Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

Ο Τάσος Βάμβουκας στην κεντρική προεκλογική του εκδήλωση: “Ανατρέψαμε τα προγνωστικά”

*Από τα Χανιώτικα Νέα,Γεωργακάκης Γιώργος


«Είναι κοινό μυστικό ότι η παρουσία μας ακύρωσε τις βεβαιότητες και ανέτρεψε τα προγνωστικά και αυτή την ώρα όλοι υπολογίζουν ποιος θα είναι ο ένας που θα περάσει στον δεύτερο γύρο αλλά κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο δεύτερος».
Με αυτά τα λόγια ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας κατέδειξε χθες τους υψηλούς στόχους του συνδυασμού του στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι η Δημοτική Κίνηση των Ενεργών Πολιτών κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των πολιτών.
Οι επισημάνσεις του κ. Βάμβουκα έγιναν κατά την κεντρική προεκλογική εκδήλωση του συνδυασμού του, χθες το βράδυ, έξω από το εκλογικό κέντρο της Κίνησης «Δήμος Ενεργών Πολιτών».
«Ποιος πίστευε, αλήθεια, πριν λίγο καιρό, όταν με δημοκρατικές διαδικασίες δημιουργήσαμε τη Δημοτική μας Κίνηση, ότι θα ήμασταν σήμερα εδώ να διεκδικούμε με αξιώσεις την είσοδο μας στην αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Βάμβουκας. Και πρόσθεσε: «Αν περάσουμε εμείς στον δεύτερο γύρο καταλαβαίνετε πόσο δύσκολος αντίπαλος θα είμαστε για τον οποιονδήποτε θα μας έχει απέναντι του».
Με ιδιαίτερα θερμά λόγια αναφέρθηκε ο κ. Βάμβουκας στους συνεργάτες του, που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο. «Κινηθήκαμε με μεγάλη ταχύτητα και ευστοχία και καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ψηφοδέλτιο που όμοιό του, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, δεν έχει ξαναγίνει. Ένα ψηφοδέλτιο που είναι ανοιχτό στους περισσότερους πολιτικούς χώρους, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη συμμετοχή σε αυτό συμπολιτών μας από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα και πολλούς ανένταχτους. Ένα ψηφοδέλτιο που αποτελείται από ανθρώπους που έχουν δείξει έμπρακτα την ευαισθησία τους για τον συνάνθρωπό τους, την ευαισθησία τους για το περιβάλλον, το γνήσιο ενδιαφέρον τους για τα κοινά. Ένα ψηφοδέλτιο που μπορεί να διοικήσει με τον καλύτερο τρόπο τον νέο μεγάλο μας Δήμο, γιατί αποτελείται από ανθρώπους που έχουν τη γνώση, την εμπειρία, το ήθος και την απαιτούμενη ανιδιοτέλεια που απαιτούν τα κοινά και το έχουν αποδείξει με έργα. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των ανθρώπων είναι η αγάπη τους για την πόλη μας και τους ανθρώπους της».
ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ο κ. Βάμβουκας κάλεσε τους πολίτες να αντιδράσουν «επιτέλους σε αυτό το άρρωστο πολιτικό σύστημα που έχει ονοματεπώνυμο και μας οδήγησε σε αυτή τη σοβαρότατη οικονομική αλλά και κοινωνική κρίση. Σε αυτό το σύστημα της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς, της συναλλαγής και εν τέλει της αδικίας και του αποκλεισμού για πολύ μεγάλα τμήματα της κοινωνίας μας. Σε αυτό το σύστημα που κάθε μέρα δημιουργεί καινούριους νεόπτωχους που ψάχνουν θέση στα παγκάκια και στα συσσίτια. Σε αυτό το σύστημα που συνθλίβει τα όνειρα των νέων μας και τους δημιουργεί διάθεση φυγής, από έναν τόπο προνομιούχο, έναν τόπο που θα έπρεπε να είναι σε θέση να προσφέρει μια αξιοπρεπή διαβίωση σε όλους τους πολίτες».
'ΟΧΙ' ΣΕ ΛΟΓΙΚΕΣ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ
Ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε ότι «έφτασε η ώρα να δώσουμε απάντηση σε λογικές κομματικές, που παρά τις αντίθετες διακηρύξεις τους, βλέπουν την Αυτοδιοίκηση σαν το μακρύ χέρι του κράτους και εκβιάζουν πολιτικά τους πολίτες να δεχθούν αδιαμαρτύρητα τις όποιες ακατάλληλες και φθαρμένες κομματικές επιλογές μας προτείνουν. Πρέπει επιτέλους», πρόσθεσε, «να τους ευχηθούμε να χαίρονται τις επιλογές τους και να κάνουμε τις δικές μας, με κριτήριο τι εξυπηρετεί τους πολίτες και τι θα ωφελήσει την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας».
Ο κ. Βάμβουκας σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε επιτέλους μια αλλαγή στα δημοτικά μας πράγματα και εμείς, η Κίνηση Ενεργών Πολιτών, δημιουργηθήκαμε ακριβώς για να δώσουμε λύση στα αδιέξοδα που δημιουργεί η παρουσία των κουρασμένων και φθαρμένων προσώπων που διεκδικούν την ψήφο μας και που παρά τα πολλά χρόνια ενασχόλησης τους από θέσεις αυτοδιοικητικές ή πολιτικές, δεν έδωσαν λύσεις στα προβλήματα και είναι βασικοί υπεύθυνοι για την ακινησία και την έλλειψη ουσιαστικής ανάπτυξης του τόπου μας».
Ο ίδιος τόνισε ότι «οι δημοτικές εκλογές που πραγματοποιούνται με το σύστημα 'Καλλικράτης' είναι σίγουρα μια τομή για τα δημοτικά μας πράγματα, είναι ένα βήμα προς ένα μοντέλο διοίκησης περισσότερο αποκεντρωμένο που ταιριάζει με τη σύγχρονη αντίληψη για την οργάνωση του κράτους, που εδώ και δεκαετίες εφαρμόζεται από άλλες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες. Για τα Χανιά είναι ένα οφειλόμενο χρέος, διότι η συνένωση αυτή έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί από την εποχή του 'Καποδίστρια', αλλά μικροκομματικές σκοπιμότητες της εποχής εγκλώβισαν την πόλη ανάμεσα στην οδό Γογονή και τη θάλασσα και ήταν μία από τις αιτίες υπανάπτυξης της περιοχής μας». Ο κ. Βάμβουκας επεσήμανε ότι «το εγχείρημα της συνένωσης των επτά Δήμων, που από μόνο του είναι ένα δύσκολο έργο, γίνεται ακόμα δυσκολότερο διότι πραγματοποιήται βιαστικά, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, χωρίς όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και από 1/1/2011 θα υπάρχει μεγάλη σύγχιση στη λειτουργία πολλών Υπηρεσιών, αλλά κυρίως γιατί καλούμαστε να το πραγματοποιήσουμε, εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης που απ' ό,τι φαίνεται θα έχει διάρκεια. Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς ειδικές γνώσεις για να καταλάβει ότι όταν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της Αυτοδιοίκησης είναι ποσοστά από τα κρατικά έσοδα και όταν τα κρατικά έσοδα μειώνονται ακολουθούν και τα έσοδα της Αυτοδιοίκησης».
«Παρά τις δυσκολίες όμως», όπως ανέφερε ο κ. Βάμβουκας, «εφόσον εμάς επιλέξουν οι πολίτες σαν Δημοτική Αρχή, εμείς θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που θα μας δείξουνε και θα ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στις σύγχρονες ανάγκες των συμπολιτών μας.
Θα τηρήσουμε το τρίπτυχο που έχουμε στο λογότυπό μας και θα δώσουμε προτεραιότητα στην αλληλεγγύη, στο περιβάλλον και τον πολιτισμό».
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ -ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο κ. Βάμβουκας παρουσίασε το πλήρες περίγραμμα των θέσεων και των προτάσεων του συνδυασμού του για μια σειρά από θέματα, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η αλληλεγγύη και η ενίσχυση των κοινωνικών δομών προστασίας, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες μέρες για πολλούς συμπολίτες μας, είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Θα στηρίξουμε και θα εξελίξουμε τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές και θα δημιουργήσουμε νέες, όπου χρειάζεται. Σε αυτή την προσπάθεια θα αξιοποιήσουμε και θα ενισχύσουμε την εθελοντική προσφορά των συμπολιτών μας, που ευτυχώς υπάρχει και αποτελεί ένα ηθικό και κοινωνικό στήριγμα για την κοινωνία μας».
Αναφερόμενος στο περιβάλλον, το χαρακτήρισε «πλούσιο», αλλά «ταλαιπωρημένο», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «αποτελεί για μας θεμελιώδη παράμετρο για την ποιότητα της ζωής μας και την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας και όλες μας οι ενέργειες και προτάσεις μας περνάνε μέσα από το πρίσμα της προστασίας και της ανάδειξής του. Δέν μπορεί να είναι άλλωστε τυχαίο γεγονός η στήριξη και η συμμετοχή των Οικολόγων Πράσινων στο ψηφοδέλτιό μας».
Για τον πολιτισμό, ο κ. Βάμβουκας είπε ότι «ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο σχεδιασμού μιάς συγκροτημένης και πολυεπίπεδης πολιτικής, παρά το γεγονός ότι τα Χανιά διαθέτουν ένα ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικό απόθεμα και ένα αξιοζήλευτο δυναμικό ταλαντούχων και δημιουργικών ανθρώπων. Ο πολιτισμός πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα του νέου Δήμου Χανίων, που πρέπει να καταστήσει την πόλη μας σημείο αναφοράς στον χώρο της Μεσογείου, βάζοντας μεγάλους συλλογικούς και υλοποιήσιμους στόχους, όπως την ένταξη της παλιάς πόλης στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο, την ένταξη στο δίκτυο δημιουργικών πόλεων, την οργάνωση φεστιβάλ Μεσογειακής εμβέλειας κ.λπ. Πρέπει να ενισχυθούν οι δράσεις ομάδων πολιτών, η ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία. Πρέπει να προωθηθεί η έρευνα και η προστασία του λαϊκού μας πολιτισμού και ταυτόχρονα πρέπει να αγκαλιάσουμε τη σύγχρονη δημιουργία. Πρέπει να αναδειχτεί το έργο των σπουδαίων ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων που κατάγονται από τα Χανιά, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, και να αποκατασταθούν δημοτικοί χώροι για την εκ περιτροπής διάθεσή τους σε ομάδες καλλιτεχνών ή μεμονωμένων καλλιτεχνών. Πρέπει άμεσα να προωθηθεί η αποκατάσταση και η επανάχρηση των Νεωρίων και του φρουρίου Ιτζεδίν. Προτείνουμε τη δημιουργία ενός σύγχρονου κλειστού θεάτρου που θα μπορεί να φιλοξενεί όλο τον χρόνο παραστάσεις θεάτρου, χορού, μουσικές παραστάσεις κ.λπ.», ανέφερε ο κ. Βάμβουκας.
Και πρόσθεσε: «Εκτός από τα μεγάλα έργα υποδομής, χρειάζονται και άλλα μικρότερα έργα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα που θα αποτελούν πυρήνες πολιτισμού, όπως τα τούρκικα μετόχια, τα εγκαταλελειμμένα σχολεία κ.ά. Οι έννοιες αποκέντρωση, περιφερειακή και τοπική, είναι οι λέξεις κλειδιά, στη νέα αρχιτεκτονική και στο νέο αναπτυξιακό και διοικητικό τοπίο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη