Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Προφήτης Ηλίας: Μία κοινωνία που άργησε να "ξυπνήσει"

Ήρθε η ώρα για πολιτικές πρωτοβουλίες, κοινωνικές διεργασίες και αποτελεσματική νομοθεσία.Είναι επιτακτική ανάγκη η πάταξη της εγκληματικότητας που σχετίζεται με την οπλοκατοχή και οπλοχρήση, τα ναρκωτικά , τη σωματεμπορία και το σφετερισμό ξένων περιουσιών.  

Ένα κεφαλοχώρι που κάποτε φημιζόταν για τα σταφύλια και τις σταφίδες του, για τα γλέντια και τις παρέες του, για τους περήφανους και αγωνιστές στη δημοκρατία και τη ζωή ανθρώπους του, σήμερα ΄΄πνίγεται΄΄ από περισταστικά βίας και τραμπουκισμού, ένα "καπετανηλίκι" που πηγαίνει ασορτί με το περίστροφο στη ζώνη και τη μαγκούρα στο αμάξι. Δυστυχώς οι επιδοτήσεις έφεραν διπλοκάμπινα, περίστροφα και έναν ιδιότυπο τσαμπουκά, που περπάτησε σα μόδα. Μια υψηλή δόση βίας που επειδή είναι ανέλεγκτη, βρίσκει μονοπάτια να διαχυθεί και στα γειτονικά χωριά μα και στα στενά του Ηρακλείου. 
Δυστυχώς είναι κι αυτό ένα είδος που εξάγεται από το χωριό! Απέναντι σε μια κοινωνία που περί άλλων τύρβαζε. Η μεγάλη της πλειοψηφία έκανε πως δεν έβλεπε, για να μην βρει τον μπελά της. Για να μη βρει ένα πρωϊνό το αμπέλι της κομμένο, τα ελαιόδεντρα της πετσοκομμένα, τα ζώα της λαιμοκομμένα. Που μπροστά στο φόβο να βρει τους...παλλικαράδες μπροστά της, προτιμούσε να κλείσει τα μάτια της, νομίζοντας πως δεν την αφορά το πρόβλημα. 


 Ώσπου ξύπνησε πάνω από δύο φέρετρα! Ορφανός ο Προφήτης Ηλίας από τοπικούς ηγέτες που θα μπορούσαν να μπούν μπροστά και να σύρουν και την υπόλοιπη κοινωνία από το βούρκο της παρακμής, το περιστατικό του ΄΄αιματοβαμένου Κλείδονα΄΄ ήλθε σαν ώριμο από καιρό. Ως το χρονικό ενός πραναγγελθέντος μακελειού, που ήξερες πως θα συμβεί, αγνοούσες όμως τους θύτες και τα θύματα. Τελικώς η ιστορία έγραψε πως ο Πρίαμος κι ο Μανόλης ήταν τα θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου, βγαλμένου μέσα απο τις Αδελφοφάδες του Καζαντζάκη. Δυστυχώς, η κοινωνία άργησε μια μέρα. Στάθηκε με καθυστέρηση και πιθανότατα ένοχα πάνω από τα δύο ανυποψίαστα θύματα. 

Το ερώτημα δεν είναι πως άργησε αλλά αν ξύπνησε! Αν αφουγκράστηκε το φιλότιμο της. Αν κινητοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά της. Αν οι πλειοψηφικές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας θέλουν να βάλουν χειρόφρενο στην κατηφόρα, πριν έλθουν τα χειρότερα. Και η μεγάλη πλειονότητα του όμορφου χωριού να αναλάβει τις ευθύνες της. Το οφείλουν, αν μη τι άλλο στο βάρος της ιστορικότητας του Κανλι Καστελλιού και βέβαια στα αθώα θύματα αυτης της ιστορίας: στις κόρες και τα εγγόνια, του αθώου του αίματος Μανόλη Σταυρουλάκη και στα τρία ορφανά του Πρίαμου Ξυδάκη που δεν θα γνωρίσουν την πατρική αγκαλιά και τα στοργικά χάδια του αδικοχαμένου πατέρα τους!"Μην αφήνετε τον Προφήτη Ηλία μας"Συγκλόνισε η ομιλία του  Νίκου Μαρτινιανάκη, ο οποίος κλαίγοντας γοερά ζήτησε από τους συγχωριανούς του να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. "Τί σχέση έχει το χωριό μας με όλα αυτά; Με αυτό που πάλεψαν οι παππούδες μας στον πόλεμο, μ'αυτό που μας παρέδωσαν οι γονείς μας; Μην αφήνετε τον Προφήτη Ηλίας μας... Από αύριο κιόλας!" - είπε ο πρόεδρος κλαίγοντας, ενώ ο κόσμος υποδέχτηκε τη γνήσια αυτή έκκληση, με χειροκροτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη