Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

Χανιά:Στήριξη από την πολιτεία χρειάζονται οι μελισσοκόμοι

Ξεχωρίζει το κρητικό μέλι λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, που οφείλονται στο γεωγραφικό περιβάλλον του νησιού.
Την ίδια ώρα, την ανάγκη ταυτοποίησης του κρητικού πευκοθύμαρου και προώθησης μελιού Π.Ο.Π. στην Κρήτη επισημαίνει και ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων «Η μέλισσα», κ. Μιχάλης Μπαϊλάκης. Παράλληλα, ο ίδιος τονίζει ότι οι επτακόσιοι, περίπου, μελισσοκόμοι, που δραστηριοποιούνται στον Νομό Χανίων, χρειάζονται τα κατάλληλα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία. Μάλιστα μερικά από τα σπουδαιότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος της μελισσοκομίας και οι Χανιώτες μελισσοκόμοι, επισημαίνονται σε πόρισμα, που κατέθεσε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος του Νομού  προς τη Νομαρχία Χανίων.
Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Στο πόρισμα, που κατέθεσε προς τη Νομαρχία Χανίων, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος του Νομού «Η μέλισσα» ζητά:
- Να εντατικοποιηθεί ο έλεγχος από τα αστυνομικά όργανα στα οχήματα που μεταφέρουν κυψέλες μελισσοσμηνών προς αποφυγή κλοπών. Οι μελισσοκόμοι υποχρεούνται να έχουν πάντα μαζί τους το βιβλιάριο (το γνήσιο ή θεωρημένο φωτοαντίγραφο) που εκδίδεται από τη Διεύθυνση Γεωργίας και αναφέρει τα στοιχεία του παραγώγου, τον αριθμών μελισσοσμηνών που κατέχει αλλά και τον αριθμό παραγωγού. Ο αριθμός παραγωγού πρέπει να είναι σταμπαρισμένος σε εμφανή μέρος της κυψέλης μόνο με τη μορφή της πυροσφράγισης.
- Συντήρηση των αγροτικών οδών στον ορεινό όγκο του νησιού προς αποφυγή ζημιών τόσο στα οχήματα μεταφοράς αλλά και στη διατήρηση της υγείας των μελισσών.
- Συντήρηση και κατασκευή νέων πυροσβεστικών κρουνών και δεξαμενών για την πυρασφάλεια των δασών μας στον ορεινό όγκο του Νομού.
- Στην περίπτωση της αναδάσωσης αλλά και στη φύτεψη νέων δημοσίων τοποθεσιών, να προτιμούνται μόνο τοπικά μελισσοκομικά φυτά και όχι ξενόφερτα, μη μελιτοφόρα φυτά, καταναλώνοντας πολύτιμη υγρασία και προσφέροντας μόνο εμφάνιση και τίποτα άλλο.
- Δωρεάν διανομή ντόπιων μελισσοκομικών φυτών στους πολίτες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Δασαρχείο, ΟΤΑ) για τη διατήρηση της τοπικής χλωρίδας του νησιού μας.
- Προστασία των πευκοδασών από ψεκασμούς με τοξικά φάρμακα με αφορμή υποτιθέμενους εχθρούς.
- Ελεγχος ποιότητας και προέλευσης μελιού και τον υπολοίπων προϊόντων της μέλισσας στα ράφια των καταστημάτων αλλά και στους πάγκους των λαϊκών, για τη διασφάλιση τόσο της ποιότητας των προϊόντων από τυχών προσμίξεις αλλά και για την υγεία των καταναλωτών που κινδυνεύει από επιτήδειους, με σκοπό την παραπλάνηση για μεγαλύτερο οικονομικό κέρδος.
- Η Κτηνιατρική Υπηρεσία να προμηθευτεί κατάλληλο σύγχρονο εξοπλισμό για επισήμανση, εξακρίβωση και πρόληψη νέων ασθενειών. Εξειδίκευση και εκπαίδευση του προσωπικού στην τεχνολογία.
 
2ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Οπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκρήτιου Μελισσοκομικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ιεράπετρα, με θέμα «Προβλήματα και προοπτικές της μελισσοκομίας στην Κρήτη», τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κρητικού μελιού, που οφείλονται στο γεωγραφικό περιβάλλον του νησιού, το κάνουν να ξεχωρίζει από μέλια της ίδιας κατηγορίας, τα οποία παράγονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και πληρούν τις προϋποθέσεις υποβολής φακέλου Π.Ο.Π.
Οι ομιλητές κατέθεσαν τις αγωνίες και τα προβλήματα της κρητικής μελισσοκομίας από τα οποία ξεχώρισαν τα προβλήματα της ερημοποίησης της Κρήτης, της υπερβόσκησης, της μελισσοχωρητικότητας και κυρίως της ανάγκης ταυτοποίησης του κρητικού μελιού.
Το Συνέδριο συνδιοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, ο Ενιαίος Μελισσοκομικός Φορέας Κρήτης, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος και η Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας Ελλάδος, με τη χορηγία του Δήμου Ιεράπετρας. Το 'παρών' έδωσαν μελισσοκόμοι από όλους τους Νομούς της Κρήτης, την υπόλοιπη Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο καθηγητής Μελισσοκομίας στο Α.Π.Θ., κ. Ανδρέας Θρασυβούλου, παρουσίασε στους συνέδρους την ταυτότητα του κρητικού μελιού που έχει ολοκληρωθεί.
Από τις αμιγείς κατηγορίες μελιού που παράγονται στην Κρήτη προτάθηκε να προχωρήσει σε πρώτη φάση το πευκοθύμαρο καθώς ξεχωρίζει από τα πευκόμελα της υπόλοιπης Ελλάδος διότι είναι πλουσιότερο σε πολλά συστατικά όπως σε: α-πινένιο, δ-3-καρένιο, λεμονένιο, φαινυλοακεταλδεύδη, βενζυλο-ακετονιτρίλιο, γλυκόζης κ.ά.
Το 95% των συνέδρων πρότειναν μετά από απάντηση σε ερωτηματολόγιο - μελισσοψήφισμα να προταθεί μόνο το πευκοθύμαρο και το 5% πρότειναν δυο φακέλους πευκοθύμαρο και πεύκο.
Η απόφαση για προώθηση μελιού Π.Ο.Π. στην Κρήτη αποτελεί την πρώτη φάση που αποφασίστηκε ποιο είδος μελιού θα προταθεί και με ποια χαρακτηριστικά. Σε δεύτερη φάση θα συλλέγουν δείγματα μελιού από τους μελισσοκόμους της Κρήτης, θα αναλυθούν όσον αφορά τα ποιοτικά κριτήρια Π.Ο.Π. που τέθηκαν και με βάση αυτά θα αποφασιστεί τροποποίηση η όχι των χαρακτηριστικών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα - συμπεράσματα του συνεδρίου απαιτούνται:
- ταυτοποίηση του κρητικού πευκοθύμαρου και προώθηση των λοιπών προϊόντων κρητικής μελισσοκομίας,
- συνέχιση του Ενιαίου Μελισσοκομικού Φορέα Κρήτης,
- θέσπιση κώδικα δεοντολογίας και ορθής μελισσοκομικής πρακτικής (σύνταξη και υιοθέτηση),
- κατάργηση νεονικοτινοειδών,
- στήριξη από τα κρατικά εργαστήρια ελέγχων (πρόβλημα από τη νέα μορφή νοζεμίασης),
- ανάπτυξη μελισσοκομικής χλωρίδας και αποκατάσταση καμένων δασών - προστασία περιβάλλοντος,
- αρωγή των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και άμεση ενεργοποίησή τους προς αυτήν την κατεύθυνση.
Όπως τονίσθηκε η μελλοντική συνέχεια των συγκεκριμένων στόχων αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την επιτυχή έκβαση της κρητικής μελισσοκομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη