Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

Επιστολή της Εταιρίας Κοινωνικής Πολιτικής Αυτοδιοικήσεων Κρήτης, με θέμα τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων – ΑμεΑ

Αναφορά προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας,  κατέθεσε ο Βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ Νομού Ηρακλείου κ. Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, την επιστολή της Εταιρίας Κοινωνικής Πολιτικής Αυτοδιοικήσεων Κρήτης, με θέμα τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων – ΑμεΑ. 

Στην επιστολή που καταθέτει ο κ. Μιχελογιαννάκης ως αναφορά, τονίζονται, η απόγνωση των εργαζομένων στις συγκεκριμένες δομές καθώς και η αδυναμία των ανάδοχων φορέων των έργων να καλύψουν τις δαπάνες για την εύρυθμη λειτουργία των δομών. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του διευθυντή «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Κρήτης» κ. Ζαχαρία Κυριακάκη. 
Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και Κέντρα Διημέρευσης ΑμεΑ, είναι Μονάδες ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων ατόμων μη δυνάμενων να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κλπ), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα που έχει αναλάβει.
Στην Κρήτη λειτουργούν 21 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρα Διημέρευσης-Ημερήσιας φροντίδας για ΑμεΑ, από 18 φορείς υλοποίησης με 460 περίπου άμεσα και χιλιάδες έμμεσα ωφελούμενους.
Με την υπ΄αριθμ. 972/30-06-2011 Ανοικτή Πρόσκληση  Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Ελληνικής Εταιρείας  Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ 2007-2013 έως 31-12-2012, με επιχορήγηση των δομών με βάση τον αριθμό των εξυπηρετούμενων ωφελουμένων.

Από 01-01-2011, οι φορείς υλοποίησης των έργων, έλαβαν την 1η δόση χρηματοδότησης των ΚΗΦΗ μετά από 16 και πλέον μήνες (μέσα Μαίου 2012!). Η 1η δόση φυσικά δεν επαρκούσε παρά για την κάλυψη μέρους των δαπανών των δομών καθώς υπήρξε άνευ προηγουμένου καθυστέρηση της χρηματοδότησης. Αυτή την χρονική περίοδο θα έπρεπε να μας έχει καταβληθεί το 70% της συνολικής επιχορήγησης ενώ έχουμε λάβει μόλις το 30% αυτής.  Η τελευταία ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές για την πορεία των διαδικασιών ολοκλήρωσης καταβολής της 2ης  δόσης πληρωμής των Έργων, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική και αισιόδοξη είναι. Ενώ, βάση της υπογεγραμμένης σύμβασης των φορέων με την Ε.Ε.Τ.Α.Α., θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει αποπληρωμή της 2ης δόσης, καθώς έχει ολοκληρωθεί η πιστοποίηση του 40% και πλέον του φυσικού αντικειμένου των έργων, σε χθεσινή επικοινωνία μας με την Ε.Ε.Τ.Α.Α. μας ενημέρωσαν πως δεν θα γίνουν πληρωμές νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.
Το τμήμα Αναπτυξιακών Προγραμμάτων της Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Διεθνών Οργανισμών του Υπουργείου Εσωτερικών είναι αρμόδιο και υπεύθυνο για τις κατανομές των πιστώσεων προκειμένου να πραγματοποιηθούν εν τέλει οι πληρωμές προς τους φορείς, αφού πρώτα υπογραφούν τα αιτήματα πληρωμών της Ε.Ε.Τ.Α.Α. από το Υπουργείο Εργασίας.  Από την μέχρι τώρα εμπειρία μας, οι διαδικασίες κατανομής των πιστώσεων είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και εάν συνυπολογίσουμε το «σύνδρομο του Αυγούστου» των δημοσίων υπηρεσιών τότε η χρηματοδότηση δεν θα έρθει νωρίτερα από τον Οκτώβριο.
Η «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Κρήτης», το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πραγματοποίησε δυο (2) παγκρήτιες συναντήσεις με τους φορείς υλοποίησης ΚΗΦΗ, οι οποίοι μας εξουσιοδότησαν προκειμένου να παρακολουθούμε και να παρεμβαίνουμε στις διαδικασίες υλοποίησης της δράσης.
Οι εργαζόμενοι των δομών βρίσκονται σε απόγνωση και οι ανάδοχοι φορείς των έργων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν πλέον τις δαπάνες για την εύρυθμη λειτουργία των δομών. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες υποβαθμίζονται  συνεχώς και η έννοια της Κοινωνικής Πολιτικής  και του Κοινωνικού Κράτους καταρρέουν.   
Ευελπιστούμε στην άμεση στήριξή σας για την διατήρηση και εύρυθμη λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Περιφέρειας Κρήτης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη