Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011

Καθυστερεί η λειτουργία της "Υποδομές Κρήτης " ΑΕ

@Χανιώτικα Νέα ,Γεωργακάκης Γιώργος
Εκτός εξαγγελθέντος χρονοδιαγράμματος έχει τεθεί η λειτουργία της εταιρείας 'Υποδομές Κρήτης Α.Ε.', η οποία, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, θα αναλάβει την εκτέλεση των μεγάλων οδικών -και όχι μόνο- έργων στο νησί, στα πρότυπα της 'Εγνατίας Οδού Α.Ε.'.
Το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της είχε θέσει από τα Χανιά, στις 23 Μαρτίου 2010, ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, επισημαίνοντας, τότε, ότι στόχος είναι «η συγκρότηση και λειτουργία του νέου φορέα πριν από το καλοκαίρι, προκειμένου μέχρι τέλος του χρόνου να διατυπώσει τις πρώτες προτάσεις του. Πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι υποδομές του χρόνου τέτοιο καιρό μπορούν πραγματικά να ανήκουν, από την άποψη της διαχείρισης, σε αυτόν τον νέο φορέα, ώστε να ξεπεράσουμε χρόνιες αδυναμίες και να έχουμε μία σύγχρονη και αποτελεσματική διαχείριση των υποδομών της Κρήτης».
Ωστόσο, δέκα περίπου μήνες μετά, η εταιρεία «Υποδομές Κρήτης Α.Ε.», παρά το γεγονός ότι η ίδρυσή της έχει εγκριθεί με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου, παραμένει ουσιαστικά ανενεργή, με αποτέλεσμα να καθυστερούν και οι διαδικασίες για την έναρξη - υλοποίηση συγκεκριμένων έργων με στόχο την αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), που έχει χαρακτηριστεί -από το σύνολο των τοπικών φορέων- ως το πλέον σημαντικό αναπτυξιακό έργο για το νησί.
Το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και άλλα που αφορούν την αναπτυξιακή πορεία και προοπτική της Κρήτης, με επίκεντρο την ταχύτερη αξιοποίηση των πιστώσεων του ΕΣΠΑ, θα συζητηθούν σε ευρεία σύσκεψη, την οποία έχει συγκαλέσει ο κ. Ρέππας, την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στην Αθήνα. Στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχουν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι τέσσερις αντιπεριφερειάρχες, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Θανάσης Καρούντζος, οι βουλευτές του νησιού και υπηρεσιακοί παράγοντες.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι πριν από λίγες μόλις ημέρες, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Οικονομίδης ανακοίνωσε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, τα εξής:
­• Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 θα δημοπρατηθεί το έργο της σύνδεσης του Βορείου Οδικού Αξονα Κρήτης με την πόλη των Χανίων (κόμβος Μουρνιών), προϋπολογισμού 10,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
• Η αναβάθμιση σημαντικών τμημάτων του ΒΟΑΚ θα ξεκινήσει εντός του 2012 από την εταιρεία «Υποδομές Κρήτης Α.Ε.».
Στόχος -που ουδείς, βέβαια, είναι σε θέση να πει μετά βεβαιότητας αν θα επιτευχθεί με βάση τα αρχικά εξαγγελθέντα χρονοδιαγράμματα- είναι να έχει υλοποιηθεί το 40 - 50% των μεγάλων τμημάτων του ΒΟΑΚ έως και το 2015 και ταυτόχρονα να έχουν προχωρήσει οι αναγκαίες μελέτες για την «ωρίμανση» των υπολοίπων προκειμένου και αυτά να μπουν σταδιακά σε τροχιά υλοποίησης.
• Το πρώτο μεγάλο πακέτο οδικών έργων θα πραγματοποιηθεί με πιστώσεις που θα αντληθούν είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ), ενώ τα υπόλοιπα έργα δεν αποκλείεται να υλοποιηθούν με τη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης.
ΟΑΔΥΚ - ΟΑΝΑΚ
Μεταξύ των θεμάτων που παρουσιάζουν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αναμένεται να συζητηθούν στη σύσκεψη της ερχόμενης Τετάρτης στην Αθήνα είναι η διαφαινόμενη συγχώνευση του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ) με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης (ΟΑΝΑΚ), με δεδομένο και ότι το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε και έλαβε πρόσφατα από τον κ. Καρούντζο την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης για το μέλλον των δύο Οργανισμών.
Υπέρ της συγχώνευσης έχουν ήδη ξεκάθαρα ταχθεί οι κύριοι Αρναουτάκης και Καρούντζος, καθώς και βουλευτές του νησιού, γεγονός που καταδεικνύει ότι είναι πλέον θέμα χρόνου η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού Οργανισμού, που θα λειτουργεί παράλληλα με την εταιρεία «Υποδομές Κρήτης Α.Ε.» και θα διαχειρίζεται το υδατικό δυναμικό όλου του νησιού.
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Στη σύσκεψη που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα συζητηθεί η πορεία του ΕΣΠΑ στην Κρήτη και τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και ζητήματα, δήλωσε χθες στα «Χ.Ν.» ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.
«Φυσικά θα συζητηθούν και το θέμα του ΒΟΑΚ, αλλά και το τι θα γίνει με τον ΟΑΔΥΚ και τον ΟΑΝΑΚ», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «η θέση η δικιά μας είναι ότι θα πρέπει να συγχωνευτούν ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ, να γίνουν ένα εργαλείο για όλη την Κρήτη, με δύο Τμήματα και έδρα τα Χανιά».
Αναφερόμενος στη λειτουργία της εταιρείας «Υποδομές Κρήτης Α.Ε.», ο κ. Βουλγαράκης σημείωσε ότι «είναι μια συζήτηση μεγάλη. Η έδρα, πάντως, έχει καθοριστεί να είναι στα Χανιά. Εμείς σαν αιρετή Περιφέρεια, ζητάμε ο πρόεδρος να είναι ο εκάστοτε αιρετός περιφερειάρχης της Κρήτης».
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ και την πορεία του στην Κρήτη, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων επεσήμανε ότι «έχω ακριβή ενημέρωση από τον κ. Καρούντζο» και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε κακά στην Κρήτη όσον αφορά την πορεία του ΕΣΠΑ. Οι προτάσεις που έχουμε ήδη διαμορφώσει για τα επόμενα χρόνια είναι σε πολύ καλό δρόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη