Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

Μεγάλη η αντίδραση των μισθωτών στον περιορισμό των εισοδημάτων τους


Ξεχύθηκαν στους δρόμους, την Τετάρτη, εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, αγρότες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στις φυλακές, εργαζόμενοι στους δήμους, ξενοδοχοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι και γενικότερα σύσσωμη η κοινωνία που πλήττεται από την κρίση και τα βάναυσα οικονομικά μέτρα.
Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου αλλά και η πορεία στο κέντρο της πόλης χαρακτηρίστηκε ως μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ, εφάμιλλη της μεγάλης κινητοποίησης του Φεβρουαρίου του 2011, οπότε χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους.
Ο όγκος της πορείας ήταν τέτοιος, ώστε περίπου στις 11.30 το πρωί, η "κεφαλή" της πορείας βρισκόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και η "ουρά" στη συμβολή της λ.Δημοκρατίας με την οδό Χαρ.Τρικούπη! Αστυνομική δύναμη παρακολουθούσε διακριτικά την εξέλιξη της κινητοποίησης, ενώ μία διμοιρία ήταν παρατεταγμένη πίσω από τα Δικαστήρια.Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου του ΕΚΗ, Σ.Βαρδάκη, πάνω από 95% ήταν η συμμετοχή στην κινητοποίηση, με τους απεργούς να έχουν καταφθάσει ... με οχήματα! Τρακτέρ από τα Αϊτάνια με μαύρες σημαίες και ένα ασθενοφόρο έκαναν αίσθηση στη λ.Δημοκρατίας. 

Παράλληλα, πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του νομαρχιακού τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ, Ν.Μεντζίνη 30 σωματεία - μέλη της ΑΔΕΔΥ από το Ηράκλειο και την ενδοχώρα προσηλθαν στη συγκέντρωση με πανό.

Κλειστά ήταν πολλά καταστήματα της πόλης, καθώς πολλοί ήταν οι καταστηματάρχες που ακολούθησαν την προτροπή του Εμπορικού Συλλόγου και έβαλαν ολιγόωρο λουκέτο στα μαγαζιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ύφεση που βιώνει όλη η κοινωνία, μαζί και ο εμπορικός κόσμος.

Περίπου στις 10.30 το πρωί ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας η πορεία του ΠΑΜΕ, που χαρακτηρίστηκε επίσης από μεγάλη συμμετοχή. Η πορεία του ΠΑΜΕ κατέληξε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, όπου αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκαν με το γ.γ. Γ.Δεικτάκη.

Τη συλλογικότητα πράξη έκαναν οι κάτοικοι του Αγίου Νικολάου, με το ΠΑΜΕ και τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να παραμερίζουν τις όποιες διαφορές τους ενώ ενώθηκαν σε μία πορεία! Η συμμετοχή ήταν κι εκεί υψηλή, ενώ κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Ιεράπετρα, όπου ωστόσο ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ διατήρησαν διαφορετικά "στρατόπεδα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη