Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Η ιστορία της Βιβλιοθήκης της Μορφωτικής Στέγης Ιεράπετρας

@Από την Αnatolh.com
Πρόσφατα εγκαινιάστηκε επίσημα η Βιβλιοθήκη της Μορφωτικής Στέγης Ιεράπετρας. Η Πρόεδρος κ. Γεωργία Μετινίδου - Μαρκοπούλου αναφέρθηκε στην πορεία της βιβλιοθήκης, απόλυτα συνυφασμένη με την πορεία του συλλόγου και τους σκοπούς του:

Η πορεία της Βιβλιοθήκης της Μορφωτικής Στέγης Ιεράπετρας ξεκίνησε σχεδόν από την ίδρυση του συλλόγου στις 23 Σεπτεμβρίου του 1954 όταν μια ομάδα ανήσυχων και προβληματισμένων Γεραπετριτών σχετικά με τα δρώμενα της τότε Ιεράπετρας έθεσε τους όρους και τους σκοπούς βάση των οποίων ιδρύθηκε η Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας.
Σκοπός του συλλόγου ήταν η πνευματική ανάπτυξη των μελών του και των κατοίκων της επαρχίας Ιεράπετρας με: διαλέξεις, ίδρυση και λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου, μορφωτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές, οργάνωση εκθέσεων, διαγωνισμούς και βράβευση πνευματικού έργου, την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, την συλλογή και διάδοση αρχαιολογικών και λαογραφικών γνώσεων καθώς και την εκλαΐκευση επιστημονικών και τεχνικών γνώσεων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την έκδοση εντύπων και με κάθε άλλο δυνατό και νόμιμο μέσον.
Το πρώτο Δ.Σ. με πρόεδρο τον αείμνηστο Κωστή Κοντοπόδη και με γραμματέα την κα Φιφίκα Τζερμεδιανού, με την πράξη 9 στις 14 Σεπτεμβρίου 1955 αρχίζει να οργανώνει την βιβλιοθήκη στέλνοντας επιστολές για προσφορά βιβλίων στα μέλη του συλλόγου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τους πρώτους που ανταποκρίνονται είναι ο αείμνηστος Χαρίλαος Μανουσάκης που με επιστολή του στις 26 /10 /1955 προσφέρει 15 βιβλία θρησκευτικού κατά το πλείστον περιεχομένου.
Η πρώτη σελίδα του βιβλίου αγοράς με ημερομηνία στο εξώφυλλο 12/5/1957 μας δείχνει τις πρώτες προτιμήσεις για τον εφοδιασμό της βιβλιοθήκης.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ ΛΟΓΟΙ, ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΚΥΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΗ. ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΤΡΑΓΩΔΙΑΙ, ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ ΚΩΜΩΔΙΑΙ, ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΛΟΓΟΣ, ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΙ, ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΙ, ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ ΤΡΑΓΩΔΙΑΙ, ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ, ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Στον απολογισμό του 1959 επί συνόλου εσόδων 23.322 δρχ. είχανε σύνολο εξόδων 13.267 δρχ. και επί αυτών οι 7.636 δρχ. για την αγορά των βιβλίων.
Ο χώρος της βιβλιοθήκης ακολουθούσε το γραφείο συνεδριάσεων του Δ.Σ.
Το κτίριο της Εμπορικής Σχολής (εκεί ήταν πριν το Δημοτικό σχολειό όπου δίδαξε η αείμνηστη δασκάλα Μαρία Λιουδάκη. Σήμερα στεγάζεται η αρχαιολογική συλλογή) ήταν ο πρώτος χώρος συνεδρίασης του συλλόγου. Ακολουθούν ο Β όροφος του κέντρου Παλλάς, το κέντρο Αύρα, το κέντρο Πλαζ και σε συνέχεια το γραφείο του δικηγόρου Εμμ. Καναβάκη, όπου αποκτά και την πρώτη αμειβόμενη βιβλιοθηκονόμο. Στις 17 Μαρτίου του 1960 η λειτουργία της βιβλιοθήκης με ωράριο επίσκεψης είναι πλέον δεδομένη.
Άλλωστε, ήταν και η μοναδική βιβλιοθήκη της πόλης που εξυπηρετούσε τα σχολεία και τους βιβλιόφιλους Γεραπετρίτες. Οι βιβλιοθήκες που κατά καιρούς άρχισαν να δημιουργούνται στα σχολεία η μια μετά την άλλη διαλύθηκαν.
Φαίνεται, ότι έγινε προσπάθεια δημιουργίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όπως δείχνει η σφραγίδα σε μερικούς τόμους που βρίσκονται σήμερα στη βιβλιοθήκη, δηλ. στρογγυλή σφραγίδα που γράφει περιφερειακά «Δημοτική Βιβλιοθήκη Ιεράπετρας» και στο κέντρο ημερομηνία 22/1/53, βάσει ενός διατάγματος που ισχυροποιούσε νόμο του '49 σχετικά με τις βιβλιοθήκες και που καταργήθηκε με νόμο 31/49/2003, όπως μας πληροφόρησε ο νομικός σύμβουλος και μέλος μας Γιαν. Καλαϊτζάκης.
Δεν υπάρχουν ανάλογα έγγραφα στο αρχείο του σημερινού Δήμου. Από το σχετικό φάκελο πληροφορούμαστε ότι συστάθηκε δημοτική βιβλιοθήκη ως Νομικό Πρόσωπο Δ.Κ. το 1962 το οποίο καταργήθηκε όταν ιδρύθηκε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου το 1987 όποτε υπήχθη στην δικαιοδοσία του με 1720 τόμους και 1590 τίτλους.
Εν τω μεταξύ η βιβλιοθήκη της Μορφωτικής Στέγης συνέχιζε την πορεία της, εμπλουτιζόταν με αγορές και προσφορές μελών της και στεγαζόταν μετά την μεταπολίτευση στο παλιό Δημαρχείο που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία της πόλης, σε επαφή με την αρχαιολογική συλλογή, για αρκετά χρόνια συστεγαζόταν με τον Α΄ ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράπετρας. Περίπου μέχρι το 1982. Την χρονιά αυτή βρέθηκε το άγαλμα της πεπλοφόρου θεάς της Ιεράπετρας, έπρεπε λοιπόν να βρεθεί χώρος να φιλοξενηθεί και το λογικό ήταν να χρησιμοποιηθεί η διπλανή αίθουσα και φυσικά ακόμη μια μετακόμιση για την βιβλιοθήκη. Ξανά στην παλιά Εμπορική Σχολή που αναπτύχθηκε στην ανατολική αίθουσα με αναγνωστήριο, θυμάμαι τον Γεώργιο Μαρκόπουλο τον πρόεδρο τότε του συλλόγου με τον υπάλληλο που είχε η Μ.Σ.Ι. Βαγγέλη Χαραλαμπάκη να κρατάνε ένα τυπικό ωράριο επίσκεψης, ενώ στην Δυτική αίθουσα του κτιρίου γινόντουσαν εκδηλώσεις και παραστάσεις της μουσικής σχολής που είχε ιδρυθεί είτε συνεδριάσεις συλλόγων. Δήμαρχος της πόλης μας ήταν ο Μιχ. Μυγιάκης και τότε η Δημοτική βιβλιοθήκη λειτουργούσε στο παραδοσιακό σπίτι που νοίκιαζαν στην οδό Φωνιαδάκη δηλ. στο Στέκι Νεολαίας.
Για να κτιστεί το Πολύκεντρο γύρω στο 1988 [ήταν πρόγραμμα κρατικό η δημιουργία πολυκέντρων] έπρεπε να προσφερθεί χώρος από τον Δήμο μας και ο μόνος κατάλληλος κρίθηκε αυτός δίπλα από το Δημαρχείο αφού γκρεμιστούν τα υπάρχοντα κτίρια δηλ. αρχαιολογική συλλογή και το παλιό Δημαρχείο. Μεγάλες αντιδράσεις από το τότε Δ.Σ της Μ.Σ.Ι υπογραφές, διαμαρτυρίες, μέχρι και μπροστά στην μπουλντόζα κάθισαν η αξέχαστη Μίνα μας, η Φιφίκα και όλο το Δ.Σ. το αποτέλεσμα να γκρεμιστεί το μισό και να φιλοξενήσει για 3 τουλάχιστον χρόνια τα βιβλία πακεταρισμένα σε κούτες το άλλο μισό. Η φροντίδα των 4.000 περίπου τόμων που αποτελούσε τον κορμό της βιβλιοθήκης ήταν πολύ μεγάλη ευθύνη και η υγρασία του χώρου επιβαρυντική για την διαφύλαξη τους. Με την ολοκλήρωση του Πολύκεντρου και επί δημαρχίας Μαν. Μαστοράκη πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση της σε αυτό και η συνένωση της με την δημοτική βιβλιοθήκη βάσει της απόφασης του Δ.Σ της Μ.Σ.Ι. στις 26/1/94.Τα εγκαίνια του νέου χώρου, μετά την συνένωση των δυο βιβλιοθηκών, έγιναν τον Αύγουστο του 1995 στο πολύκεντρο του Δήμου με πρόεδρο του συλλόγου μας τον κ. Μαν. Λιανάκη.
Η Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας αναλαμβάνει την λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης με πρόσληψη βιβλιοθηκονόμου και με την επιχορήγηση του Δήμου αφού είχαμε δυο πλέον υπαλλήλους.
Με την ολοκλήρωση του Β' ορόφου του πολιτιστικού κέντρου «Μελίνα Μερκούρη» η βιβλιοθήκη μεταφέρεται σε αυτόν το 2001. Δήμαρχος Ιεράπετρας ήταν τότε ο Νίκος Χριστοφακάκης. Στον χώρο αυτόν αναπτύχθηκε και εμπλουτίστηκε με προσφορές βιβλίων και ο αριθμός των τόμων έφτανε τις 20.000. Λειτουργούσε πρωί και απόγευμα με βιβλιοθηκονόμο και με υπάλληλο της Μ.Σ.Ι. Με τη μεσολάβηση του φοιτητή τότε Άρχων Γιώργου μας προσφέρθηκε από έναν εκδοτικό οίκο που άρπαξε φωτιά πάνω από 3.500 τόμοι οι οποίοι καθαρίστηκαν από τις κοπέλες καθαριότητας και τοποθετήθηκαν στο δυναμικό της βιβλιοθήκης.
Aρχές του 2008 εμπλουτίζεται με τμήμα internet με 12 υπολογιστές μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος και φυσικά κεντρίζει το ενδιαφέρον των νέων που περιμένουν στη σειρά για να σερφάρουν σε αυτό.
Φτάνουμε στο 2010 όπου ορίζεται από τον Δήμο της Ιεράπετρας ως χώρος της βιβλιοθήκης τμήμα του ισόγειου του πολιτιστικού κέντρου «Μέλινα Μερκούρη».
Ο νέος χώρος της βιβλιοθήκης έχει αρκετά προνόμια, ώστε να πετυχαίνεται καλλίτερη λειτουργική αποτελεσματικότητα.
1/Η προσπέλαση στο χώρο και η κίνηση από την είσοδο προς τα εσωτερικά τμήματα είναι ευκρινής και ανεμπόδιστη
2/Η διακίνηση αναγνωστών, προσωπικού και υλικού γίνεται άνετα.
3/ Η καλή οργάνωση της αίθουσας και η στελέχωση της με ειδικά για βιβλιοθήκες έπιπλα συνέβαλλε στην εξοικονόμηση του χώρου και στην καλλίτερη ταξινόμηση των βιβλίων. Έτσι στο πατάρι τοποθετήθηκαν όλες οι υπάρχουσες ξύλινες βιβλιοθήκες με βιβλία που κινούνται σπάνια ή που δεν δανείζονται όπως ο τοπικός τύπος, επιστημονικά και ειδικευμένα βιβλία, οι δωρεές του Μακαριστού Φιλόθεου Βουζουνεράκη, των αειμνήστων, Γεώργιου Μαρκόπουλου και Γεωργίου Κολιδάκη, το ερευνητικό έργο του κ. Μιχάλη Δερμιτζάκη. Εργασίες και πονήματα των Gerola, Βιτσέντζου Κορνάρου, Νικ. Στρατάκη Ιων. Κακριδή, Νικ.Τωμαδάκη, Παρλαμά, Σολομωνίδη, Καζαντζάκη, Πλατάκη, Πανσέλινου, Κοντοσόπουλου, Αμαριώτου, Σπανάκη και άλλων, βρίσκονται ανάμεσα στους τόμους. Ενώ στο ισόγειο τοποθετήθηκαν μεταλλικές κυλιόμενες βιβλιοθήκες με τις εγκυκλοπαίδειες, την ελληνική και την ξένη λογοτεχνία για μικρούς και μεγάλους.
Για την ολοκλήρωση του έργου οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο Ιεράπετρας, την τεχνική υπηρεσία του δήμου και τους μηχανικούς που επέβλεψαν το έργο. Βέβαια υπάρχουν εργασίες που πρέπει να γίνουν, όπως ο εξαερισμός του χώρο, η τοποθέτηση κάμερας ασφαλείας στο πατάρι, η τοποθέτηση της τζαμαρίας και της πόρτας όπως προβλέπει η μελέτη για την απομόνωση της βιβλιοθήκης από το γραφείο της Μ.Σ.Ι., η ολοκλήρωση του τμήματος του internet, επίσης πρέπει να αγοραστούν βιτρίνες για να τοποθετηθούν τα σπάνια βιβλία και έγγραφα που έχουμε καθώς να συντηρηθούν και να βιβλιοδετηθούν ικανός αριθμός βιβλίων. Φαντάζομαι ότι θα προκύψουν και άλλες που θα φανούν με την λειτουργία της βιβλιοθήκης και θα καταγραφούν.
Η μεταφορά των βιβλίων από τον όροφο στο ισόγειο ξεκίνησε αρχές του καλοκαιριού. Έπρεπε να βρεθούν χαρτοκιβώτια να συσκευαστούν τα βιβλία. Μας τα πρόσφεραν η εταιρεία του Αντώνη Κάκκου, το σούπερ μάρκετ της Ένωσης, το σούπερ μάρκετ του πάνω Μαρινόπουλου. Τους ευχαριστούμε. Η μεταφορά έγινε βεβαία με τη βοήθεια των υπάλληλων του Δήμου, και η Κ.Ε.Δ.Ι. πλήρωσε τους Μενέλαο Κοϊνάκη, Μαν. Μαριδάκη και περιστασιακά αλλοδαπούς αλλά κυρίως με την προσωπική δουλειά της Μαρίας Κουτσοποδιώτη που δούλεψε και δουλεύει συνεχώς αγόγγυστα και με προθυμία, έκανε έναν άθλο. Την ευχαριστούμε γιατί κατάφερε στο λίγο διάστημα που της προσδιορίσαμε να συσκευάσει αλλά και να ξανά τοποθετήσει τους πάνω από 22.000 τόμους που αποτελούν τον αριθμό της δύναμης της βιβλιοθήκης μας. Επίσης ευχαριστούμε την κα Δέσποινα Φανιδακη από την Καλαϊτζακιο βιβλιοθήκη Μαλλών, τα παιδιά του Σωματος Ελληνικού Οδηγισμού, τους: Μάνο Φαρσαράκη, Φώτη Γαϊτανάκη, Ηλία Σφυράκη, Γωγώ Χατζάκη, Ανατολή Τσαγγαδούρα, τα κορίτσια: Ερρικα Χριστοδούλου, Χρύσα Ζερβού και τον Ανδρέα Στυβενσον Ντυμπρα, που βοήθησαν στη τοποθέτηση των βιβλίων.
«Ο Παράδεισος είναι μια βιβλιοθήκη», έλεγε ο Μπόρχες, «βιβλιοθήκη είναι αυτό που πλησιάζει περισσότερο τον επίγειο παράδεισο», δηλώνει ο Ζακ Μπονέ ο γάλλος επιμελητής εκδόσεων και δημοσιογράφος που έγραψε τελευταία μια πραγματεία «Βιβλιοθήκες γεμάτες φαντάσματα» για τις ιδιωτικές περισσότερο βιβλιοθήκες, για το δέσιμο των συλλεκτών με τα βιβλία αλλά και τις πρακτικές δυσκολίες συμβίωσης με αυτά.
Έχουμε μέλη και φίλους που με τις προσφορές ξεπέρασαν κάθε ενδοιασμό και μας τροφοδότησαν με τα βιβλία τους, με τους δρόμους φυγής τους, τους παιδικούς τους φίλους, με τον πληροφοριοδότη τους και σύμβουλο τους. Είναι παρά πολλοί και δεν θα ήθελα να σας κουράσω αναφέροντας τους έναν- έναν αλλά επιτρέψτε να ονοματίσω μερικούς από τα δυο τελευταία χρόνια όπως τους Γιώργο Παπαγεωργίου, Εμμ. Φαρσάρη, Βαρδάκη Ελένη, Άννυ Μουτσάκη, Βαλαχή Αντώνη, Καρολίνα Στρίγγελ και φυσικά τη μεγάλη ευεργέτιδα της Ιεράπετρας αείμνηστη Μίνα Σφακιανάκη από την όποια δεν έχουμε μόνο συλλογές βιβλίων αλλά και μερικά έπιπλα της κοσμούν τον χώρο μας.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτούς που βοήθησαν για την οργάνωση αυτής της βραδιάς. Τον Μιχ. Ζουράρη για την πρωτότυπη φωτογραφία της Μαρίας Λιουδάκη που μας έστειλε, τον Μανώλη Μιλτ. Παπαδακη για την αποστολή των δυο τόμων των παραμυθιών ΣΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ, ΣΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ της Λιουδάκη, τον Σπύρο Φουντή που μας έστειλε από τη Λάρισα σε φωτοαντίγραφο ΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ –ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ Α τόμος της Λιουδάκη, την Πηνελόπη Μαρκοπούλου και τον Φοίβο Μαυράκη που με μεγάλη προθυμία δέχτηκαν να πλαισιώσουν την εκδήλωση μας, τους Μιχάλη Βογιατζή και Νίκο Μαρκάκη, το σούπερ Μάρκετ Αριάδνη για το δανεισμό, την μεταφορά και τον στολισμό της βάρκας και όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη