Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Ρέθυμνο:Καλλικράτης και επιχειρηματικότητα


@Από τα Ρεθυμνιώτικα Νέα
«Καλλικράτης και επιχειρηματικότητα» ήταν ο τίτλος της ημερίδας που διοργάνωσε χθες το βράδυ το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου με προσκεκλημένους τους δημάρχους των καλλικρατικών πλέον δήμων προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές και τα εργαλεία που δίδονται στην αυτοδιοίκηση με το νέο θεσμό και πως αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα ακόμα και στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.
Η συνεργασία των επιχειρηματιών με τους αυτοδιοικητικούς κρίνεται απαραίτητη για την επιχειρηματική καινοτομία και δημιουργικότητα και κατά συνέπεια για την ανάπτυξη των ίδιων των επιχειρήσεων που συνεπάγονται με την ανάπτυξη και των περιοχών.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης, στη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του επεσήμανε την ανάγκη ουσιαστικής συνεργασίας των παραγωγικών τάξεων με την τοπική αυτοδιοίκηση και χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων τόνισε: «Με τον καινούριο τρόπο αυτοδιοίκησης αλλάζουν τα δεδομένα και η Τ.Α. γίνεται μια μικρή κυβέρνηση. Αυτό που επιδιώκουμε είναι οι δήμαρχοι να ξεκαθαρίσουν το τοπίο στους επιχειρηματίες, όσον αφορά τη γραφειοκρατία. Οι δήμοι πλέον καλούνται να διαμορφώσουν ένα γόνιμο περιβάλλον για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ο «Καλλικράτης» προβλέπει ένα νέο θεσμικό όργανο, την δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, για δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.
Πιστεύουμε ότι οι επιτροπές αυτές θα πρέπει να οργανωθούν σωστά, να λειτουργήσουν ουσιαστικά δηλαδή με συνεχή δραστηριότητα και όχι μόνο με μια ανά τρίμηνο συνεδρίαση. Χρειάζεται να υπάρχει ουσιαστική συνεργασία με φορείς και δημότες και να συγκροτηθούν σε όλους τους δήμους, ακόμα και σε αυτούς που η συγκρότηση τους είναι προαιρετική. Θεωρούμε απαραίτητη, επίσης, την καθιέρωση συνεργασίας μεταξύ άλλων επιτροπών διαβούλευσης, αφού η αναγκαιότητα ανάπτυξης δεν περιορίζεται μόνον στην τυπική γεωγραφική ενότητα κάθε δήμου».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου του Ρεθύμνου έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη νοοτροπία και των πολιτών σημειώνοντας πως ο δήμος διαθέτει τα εργαλεία και τους τρόπους για να επικεντρωθεί στους δύο πυλώνες ανάπτυξης που είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας. «Ένας δήμος ανιχνεύει τις δυνατότητες των ανθρώπων και του τόπου του. Στο δήμο μας το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων μας είναι τουριστικό και κατά δεύτερον αναφέρεται στον πρωτογενή τομέα. Είμαστε υποχρεωμένοι να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε αυτούς τους δύο βασικούς πυλώνες του τόπου μας, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια ανάταξη οικονομική σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Είμαι αισιόδοξος γιατί νομίζω ότι όλα τα προβλήματα ξεκινούν από τη νοοτροπία που έχουμε. Εκεί έχουμε δουλέψει τέσσερα χρόνια και προσπαθούμε να πείσουμε τον πολίτη να γίνει καλύτερος. Η επιδοματική αντίληψη ή η πορεία της κοινωνίας, της οικονομίας ενός τόπου με αυτόματο πιλότο δεν είναι λογικές που συγχωρεί η σημερινή κατάσταση. Άρα λοιπόν θέλει προγραμματισμό, ωριμότητα και κυρίως στόχευση σωστή για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση.
Ο δήμος έχει τα εργαλεία, έχει τον προγραμματισμό, έχει ένα φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα που θα οργανώσει και τα γραφεία αγροτικής ανάπτυξης. Θα προσπαθήσει να μεταφέρει τον επιστημονικό κόσμο που έχει στις δυνάμεις του στην ύπαιθρο, δίπλα στον κτηνοτρόφο και τον παραγωγό για να μπορέσουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε επιτέλους ταυτότητα και ποιότητα στα προϊόντα τα οποία παράγουμε. Αυτό είναι το μέλημά μας και ελπίζω να τα καταφέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Μαρινάκης.
Οι δήμαρχοι των υπόλοιπων περιοχών επικεντρώθηκαν στη διάρκεια της ομιλίας τους στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων προκειμένου, όπως τόνισαν να δώσουν νέα ώθηση στον αγροτοκτηνοτροφικό και τουριστικό τομέα. Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Πιπεράκης, ανέφερε: «Σε ό,τι έχει να κάνει με την επιχειρηματικότητα ο «Καλλικράτης» δίνει πάρα πολλές ευκαιρίες, τις οποίες καλούμαστε να αξιοποιήσουμε σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό, την αγροτοκτηνοτροφία, την παιδεία, την υγεία. Ο νέος θεσμός του «Καλλικράτη» δίνει τη δυνατότητα στο δήμο να βοηθήσει την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα με τη δημιουργία ισχυρού γραφείου αγροτικής ανάπτυξης με αυξημένες αρμοδιότητες.
Όσον αφορά στον τουρισμό δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία των έργων υποδομής που θα καθιστούν άνετη και ευχάριστη τη διαμονή των επισκεπτών ενώ θα στραφούμε και σε άλλες πηγές χρηματοδότησης αξιοποιώντας τη δημοτική περιουσία και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας».
Ο Στέφανος Σημαντήρας, δήμαρχος Αμαρίου τόνισε: «Ο «Καλλικράτης» είναι μια ευκαιρία για να δούμε το θέμα των επενδύσεων της επιχειρηματικότητας με ένα καινούριο μάτι σε περιοχές της ενδοχώρας, όπου υπάρχει σημαντικό έλλειμμα ανάπτυξης. Πιστεύω ότι με τη στήριξη της πολιτείας, με την υποστήριξη -ενημέρωση βοήθεια της Τ.Α. η περιοχή μας έχει δυνατότητα για ήπιας μορφής επιχειρηματικές δράσεις που και κόσμο θα προσελκύσουν και θα εξασφαλίσουν στους επενδυτές τα κεφάλαια τους και ένα κέρδος.
Είμαστε αποφασισμένοι στα πλαίσια του νέου δήμου σε συνεργασία με όλους να προωθήσουμε σχέδια και να επιζητήσουμε προγράμματα που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Μπορεί να υπάρχει έλλειψη δυναμικού όμως πιστεύω ότι στη δύσκολη συγκυρία που ζούμε θα υπάρξουν δυνατότητες ανάπτυξης της ενδοχώρας».
Ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, στο χαιρετισμό του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα δημιουργίας υποδομών που θα συμβάλλουν καθοριστικά όπως είπε και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας: «Χωρίς υποδομές δεν μπορεί να στηθεί καμιά επιχείρηση. Το κύριο βάρος μας δίδεται στις υποδομές. Θα συστήσουμε ειδική επιτροπή που θα απασχολείται με θέματα του τουρισμού και του αγροτικού τομέα ώστε να υπάρχει διαρκή ενημέρωση. Σύντομα θα ιδρύσουμε και ένα γραφείο σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες ευρέσεως εργασίας καθώς τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα στην περιοχή».
Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης το «παρών» έδωσε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, εκπρόσωποι του τουριστικού και του εμπορικού κλάδου, φορείς και δημοτικοί σύμβουλοι ενώ ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Επιμελητηρίου.
Η κυρία Μαίρη Λιονή στο σύντομο χαιρετισμό της τόνισε πως η Αντιπεριφέρεια θα βρίσκεται δίπλα σε οποιαδήποτε προσπάθεια έχει να κάνει με την ανάπτυξη του τόπου συμβάλλοντας από τη δική της πλευρά για την αποτελεσματικότητα της επιχειρηματικότητας σε κάθε τόπο και χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων είπε: «Σε αυτές τις δύσκολες εποχές να ξέρετε ότι η πρωτοβουλία σας αυτή θα αγκαλιαστεί με κάθε τρόπο και από την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού όσο και του δευτέρου, έτσι ώστε με συνέπεια καλή, σωστές πρακτικές και συνεργασίες να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτό που λέγεται υγιή επιχειρηματικότητα στον τόπο μας έτσι ώστε να βοηθήσει και να συμβάλλει τα μέγιστα μαζί με όλους εμάς για να βγούμε από την κρίση το συντομότερο δυνατό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη