Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ: “Να χτυπηθεί η παραοικονομία”

@Από τα Χανιώτικα Νέα

Ο  κ. Κουβέλης, λίγο πριν μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο ΕΒΕΧ, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο θέμα της οικονομικής κρίσης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «φαίνεται πρόθυμη για νέες υποχωρήσεις σε βάρος της κοινωνίας και προς όφελος των κυρίαρχων δυνάμεων».
«Οι πληροφορίες για την καθιέρωση σε καθολική βάση των επιχειρησιακών συμβάσεων, αποσκοπούν στη μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, που προωθείται στους ευρωπαϊκούς κύκλους, θα δημιουργήσει μονιμότερες δεσμεύσεις λιτότητας για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα», είπε ο κ. Κουβέλης και συμπλήρωσε ότι για την έξοδο από την κρίση «απαιτούνται ευρύτερες αλλαγές μέσα από έναν σοβαρό αναστοχασμό για τις αρνητικές συνέπειες που προκαλεί το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο». 
ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ειδικότερα, ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι το προωθούμενο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας «επιχειρεί να αμφισβητήσει, να περιορίσει, ακόμα και να καταργήσει το κοινωνικό πρότυπο της Ευρώπης» και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης να έχει ως εύκολο στόχο το χτύπημα της μισθωτής εργασίας και την αποδυνάμωση έως και αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον εύκολο στόχο. Να αναζητεί έσοδα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα και το χρέος από τη μισθωτή εργασία, τις συντάξεις και τον περιορισμό των δαπανών του κοινωνικού κράτους».
Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της παραοικονομίας δεδομένου -όπως είπε- ότι η παραοικονομία κατέχει το 30% του ΑΕΠ και η  διαφθορά να κατέχει το 12% του ΑΕΠ. «Οφείλει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, η οποία σήμερα κινείται, δυστυχώς, στο επίπεδο του 15%, για δε την απασχόληση μεσοσταθμικά στο 6%», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και συμπλήρωσε ότι «αν δεν ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία θα εξακολουθεί η χώρα να βρίσκεται καθηλωμένη».
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟ
Ερωτηθείς για το μεταναστευτικό και την υπόθεση των 300 απεργών πείνας ο κ. Κουβέλης σχολίασε ότι «υπάρχει πράγματι έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής εδώ και πάρα πολλά χρόνια», ωστόσο, υποστήριξε ότι «την έλλειψη αυτή δεν πρέπει να την υποκαθιστούν ή να την αντικαθιστούν μεμονωμένες ενέργειες, οι οποίες οδήγησαν, όπως πρόσφατα, με τη μετακίνηση των μεταναστών από τα Χανιά στην Αθήνα, στο να εμπλακεί στην όλη υπόθεση το ακαδημαϊκό άσυλο».
Για το θέμα του ασύλου ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά «τάσσεται υπέρ της διατήρησης του πανεπιστημιακού, ακαδημαϊκού ασύλου στη βάση του ουσιαστικού περιεχομένου που αυτό έχει» και πρόσθεσε ότι «η υπάρχουσα νομοθεσία είναι εξαιρετικά επαρκής για να αντιμετωπίσει τα όσα προβλήματα κατά καιρούς υπάρχουν».
Σε ό,τι αφορά τους 300 μετανάστες - απεργούς πείνας ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι η Δημοκρατική Αριστερά έχει ζητήσει από την κυβέρνηση «να αντιμετωπιστούν οι περιπτώσεις τους», σημειώνοντας σχετικά ότι «πολλές από αυτές θα πρέπει να τις δει με κατανόηση η ελληνική κυβέρνηση».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ανέφερε ακόμα ότι «πρέπει να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο γενικότερα σε όσους εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις», ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει την αναθεώρηση ή και την κατάργηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ.
«Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει μόνο στο επίπεδο της Ελλάδας. Χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση προκειμένου να υπάρξει και η χρήσιμη κατανομή για την αντιμετώπιση της παρουσίας των ξένων πολιτών, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην είναι, όπως ξένα έντυπα την έχουν ονομάσει, η αποθήκη των μεταναστών της Ε.Ε.», είπε σχετικά ο κ. Κουβέλης. 
'ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ - ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ'
Τέλος, ο κ. Κουβέλης ρωτήθηκε και για το κίνημα «Δεν πληρώνω - Δεν πληρώνω», από το οποίο πήρε αποστάσεις, σχολιάζοντας σχετικά: «Απάντηση στα δίκαια αιτήματα της κοινωνίας και τις διεκδικήσεις της δεν μπορούν να αποτελούν αποσπασματικές ενέργειες, οι οποίες διαχέονται, τροφοδοτούν τον κοινωνικό αυτοματισμό και αναμφισβήτητα οδηγούν σε έναν περαιτέρω τεμαχισμό της κοινωνίας. Το κίνημα για να έχει αποτελέσματα οφείλει να είναι δημοκρατικό, να είναι ευρείας βάσης, να είναι λαϊκό, να έχει αρχή, στόχους και ιεραρχήσεις».

Συναντήσεις με θεσμικούς

Συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη, Απόστολο Βουλγαράκη και τον δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, είχε χθες το πρωί ο κ. Κουβέλης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Χανιά. 
Στις 11 το πρωί ο κ. Κουβέλης επισκέφθηκε τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Χανίων, όπου και συνομίλησε με τον κ. Βουλγαράκη για περίπου μία ώρα.
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να εκδοθούν άμεσα τα Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία θα εξειδικεύουν τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, ενώ τόνισε σχετικά ότι «η Δημοκρατική Αριστερά θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν και ήδη έχει αναδείξει το σχετικό ζήτημα της αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης». 
Από την πλευρά του, ο κ. Βουλγαράκης εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ σημείωσε ακόμα ότι «στο μέλλον και στην πορεία που θα έχουμε τα επόμενα 3,5 χρόνια πιστεύω ότι θα είναι συμπαραστάτης μας στον δύσκολο δρόμο που ανοίγεται για τον Καλλικράτη».
Αμέσως μετά ο κ. Κουβέλης επισκέφθηκε το Δημαρχείο Χανίων, όπου συναντήθηκε με τον κ. Σκουλάκη.
Ο κ. Σκουλάκης ενημέρωσε τον κ. Κουβέλη για την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» στον Δήμο Χανίων και προχώρησε σε σύντομη παρουσίαση του σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής. 
Στις δηλώσεις του ο κ. Κουβέλης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της έλλειψης πόρων που αντιμετωπίζουν οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι. «Αυτή η έλλειψη είναι εκείνη που σηματοδοτεί αρνητικά την έναρξη της εφαρμογής του καινούργιου νόμου του 'Καλλικράτη'. Ελπίζω ότι με συντονισμένες προσπάθειες και αξιοποίηση υπαρκτών δυνατοτήτων και με την αναγκαία συνέπεια όσο και διαφάνεια ο δήμαρχος και το Δ.Σ. θα αναζητήσουν εκείνους τους πόρους που θα τους επιτρέψουν να υλοποιήσουν προγραμματισμένα έργα χρήσιμα για την πόλη», είπε ο κ. Κουβέλης.
Από την πλευρά του, ο κ. Σκουλάκης, αφού χαρακτήρισε τον κ. Κουβέλη ως «έναν φίλο από τα παλιά» και έναν «εργάτη του Κοινοβουλευτισμού», παραδέχτηκε ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τους σωστούς χειρισμούς σύντομα θα γίνουν ορατά τα αποτελέσματα των προσπαθειών που καταβάλλονται. 

Δημ. Μαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη