Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012

Συνέντευξη του Ν.Δολαψάκη στην εφ. ΠΑΤΡΙΣ


1.Γιατί συμμετέχετε σ’ αυτές τις εκλογές;
Στον πυρήνα της ελληνικής κρίσης βρίσκεται το πολιτικό σύστημα, που, με κύρια ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, δημιούργησε το πελατειακό κράτος, οικειοποιήθηκε τη δημόσια διοίκηση και οδήγησε τη χώρα στο τέλμα της διαφθοράς. Το συνδικαλιστικό κίνημα αναπτύχθηκε στρεβλά και μετατράπηκε σε εκφραστή των προστατευμένων ομάδων, γεγονός που το απομάκρυνε από τις πλατιές μάζες του κόσμου της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Τα αιτήματα στον δημόσιο τομέα αρκετές φορές αποκόπηκαν από τις υλικές δυνατότητες της χώρας. Ενεργός πολίτης από νεαρή ηλικία, ένιωσα ότι θα είχα ευθύνη αν έμενα αμέτοχος στο καταβαράθρωση που βιώνει η χώρα μας και η κοινωνία. Μέσα από τις ιδέες και το πρόγραμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς πιστεύω ότι υπάρχουν λύσεις και γι αυτό συμμετέχω σε αυτές τις εκλογές εάν με επιλέξουν και με εμπιστευθούν οι συμπολίτες μας.

2. Ποιο είναι το κρίσιμο θέμα σήμερα;

 Η αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της κρίσης εφαρμόζοντας μία πολιτική συντηρητική και αναποτελεσματική
Οι εξελίξεις στον κόσμο επιτάσσουν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα ανασχεδιασμό των διεθνών σχέσεων. Αντί αυτού οι σκληρές συντηρητικές πολιτικές  που ασκούνται με κέντρο το γερμανογαλλικό άξονα μετατρέπουν την Ένωση σε παράγοντα όξυνσης της κρίσης.
Η ευρωζώνη βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης, αφενός διότι χώρες - μέλη της, με πρώτη την Ελλάδα, βρέθηκαν υπερχρεωμένες ως αποτέλεσμα και της άνισης ανάπτυξης στο εσωτερικό της και αφετέρου, διότι δε διέθετε τις δομές αλλά και την πολιτική βούληση για λύσεις μείζονος εμβέλειας που θα αντιμετώπιζαν συνολικά την κρίση.

3. Πως βλέπετε την έξοδο από την κρίση;
     
Ο χαρακτήρας των πολιτικών και των μέτρων μέσα από τα οποία θα καταστεί δυνατή η παραμονή  της χώρας στην ευρωζώνη αποτελεί το επίδικο ζήτημα. Έτσι, η στοχοπροσήλωση σε αυτήν την παραμονή δεν ισοδυναμεί με αποδοχή των συντηρητικών πολιτικών που υποδεικνύει η τρόικα, αντίθετα μάλιστα, το πολιτικό μας σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση έχει ως συνδεδεμένα στοιχεία τον αγώνα για αλλαγή των πολιτικών στη Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεκδίκηση ενός άλλου πλαισίου συνεννόησης, που θα θέσει την αλληλεγγύη των εταίρων σε νέα βάση.
Αυτή η νέα πολιτική αντιμετώπιση , είναι δυνατόν να προκύψει μέσα από:
  • Τις αντιφάσεις της ακολουθούμενης πολιτικής στην ευρωζώνη  που θα αναδείξουν την ανάγκη για ανάληψη μεγάλων πρωτοβουλιών κοινής διαχείρισης του χρέους.
  • Την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη, που θα οδηγήσει  στην υπέρβαση της πολιτικής λιτότητας και στην υιοθέτηση  μιας αναπτυξιακής λογικής.
  • Την αλληλέγγυα προς τη χώρα μας στάση των ευρωπαίων πολιτών που θα συνεισφέρει  στην αναθεώρηση των προγραμμάτων προσαρμογής, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού αγώνα για προστασία των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

4. Η Κρήτη τι μπορεί να περιμένει;
    
Υπηρετώντας το θεσμό του Επιμελητηρίου Ηρακλείου από τη θέση του προέδρου τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, έχω πλήρη γνώση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και των αναγκαίων προϋποθέσεων για αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης.
Τρεις βασικοί πυλώνες για ανάπτυξη υπάρχουν στην Κρήτη:
Αγροτική Ανάπτυξη, Τουρισμός και Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται ανασχεδιασμός, αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κρήτης, χωροταξικός σχεδιασμός, εξωστρέφεια, καινοτομία και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας . Θα πρέπει λοιπόν να διεκδικήσουμε την αξιοποίηση των λιμναζόντων πόρων του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων καθώς και για την κατασκευή σημαντικών έργων υποδομών όπως Διεθνές Αεροδρόμιο, οδικοί άξονες, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη