Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Κάβο Σίδερο :Χίλιες Χαμένες Μπάλες του Γκόλφ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι, Παλιό Λιμάνι Χανίων), στο πλαίσιο του κύκλου «Η Διάσταση του Χώρου στον Κινηματογράφο» παρουσιάζει την ταινία-ντοκιμαντέρ «Χίλιες Χαμένες Μπάλες του Γκόλφ (Α Thousand Lost Golf Balls)» την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου στις 20:30. Την προβολή θα προλογίσει ο σεναριογράφος Cliff Cook και ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Καλαϊτζής. Είσοδος ελεύθερη.

Η ταινία αναφέρεται στις προθέσεις της αγγλικής εταιρείας Loyalword (Minoan) να επενδύσει στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο στην ανατολική Κρήτη, επένδυση για την οποία η μεν εταιρεία καυχιέται ότι θα είναι η μεγαλύτερη στη Μεσόγειο και ένα μέτρο σύγκρισης για τον ελληνικό τουρισμό, εκείνοι όμως που αντιτίθενται στο τεράστιο μέγεθός της υποστηρίζουν ότι θα απειλήσει την κρητική ύπαιθρο.
Το φιλμ έχει αρκετούς στόχους: πρώτον, να καταγράψει την όμορφη και μοναδική περιοχή της Κρήτης όπως είναι τώρα, ώστε οι θεατές να μπορέσουν να δουν τι κινδυνεύει να χαθεί. Δεύτερον, να εξηγήσει ακριβώς ποιες είναι οι προθέσεις της αγγλικής εταιρείας και να τις εξετάσει κριτικά από πολλές διαφορετικές πλευρές.
  
Στη μέση του ντοκιμαντέρ βασικό ρόλο παίζει μια συζήτηση για τα κύρια θέματα της επένδυσης: το οικονομικό και νομικό πλαίσιο, τη διαθεσιμότητα και τις πηγές του νερού, τη χρήση της γης και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, που έχουν αντληθεί από συνεντεύξεις με ειδικούς για αυτές τις περιοχές από πανεπιστήμια της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας καθώς και του εξωτερικού.
  
Ειδικότερα το θέμα της συγκεκριμένης επένδυσης εξετάζεται όχι μόνο πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την περιοχή του Κάβο Σίδερο αλλά πώς έχει επηρεάσει ήδη άλλες περιοχές στον κόσμο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία, οδηγώντας σε μια θεώρηση των  ευρύτερων επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης.
  
Τελικά αυτοί που συμμετέχουν στις συνεντεύξεις προσβλέπουν στο μέλλον, κάνοντας μια σειρά από εναλλακτικές προτάσεις για μορφές ανάπτυξης που θα παρέχουν στους ντόπιους κάποιες πηγές εσόδων, χωρίς όμως να θέτουν την περιοχή τους σε κίνδυνο.

Σενάριο: Cliff Cook
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Καλαϊτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη