κάθε έννοια περιβαλλοντικής προστασίας - σεβασμού στο φυσικό πολιτιστικό και ιστορικό περιβάλλον, αλλοιώνει τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα του χώρου, ακυρώνει δημοκρατικές διαδικασίες όπως αυτή της κοινωνικής διαβούλευσης και συναίνεσης και παρεμποδίζει με τρόπο προκλητικό έως και επικίνδυνο την πολύπλευρη και προς όφελος της κοινωνίας Βιώσιμη Ανάπτυξη.
β) Τη φιλοσοφία που διέπει συνολικά το εγχείρημα της επιχειρούμενης ανάπτυξης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη, η οποία εστιάζεται στη μονόπλευρη εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών υποβαθμίζοντας έτσι τις άλλες μορφές όπως π.χ. βιομάζα, βιοαέριο κλπ., ακυρώνει στην ουσία τη συμμετοχή των μικρών επενδυτών στη συγκεκριμένη επιχείρηση, στερεί τη δυνατότητα σε άνεργους νέους και μικροεπενδυτές να αναπτύξουν τα χαμηλής δυναμικότητας φωτοβολταϊκά τους π.χ. σε ταράτσες, σε αγροτικές εγκαταστάσεις κλπ. και επιτρέπει την εγκατάσταση Α.Π.Ε. στην Κρήτη, πολλαπλάσιας ισχύος από τις πραγματικές ανάγκες του νησιού (περίπου 4 φορές περισσότερη).
Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω διαπιστώσεις, αποφασίζει :
1. Την άμεση διαμόρφωση πλαισίου προτάσεων προς το ΥΠΕΚΑ και κυρίως προς την περιφέρεια Κρήτης ενόψει του χωροταξικού περιφερειακού σχεδιασμού για τον εξορθολογισμό και την εξειδίκευση των κριτηρίων εγκατάστασης και της φέρουσας ικανότητας των περιοχών.
2. Παρακολούθηση μέσω ειδικού γραφείου του Δήμου της προώθησης των προτάσεων μας της έγκρισης του περιφεριακού, χωροταξικού σχεδιασμού καθώς και ολόκληρου του κύκλου έγκρισης - υλοποίησης επενδύσεων Α.Π.Ε. στην περιοχή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη