Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012

Χανιά :Υγεία ώρα μηδέν

Κραυγή αγωνίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Χανίων χθες από δεκάδες Χανιώτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου και ένωσαν τη φωνή τους με τους εργαζομένους και τους γιατρούς του Ιδρύματος, οι οποίοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τις απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες μηνών.
Στην παράσταση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε έξω από την είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, συμμετείχαν φορείς και συλλογικότητες της πόλης καταγγέλλοντας  το 'κούρεμα' των αποθεματικών των Νοσοκομείων, την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις που καταγράφονται σε ιατρικό, βοηθητικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Χανίων καθώς και σε υλικοτεχνική υποδομή, φάρμακα και αναλώσιμα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Τη συμπαράσταση και τη στήριξή του στην προσπάθεια που γίνεται από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εργατικό Κέντρου, κ. Δημήτρης Κορναράκης, καταγγέλοντας παράλληλα ότι «το κοινωνικό κράτος δεν υφίσταται πλέον στην Ελλάδα κατόπιν εντολών της τρόικας και των κυβερνήσεων, οι οποίες εφαρμόζουν τις εντολές τους». 


Η ΑΔΕΔΥ
Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, κ. Νεκτάριος Πετράκης, τόνισε μεταξύ άλλων πως οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στην Υγεία  προκαλούν μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες. «Διεκδικούμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας, δωρεάν και απολύτου εθνικής προτεραιότητας» σημείωσε μεταξύ άλλων. .

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ.
«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ν. Χανίων, κα Κατερίνα Μανιμανάκη, καταγγέλοντας τη στάση του Υπουργείου Υγείας «απέναντι στους γιατρούς που δουλεύουν τόσους μηνες απλήρωτοι, αλλά και τη συμπεριφορά στους πολίτες αυτού του τόπου». 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευόμενων του Νοσοκομείου Χανίων, κ. Ανδρέας Λιοδάκης, αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν οι νέοι γιατροί «ώστε να μην αναγκαστούμε όλοι να φύγουμε μετανάστες, αλλά να μπορέσουμε όλοι να εργαστούμε για ένα αξιοπρεπές και πλήρως ανεπτυγμένο δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε τη δεινή κατάσταση που επικρατεί, όσον αφορά τη λειτουργία του Νοσοκομείου Χανίων, ο πρόεδρος των Εργαζομένων στο Ιδρυμα, κ. Βαγγέλης Κωνσταντουλάκης, κάνοντας λόγο για «κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος στον Νομό μας». 
«Διαμαρτυρόμαστε για τα 450 κενά οργανικών θέσεων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο, κάτι που μας έχει κυριολεκτικά 'γονατίσει'» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Χανίων εκφράζει τη στήριξή της στους «αγώνες των γιατρών του Νοσοκομείου Χανίων και των υπολοίπων Νοσοκομείων της χώρας για το αυτονόητο δικαίωμά τους να μην δουλεύουν απλήρωτοι». 

Χάος και στην Κοινωνική Ασφάλιση
Τραγική παραμένει η κατάσταση και στον χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΙΚΑ Δυτικής Κρήτης, ο οποίος με αφορμή τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο και στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανακοίνωσε ότι ενώνει τη φωνή του και διαμαρτύρεται έντονα για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας. 
Σε ό,τι αφορά τον χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης ο Σύλλογς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το σύνολο των εσόδων του ΙΚΑ για το 2012 θα ανέλθει στα 6,135 δισ. ευρώ έναντι 8,900 δισ. το 2011. Η κρατική επιχορήγηση για το 2012 είναι 4,192 δισ. εκ των οποίων τα 650 εκατ. είχαν δοθεί ως προκαταβολή για το έτος 2011. Συνολικά τα έσοδα του 2012 είναι 9,677 δισ. και απαιτούνται έξοδα μόνο για την καταβολή των συντάξεων 11,080 δισ. Το ερώτημα είναι: Πώς θα καταβληθούν οι συντάξεις μέχρι το τέλος του 2012; Πού θα βρεθούν τα 1,403 δισ.;». Παράλληλα καταγγέλει φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας, εισφοροδιαφυγής, εισφοροαπαλλαγής και εισφοροαποφυγής.Από τα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη