Τρίτη, 10 Απριλίου 2012

Μπορούμε να γίνουμε «κυβερνώσα Αριστερά»- Τι θα κάνουμε με τη Δανειακή

Μπορούμε να γίνουμε «κυβερνώσα Αριστερά», είπε ο Φ. Κουβέλης και ανέπτυξε πως θα αντιμετωπίσει τη δανειακή σύμβαση η ΔΗΜΑΡ και τις συνεργασίες με άλλα κόμματα   Η ΔΗΜΑΡ «αποδέχεται την πρόκληση για μια κυβερνώσα αριστερά» και «είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τη δύναμη που θα τις δώσει ο λαός για παρέμβαση στις μετεκλογικές διαδικασίες είτε από θέσεις προγραμματικής αντιπολίτευσης είτε από θέσεις συμμετοχής σε κυβερνήσεις συνεργασίας»  είπε ο Φ. Κουβέλης και έθεσε 4 προϋποθέσεις που αν ισχύουν, δηλώνει «ανοικτή σε συνεργασίες» που «θα υπηρετούν την αλλαγή των πολιτικών και όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τη νομή της εξουσίας ή τη συνέχιση με άλλο τρόπο των ίδιων πολιτικών».
Στην εισήγησή του κατά την παρουσίαση της πολιτικής πρότασης της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο πρόεδρος του κόμματος, έθεσε τις εξής προϋποθέσεις συνεργασίας:

«-Σύμπτωση σε προοδευτικό πρόγραμμα
-Φερέγγυες πολιτικές και αξιόπιστα πρόσωπα για την εφαρμογή του
Την πρόταση μας αυτή την προτείνουμε σε όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου και την στηρίζουμε σε μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική και προγραμματική βάση :

-Συμμετοχή στην Ευρωζώνη και το ευρώ
-Παράλληλη δέσμευση για σταδιακή απαγκίστρωση από τις επαχθείς για τους εργαζόμενους και τους πολίτες ρυθμίσεις του μνημονίου, με αναθεώρηση του στη βάση των τροποποιήσεων και του προγραμματικού πλαισίου άμεσων παρεμβάσεων που προτείνουμε».
Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ «είναι ανοικτή σε συνεργασίες με την προϋπόθεση ότι θα υπηρετούν την αλλαγή των πολιτικών και όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τη νομή της εξουσίας ή τη συνέχιση με άλλο τρόπο των ίδιων πολιτικών». Υπονόησε αλλά δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα, στην απόρριψη της πρότασης που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για κοινή διεκδίκηση των 8 μονοεδρικών.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αφού επιτέθηκε στους «διαχειριστές του μνημονίου – ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ– που δεν διαπραγματεύθηκαν σοβαρά και δεν εξασφάλισαν πριν την υπογραφή των συμβάσεων τη λήψη μέτρων ανάπτυξης και τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας», κατηγορώντας τους για ανικανότητα και ανευθυνότητα,  είπε ότι στις επερχόμενες εκλογές έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις λύσεις:

-Την  απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου που είναι η πολιτική των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ , λέγοντας ότι «η εφαρμογή αυτής της πολιτικής δεν θα φέρει βιώσιμη διαχείριση του χρέους, ενώ δεν μπορεί να εγγυηθεί ανεκτές συνθήκες διαβίωσης για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού».
-Την ανατροπή του μνημονίου και την  αποχώρηση από τη σύμβαση, που «είναι η πολιτική κομμάτων της Αριστεράς που, με διάφορες εκδοχές», τονίζοντας ότι «στην ουσία η υλοποίηση της ισοδυναμεί με αποχώρηση και των δανειστών από τη συμφωνία, διακοπή της διαπραγμάτευσης και επιστροφή της χώρας στη δραχμή με καταστροφικές συνέπειες. Η πρόταση αριστερής ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπεριέχει την απαραίτητη πολιτική συνοχή, αφού παραλείπει τις μεγάλες διαφορές ακόμη και σε θέματα άμεσης πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.
-Τον αγώνα εντός της ευρωζώνης για ανάπτυξη ενός σχεδίου άμεσων αλλαγών με διαφορετικό πολιτικό περιεχόμενο και τροποποιήσεις του συμφωνημένου πλαισίου
«Είναι μια πολιτική που προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά με στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή και την παραμονή της χώρας εντός του ευρώ, που αποκαθιστά την έννοια της δικαιοσύνης στον επιμερισμό των βαρών της κρίσης και στις ωφέλειες της προσδοκώμενης ανάταξης».
Τι μπορεί να αλλάξει εντός Μνημονίου
Ο κ. Κουβέλης υποστήριξε ότι η πρόταση της ΔΗΜΑΡ, «επικεντρώνει σε μεταρρυθμίσεις και μέτρα που μπορούν να διεκδικηθούν και συγκροτούν μια ρεαλιστική πρόταση διεξόδου, που ανατάσσει τη χώρα και την εντάσσει σε μια προοπτική διαφορετικής ανάπτυξης. Είναι ένα πρόγραμμα τριετίας (ως το 2014) με προοπτική δυναμικής προοδευτικής εξέλιξης, στη συνέχεια, με καλύτερους όρους στην οικονομία και στους πολιτικούς συσχετισμούς. Περιλαμβάνει  4 βασικές πτυχές, που είναι οι εξής:
-Αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας, διαφορετικά μέτρα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος που στοχεύουν στο δίκαιο επιμερισμό των βαρών με αυξημένη συμμετοχή των κατεχόντων και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
-Αντιμετώπιση του κινδύνου παράλυσης της οικονομίας, αναπτυξιακή ώθηση απαλλαγμένη από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος, προώθηση μιας νέου τύπου ανάπτυξης με απασχόληση, οικονομική δημοκρατία και περιβαλλοντική προστασία.
-Άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης του πληθυσμού, δημιουργία άμεσου δικτύου κοινωνικής προστασίας και ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους ώστε να γίνει δίκαιο, σύγχρονο και αποτελεσματικό.
-Λήψη μέτρων για την αναδιοργάνωση των τομέων υγείας , παιδείας, πολιτισμού, ασφάλειας αφενός ως δικαιωμάτων και αφετέρου ως συστατικών στοιχείων της διαδικασίας ανάταξης της ελληνικής κοινωνίας
-Ανατροπή του πολιτικού συστήματος και των κατεστημένων, ριζική αναδιοργάνωση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σχολίασε ότι «μια συνολική διαπραγμάτευση έχει εξαιρετικά μεγάλες δυσκολίες και μπορεί να καταστεί εφικτή μόνο αν υπάρξουν σημαντικές πολιτικές μεταβολές στο γαλλογερμανικό άξονα ή αν δημιουργηθούν νέα θετικά δεδομένα στα δημοσιονομικά μας μεγέθη. Όμως η έννοια της δέσμευσης δεν ισοδυναμεί με παραίτηση από τη διεκδίκηση αναπροσαρμογών του συμφωνηθέντος πλαισίου στο έδαφος νέων οικονομικών και πολιτικών δεδομένων. Αντίθετα σε κάθε φάση , αναλόγως των πολιτικών συσχετισμών, θα πρέπει να αξιοποιούνται δυνατότητες για ρεαλιστικές υπερβάσεις και να διεκδικείται τροποποίηση των όρων».
... Σε πρώτη φάση θα επιδιώξουμε την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από τις δεσμεύσεις των συμφωνιών, τη λήψη μέτρων για τη δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας, την αντικατάσταση των μέτρων με άλλα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος και με δίκαιη κατανομή μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Θα επιδιώξουμε το ξεδίπλωμα υπερβάσεων πολιτικής και τη διεκδίκηση τροποποιήσεων στο συμφωνηθέν πλαίσιο με τους εταίρους .
Σε δεύτερη φάση με ένα συνδυασμό βελτίωσης των δημοσίων οικονομικών μέσα από τα ισοδύναμα μέτρα , προώθησης μεταρρυθμίσεων στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση και αλλαγής των συσχετισμών στην Ευρώπη μπορούμε να πετύχουμε την αντικατάσταση του μνημονίου με ένα σύμφωνο ανάπτυξης νέου τύπου που θα φέρει την Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.
 Σε αυτή τη φάση η προσπάθεια πρέπει να επικεντρωθεί στη διεκδίκηση εξι (6) τροποποιήσεων. Συγκεκριμένα :
-Διαφορετικά μέτρα για την εξοικονόμηση 11,5 δις κυρίως μέσω της περιστολής της σπατάλης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής
- Ευνοϊκότεροι διακανονισμοί σε σχέση με το χρόνο κάλυψης του στόχου μηδενικού ελλείμματος και βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης του χρέους, ώστε να ορθολογικοποιηθούν οι ρυθμοί δημοσιονομικής προσαρμογής, να ανακοπεί η πίεση στο λαϊκό εισόδημα, να δοθεί η χρονική δυνατότητα αποκόμισης αποτελεσμάτων από την ανάπτυξη άλλων πολιτικών και την εφαρμογή διαφορετικών μέτρων
-Άρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που μείωσε τους κατώτατους μισθούς σε συνδυασμό με ένα διαφορετικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας
-Αλλαγή της πρόβλεψης για δέσμευση όλων των εσόδων στην εξυπηρέτηση του χρέους , ώστε να υπάρξουν δυνατότητες ανάπτυξης δικτύου κοινωνικής προστασίας
-Αναθεώρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, με στόχο την αξιοποίηση και όχι την εκποίηση του δημόσιου πλούτου. Την αντικατάσταση της εισπρακτικής λογικής , τη σύνδεση της όλης διαδικασίας με την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου και τη δημιουργία μιας νέας λειτουργικής σχέσης κράτους- ιδιωτών.
-Ενίσχυση της ανάπτυξης με ωφέλεια για τους πολλούς, μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση και να δοθεί ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, προς όφελος των θέσεων εργασίας αλλά και των δημόσιων οικονομικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη