Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011

Ηράκλειο:Ζητάμε δημοψήφισμα για το μέλλον της Βικελαίας Βιβλιοθήκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (6-4-2011)
Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι άστεγη έξι χρόνια τώρα δεδομένου ότι το κτίριο Αχτάρικα, που φιλοξενούσε το δώρο του Δημητρίου Βικέλα στην πόλη και στους πολίτες της βρίσκεται σε ενίσχυση της στατικής επάρκειάς του.
Παρά τις στομφώδεις εξαγγελίες της δημοτικής αρχής, το έργο βρίσκεται σε τραγική καθυστέρηση. Το πιο ανησυχητικό όμως από όλα είναι η διαφαινόμενη πρόθεση της παρούσας δημοτικής αρχής τόσο να μειώσει το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό της βιβλιοθήκης όσο  και να υποβαθμίσει την παρουσία και τον ρόλο του πνευματικού θησαυρού της πόλης μας με την ενδεχόμενη διάθεση μεγάλων τμημάτων του ανακαινισμένου κτιρίου σε ιδιωτικές εμπορικές δραστηριότητες.
Είναι πια καιρός να καταλάβουν οι τοπικοί άρχοντες ότι η περιουσία της Βικελαίας Βιβλιοθήκης δεν ανήκει απλά στους σημερινούς Ηρακλειώτες. Ανήκει, ιδιαίτερα, στις επόμενες γενεές σαν τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ως τέτοια θα πρέπει να την προστατεύσουμε.
Η Βικελαία Βιβλιοθήκη, λόγω της υπερτοπικής πολιτιστικής αξίας, πρέπει να γίνει ανεξάρτητο πρόσωπο δημοσίου δικαίου και να πάψει να αποτελεί δημοτική υπηρεσία, όπως είναι σήμερα.
Η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει στη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε διεξαγωγή ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΒΙΚΕΛΑΙΑΣ και τη χρήση του μεγάρου «Αχτάρικα».
Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να καταλάβει την αντίδραση των Ηρακλειωτών στην ευκαιριακή αντιμετώπιση του θέματος και την αντίθεσή τους στην υλοποίηση ενός τόσο ολέθριου λάθους.
Η πόλη γνωρίζει την ιστορία της, αντιλαμβάνεται την παγκόσμια απήχηση του πολιτιστικού της παρελθόντος και μπορεί να υποδείξει στους τοπικούς άρχοντες ότι η πόλη μας χρειάζεται πολύ περισσότερο ένα πολιτιστικό κέντρο παρά μια (ακόμη) καφετέρια.
Με αυτές τις σκέψεις, με αυτή τη θέση,  η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ καλεί όλους τους πολίτες του Ηρακλείου – άντρες και γυναίκες – να πλαισιώσουν και να δυναμώσουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Βικελαία, το Σάββατο 09.04.2011 και ώρα 13:00, στην πλατεία Λιονταριών. 
Η πρωτοβουλία της ομάδας Πολιτών για τη Βικελαία αφορά όλες και όλους μας. Η φωνή «Όλα τα ΑΧΤΑΡΙΚΑ στην ΒΙΚΕΛΑΙΑ» να ξεκουφάνει τα αυτιά των… αρχόντων.
 
Για το γραφείο Τύπου:
ΑΝΤΩΝΗΣ N. ΧΕΛΙΔΩΝΗΣ
Τηλ. επικοινωνίας 2810318098 & 6974142140
Email :a_helidonis@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη