Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

Στόχος μας η αυτονομία του πολιτικού συστήματος από εξωθεσμικά κέντρα επιρροής

Του Γιάννη Μιχελογιαννάκη

Η χώρα διέρχεται μια μεγάλη και παρατεταμένη κρίση. Μια κρίση πίσω από την οποία κρύβονται η πολιτική αναξιοπιστία, η ανομία, η ατιμωρησία ενός κατεστημένου και η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Οφείλουμε λοιπόν να προχωρήσουμε στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος.
Ενός πολιτικού συστήματος, που οι δομικές αδυναμίες του μετατράπηκαν σε πρόβλημα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας και αυτό με τη σειρά του οδήγησε στο οξύ οικονομικό πρόβλημα. Άρα η οποιαδήποτε παρέμβαση με στόχο την αποφυγή της κατάρρευσης και οποιαδήποτε στρατηγική διεξόδου από την κρίση οφείλει να απαντήσει πειστικά στο ιεραρχικά πρώτο πρόβλημα – αυτό του πολιτικού συστήματος. Άμεσα λοιπόν αναβάθμιση του ρόλου του κοινοβουλίου και καθιέρωση της απλής αναλογικής.
Στόχος είναι η αυτονομία του πολιτικού συστήματος από εξωθεσμικά κέντρα επιρροής. Η ποιοτική διακυβέρνηση, η πιστή εκπροσώπηση και αντιπροσώπευση της κοινωνίας και των πολιτών πρέπει να επικρατήσουν. Πρέπει επιτέλους να παταχθεί η παθολογική σχέση μέσων μαζικής ενημέρωσης και πολιτικών.
Είναι αναγκαίο να ορίσουμε στην δημόσια διοίκηση νέες κατευθύνσεις, η πάταξη της γραφειοκρατίας και της αναξιοκρατίας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν να αποτελέσουν βραχίονες της προσπάθειας ανάταξης της χώρας υπό την καθοδήγηση ενός ριζικά διαφορετικού συστήματος ισχυρών ανεξάρτητων αρχών.
Ο λαός βλέπει τη διαφθορά, φοβάται το έγκλημα και τη βία και τα όσα διαδραματίζονται γύρω του, αλλά δεν αισθάνεται ότι προστατεύεται από την αστυνομία και την δικαιοσύνη. Οφείλουμε στον πολίτη ένα κράτος δικαίου που θα προασπίζει τα δικαιώματα του και θα διασφαλίζει τις ελευθερίες του. Ένα κράτος που θα βασιστεί πάνω σε μια νέα σχέση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην αναδιοργάνωσης της αστυνομίας στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, στην κωδικοποίηση του δικαίου, στην γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και στην αναθεώρηση της σωφρονιστικής πολιτικής. 
Οφείλουμε να υπερβούμε την πολιτική υποκουλτούρα της μεταπολίτευσης  και να διαμορφώσουμε το νέο αξιακό πολιτικό σύστημα, η μείωση του μισθού των βουλευτών και η κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και  άρση της ασυλίας των βουλευτών, αποτελούν μονόδρομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη