Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010

Μια σπάταλη ματαιοδοξία σε πλήρη αναντιστοιχία με τις χαίνουσες πληγές της χώρας μας

@Αντώνης Ανηψητάκης, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο Ν.Σ Λασιθίου
Η αντινομάρχης Μαρία Πρατσίνη μου ζήτησε να της στείλω κάτι για ένα λεύκωμα που ετοιμάζει να εκδώσει η ΝΑΛ. Τις εξέφρασα τις αντιρρήσεις μου για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας δαπάνης αυτή την χρονική στιγμή. Απ' τη στιγμή όμως που το αποφάσισαν θεώρησα σκόπιμο να γράψω δυο λόγια. Σας τα προωθώ γιατί νομίζω ότι σχετίζονται με τη μικρή ιστορία της ΜΚ και το μέλλον της που το πιστεύω ελπιδοφόρο. Ας προετοιμαζόμαστε για τη συνδιάσκεψή μας της 9-1-11...
---------------------
Δεν θέλω να προσβάλω κανένα με το παρόν κείμενο στο αποχαιρετιστήριο λεύκωμα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου, ούτε και να απαξιώσω την προσωπική εμπειρία που ελπίζω να καταστεί κάποτε αυτοδιοικητικά ωφέλιμη.
Θέλω όμως να αποτυπώσω τη διαφωνία μας γι αυτό το λεύκωμα, αφού θεωρώ ότι ως πράξη συνιστά μια σπάταλη ματαιοδοξία σε πλήρη αναντιστοιχία με τις χαίνουσες πληγές της χώρας μας, αλλά και του Λασιθίου. Ενδεικτικά αναφέρω: Αθερινόλακκος, χάλι ΒΟΑΚ, προβληματικά νοσοκομεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα, προβληματική διαχείριση απορριμμάτων και νερών, τελματωμένα σχέδια πόλης, παραλογισμός διεκδίκησης δυο διεθνών αεροδρομίων,  αλυσίδα αστοχιών λιμενικών έργων, ιδιωτικοποίηση ακτών, εγκαταλελειμμένες αρχαιότητες και περιοχές νατούρα...
Η στάση μας για τούτο το Λεύκωμα συνάδει πιστεύουμε με την όλη πολιτεία της "Πλώρης". Τον Ιούνιο του 2006 στην ιδρυτική μας διακήρυξη γράφαμε:
"...Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση φθίνει. Αργά η γρήγορα η ανάγκη ουσιαστικής Αποκέντρωσης θα οδηγήσει στην αιρετή Περιφέρεια. Στο Λασίθι όμως, στο νομό με το αναπτυξιακό έλλειμμα και το ρουσφετολογικό πλεόνασμα, έχουμε ένα στοίχημα να κερδίσουμε στο μεσοδιάστημα. Να ξεπεράσουμε τον εσωτερικό τοπικισμό με τις ανταγωνιζόμενες πόλεις-κράτη και να αναδείξουμε την πληθυσμιακή μας αποκέντρωση σε πλεονέκτημα.
Το "Λασίθι στην Πλώρη" έχει ως κύριο προορισμό την προγραμματική συνεννόηση στο Λασίθι και στην Κρήτη. Ο νομός Λασιθίου, πληγωμένος διπλά απ’ τον τοπικισμό, μπορεί να πρωτοπορήσει. Όσο καλύτερα τα καταφέρουμε μέσα τόσο πειστικότεροι θα είμαστε έξω. Από ένα Λασίθι που τσακώνεται και χωρίζεται στα 4, στις 4 πρώην επαρχίες του, από μια Κρήτη που τσακώνεται και διαιρείται στα 4, στους 4 νομούς της, να φτάσουμε σε ένα Λασίθι, σε μια Κρήτη 4Χ4...".
Εμμείναμε σ' αυτά, με εποικοδομητική διάθεση, πάντοτε με εναλλακτικές προτάσεις, χωρίς όμως ποτέ να εισακουστούμε. Έτσι φτάσαμε 4 χρόνια μετά, στις 28-5-2010 να παραιτηθούμε όταν μια ακόμα τοπικιστική πληγή άνοιγε αναιτίως στα νότια του νομού, στο Μακρυγιαλό, με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση άβουλο παρατηρητή. Θυμίζω λοιπόν εκείνες τις αποχαιρετιστήριες λέξεις μας χωρίς επουδενί να πιστεύω ότι αυτές θα λευκάνουν τούτο το αμφιλεγόμενο λεύκωμα.
"Δειλοί, μοιραίοι κι' άβουλοι αντάμα
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα !
Ένα χρίσμα, μια καρέκλα,
μια φωτογραφία έστω με τον Υπουργό
να τη δείχνουμε περήφανοι στα εγγόνια μας
που θα πληρώνουν φευ
τα δικά μας τα καμώματα
σ’ όλη τους τη ζωή."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη