Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

Η φετινή 3η του Δεκέμβρη βρίσκει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους, όπως και τους περισσότερους συμπολίτες μας σε δεινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση.
Η επιδρομή σε μισθούς και συντάξεις, το μαχαίρι σε παροχές της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, η διάλυση των εκπαιδευτικών και προνοιακών δομών διαμορφώνει για τα άτομα με αναπηρία ένα ζοφερό και εφιαλτικό τοπίο. Δεκάδες ειδικά σχολεία και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης υπολειτουργούν, ενώ οι οριζόντιες περικοπές παροχών στο σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης οδηγούν τα άτομα με αναπηρία σε συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στις σχολές εκπαίδευσης των τυφλών και κινητικά αναπήρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι περικοπές στον οργανισμό ασφάλισης δημοσίων υπαλλήλων και η διάλυση των προνοιακών δομών στους δήμους όπως το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι».

Θεωρούμε πως είναι πρωταρχικής σημασίας για τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία η εκπόνηση και υλοποίηση μίας πολιτικής που θα λειτουργήσει σε όφελος τους με τις ακόλουθες κατευθύνσεις:
  • Διασφάλιση συνθηκών για την καθολική και χωρίς εμπόδια πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής με στόχο την ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή και ένταξη τους στην κοινωνία.
  • Διαφάνεια, ορθολογική διαχείριση των πόρων, αξιολόγηση των χρηματοδοτούμενων δράσεων με βάση την σχέση κόστους προς όφελος για τις υπηρεσίες που παρέχει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος στους πολίτες του.
  • Δημιουργία -μέσω του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης- μητρώου αναπήρων ώστε να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν στοχευμένες δράσεις με βάση ποιοτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.
  • Καθολική πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής και φυσικής αποκατάστασης, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής φροντίδας μέσα από την δημιουργία σύγχρονων και αποτελεσματικών κοινωνικών δομών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη