Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

22 χρόνια μετά την πρόταση της Ε.ΑΡ φυσικό αέριο στην Κρήτη για την παραγωγή ενέργειας.

Επιτέλους η ΔΕΗ ανακαλύπτει το φυσικό αέριο ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας στην Κρήτη.22 χρόνια έχουν περάσει από τότε που το κόμμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στο Ηράκλειο είχε προτείνει τη χρήση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ενέργειας ως απάντηση στα προβλήματα ενεργειακής ανεπάρκειας και υπερβολικής ρύπανσης από τα εργοστάσια της ΔΕΗ που κατανάλωναν αποκλειστικά ντήζελ.

Αντιγράφουμε από την εφημαρίδα "Αγώνας της Κρήτης".
Φυσικό αέριο σκοπεύει να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά στις ηλεκτροπραγωγικές της μονάδες στην Κρήτη η ΔΕΗ και ήδη δημοσίευσε τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση πρόκειται για απ’ ευθείας τροφοδοσία των μονάδων είτε με αεριοποιημένο LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), είτε με CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο) και δεν σχετίζεται με το προηγούμενο επιχειρηματικό σχέδιο για τη δημιουργία τερματικού LNG στην Κρήτη.
Η τελική επιλογή του τύπου του καυσίμου θα γίνει από τη ΔΕΗ ανάλογα με τις προσφορές και το επενδυτικό σχέδιο που θα δεχθεί. Οι μονάδες που μπορεί να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο είναι ο σταθμός στα Χανιά, ισχύος 345 MW και ο σταθμός στον Αθερινόλακκο, συνολικής ισχύος περίπου 200 MW. Σήμερα και τα δύο εργοστάσια λειτουργούν με ντίζελ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η τροφοδοσία με LNG, δεδομένου ότι σταθμός επαναεριοποίησης δεν υπάρχει στην Κρήτη, θα πρέπει να γίνει με ειδικά πλοία ή πλατφόρμες που φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ σχετικά νέα είναι και η τεχνολογία του CNG.
Tέλος, η ΔΕΗ προγραμμάτισε για τις 30 Δεκεμβρίου γενική συνέλευση προκειμένου να εγκριθεί ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της εταιρίας, σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη