Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το πρώτο Υβριδικό – Υδροηλεκτρικό στο Αποπηγάδι

*Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας
Παρά του ότι εκκρεμεί στο ΣΤΕ η προσφυγή των κατοίκων του Αποπηγαδιού http://www.kandanos.eu/node/1326 που έχουν κερδίσει σε πρώτη φάση την προσωρινή διακοπή εργασιών από τον Μάιο του 2010, η κυβέρνηση αγνοώντας παντελώς τις τοπικές κοινωνίες και τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, που εκτός των άλλων έχουν χάσει τις περιουσίες τους, από το 2005 που το δασαρχείο Χανίων τις κήρυξε δασικές χωρίς να τους ενημερώσει κανείς, προχωρεί με ρυθμούς εξπρές στην αδειοδότηση νέων έργων ΑΠΕ στο Αποπηγάδι, προς όφελος πάντα των πολυεθνικών και μονοπωλίων τύπου Κοπελούζου και Σάρρας.
Αυτή την φορά έχει δοθεί άδεια για 40 επιπλέον Α/Ν στην “Στρογγυλή Κορφή” και τη Σπίνα και πρώτη άδεια για υβριδικό υδροηλεκτρικό. Το μικρό σχετικά μέγεθος (5 MW) δεν πρέπει να μας ξεγελάσει. Τα άλλα και μεγαλύτερα που ή εταιρεία είχε ανακοινώσει πέρυσι στον τύπο, ακολουθούν, όπως ακολούθησαν και οι άλλες (40 μέχρι τώρα εκτός της “Κ Σάρρας” ) Α/Ν ενώ ξεκίνησαν με τρεις.
Στα pdf που υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://www.selino.gr/node/16 (θα χρειαστεί ίσως να περιμένετε λίγο, ανάλογα με τη σύνδεση σας, γιατί τα αρχεία είναι μεγάλα) δημοσιεύονται για κάθε ενδιαφερόμενο την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το πρώτο υβριδικό – υδροηλεκτρικό, που έχει κατατεθεί στους δήμους και την Νομαρχία Χανίων για έγκριση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχίας : «Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ή φορείς που επιθυμούν να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της υπόψη Μελέτης να απευθύνονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας της Ν.Α. Χανίων, τηλέφωνο 2821344509 (αρμόδιος υπάλληλος κ. Εμμ. Βεγλιρής – Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων) από τις 9 π.μ. έως 12 μ. καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες και έως τις 16-12-2010.
Όσοι, τέλος, από τους ενδιαφερόμενους, επιθυμούν να διατυπώσουν εγγράφως τη γνώμη ή τις προτάσεις τους επί της Μελέτης, μπορούν να τις καταθέσουν στη Γραμματεία του Νομαρχιακού.»
Προσέξτε ιδιαίτερα την τελευταία φωτό όπου σημειώνονται άλλα δυο υβριδικά – υδροηλεκτρικά (το ένα στα Δίστρατα) και οι πιθανές γεωτρήσεις.
Από τη μεριά μας παρακαλούμε για τις δικές παρατηρήσεις – συμβουλές το συντομότερο στο e-mail: spinakantanos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη