Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Κρήτη

Η ανεργία είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη. Νέοι άνθρωποι, αλλά και άτομα ηλικίας 40 έως 50 ετών με πολλά χρόνια προϋπηρεσία έχουν βρεθεί τους τελευταίους μήνες χωρίς δουλειά και καλούνται να αντεπεξέλθουν στα καθημερινά τους έξοδα έχοντας μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Στο Ρέθυμνο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τις 3.500 μέσα στο 2010, αριθμός μεγάλος για τα τοπικά δεδομένα.
Η εικόνα είναι ζοφερή και σε επίπεδο Κρήτης, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Δεκέμβριο του 2010 οι άνθρωποι που αναζητούν εργασία ανέρχονται σε 27.351. Το ποσοστό είναι ανησυχητικό και κατατάσσει την Κρήτη μέσα στην πρώτη πεντάδα πανελλαδικά, καθώς αυξήθηκε κατά 6.89% σε σχέση με τον Νοέμβριο που στην κατηγορία «αναζητούντες εργασία» οι εγγεγραμμένοι ήταν 25.587.
Τεράστια αύξηση καταγράφεται και στους επιδοτούμενους ανέργους, με ποσοστό 105.13% καθώς τον Νοέμβριο ήταν 16.712 και τον Δεκέμβριο 34.281. Από αυτούς, οι 10.376 είναι κοινοί επιδοτούμενοι και οι 23.905 εποχικοί επιδοτούμενοι τουριστικών επαγγελμάτων.
Αξιοσημείωτος είναι και ο αριθμός των ατόμων που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 12 μηνών, καθώς ανήλθαν σε 7.019 από 6.687 τον Νοέμβριο.
Βάσει των στατιστικών στοιχείων, το νούμερο αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες στην Κρήτη, καθώς ήδη υπάρχουν 629 νέες εγγραφές ατόμων που έχουν δικαίωμα επιδότησης, αλλά δεν πληρώθηκαν μέσα στον Δεκέμβριο.
Στην Κρήτη, οι άνεργοι προέρχονται κυρίως από τους κλάδους της οικοδομής, των κατασκευών και του εμπορίου αυτοκινήτων, ενώ στο Ρέθυμνο αρκετές θέσεις εργασίας χάθηκαν από εμπορικές επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων είτε αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» είτε να μειώσουν το προσωπικό στην προσπάθεια τους να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη