Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Ενταση στον καταυλισμό των τσιγγάνων για τη διακοπή του νερού

Τα ΜΑΤ στον καταυλισμό για το νερό
*Από την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Με συνθήματα και πέτρες υποδέχτηκαν τα συνεργεία της ΔΕΥΑΗ οι αθίγγανοι

Με συνθήματα και πέτρες υποδέχτηκαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ και δύο τεχνικά συνεργεία της ΔΕΥΑΗ οι τσιγγάνοι του καταυλισμού, που έμειναν πλέον οριστικά χωρίς νερό, αφού χθες διακόπηκε η υδροδότησή τους.

Οι φωνές των παιδιών που ζητούσαν να μην κοπεί το νερό, δεν «λύγισαν»τα συνεργεία της Δημοτικής Επιχείρησης, που μετά από εισαγγελική εντολή προχώρησαν την όλη διαδικασία, υπό την πίεση μιας πιθανής κακουργηματικής παραπομπής, με την κατηγορία της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος για τα συσσωρευμένα απλήρωτα χρέη του καταυλισμού που ξεπερνούν τις 650 χιλ. ευρώ.

Οι τσιγγάνοι, οργισμένοι για τη διακοπή της ροής νερού, έκαψαν λάστιχα και μπλόκαραν για αρκετή ώρα την πρόσβαση του δρόμου κατά μήκος του οποίου εκτείνονται τα πρόχειρα παραπήγματά τους, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι να υδροδοτηθεί και πάλι ο καταυλισμός.

Η επιχείρηση διακοπής της υδροδότησης
Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα παρουσία του εισαγγελέα Ηρακλείου και ενώ οι τσιγγάνοι φώναζαν συνθήματα, έντρομοι για το τι τους περιμένει εάν μείνουν χωρίς νερό, προχώρησε η διαδικασία διακοπής της υδροδότησής τους, αλλά αυτή τη φορά έγινε με ένα τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια, επανασύνδεσης. Όπως είναι γνωστό, τις προηγούμενες φορές τα συνεργεία της δημοτικής Επιχείρησης έκλειναν το νερό από το κολεκτέρ, που τροφοδοτούσε τον καταυλισμό.

Ωστόσο, το εμπόδιο αυτό ήταν εύκολο να ξεπεραστεί, και με μια παράνομη σύνδεση ο καταυλισμός έπαιρνε ξανά νερό. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, γιατί η ΔΕΥΑΗ κινήθηκε διαφορετικά. Έσκαψε το χώμα, βρήκε τον αγωγό που περνά από την περιοχή και μεταφέρει το νερό και στο σημείο που γίνεται η σύνδεση με τον καταυλισμό, τοποθετήθηκε μια ειδική κατασκευή, για να μπλοκάρει τη μεταφορά του νερού και πάνω από αυτήν μπήκε τσιμέντο. Στελέχη της ΔΕΥΑΗ τονίζουν ότι εάν επιχειρηθεί από κάποιους να προχωρήσουν σε διαδικασία επανασύνδεσης, τότε κινδυνεύει η ζωής τους διότι η ατμοσφαιρική πίεση του νερού είναι τόσο ισχυρή, που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ατύχημα. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν εάν κάποιος προσπαθήσει να πειράξει την κατασκευή θα σχηματιστεί ένας πίδακας, που θα είναι ορατός από το Ηράκλειο… και δεν θα μπορεί κανείς να σταματήσει τη ροή του.

Τα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται με βία

Την έντονη αντίδραση της παράταξης «Μία Κρήτη Περιβάλλον Άνθρωπος» προκάλεσε η χθεσινή επιχείρηση, διακοπής του νερού στον καταυλισμό, που με ανακοίνωσή της τονίζει ότι τα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται με βία. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «δεν μπορούμε να βρούμε ένα λογικό επιχείρημα για τη μετεκλογική, χειμερινή επίθεση του εισαγγελέα Ηρακλείου στον καταυλισμό των τσιγγάνων στη Νέα Αλικαρνασσό. Σήμερα το πρωί με τη συνοδεία των ΜΑΤ προέβη σε μια εντελώς απάνθρωπη ενέργεια: έκοψε το νερό αφήνοντας τους ανθρώπους χωρίς το βασικότερο μέσο επιβίωσης! Θεωρούμε αδιανόητο να είχε τη σύμφωνη γνώμη του δήμαρχου, της νομάρχου Ηρακλείου και του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης. Περιμένουμε όμως με ενδιαφέρον την αντίδρασή τους.

Ο καταυλισμός των τσιγγάνων της Ν. Αλικαρνασσού είναι αναγνωρισμένος και εμπίπτει στην Υγειονομική Διάταξη Α5/696/1983, σύμφωνα με την οποία, υπεύθυνη για τη διαχείριση και την παροχή πόσιμου νερού είναι η Νομαρχία. Κανένα όμως από τα απαραίτητα από το νόμο έργα υποδομών δεν έχει γίνει ποτέ στον καταυλισμό!

Το 1997, η ΔΕΥΑΗ που κάνει τώρα αγωγές, μετά από αίτημα του Συλλόγου των Τσιγγάνων Η ΕΛΠΙΔΑ, αντί να χορηγήσει υδρόμετρα σε ΟΛΕΣ τις οικογένειες εγκατέστησε μόνο 12 παροχές οι οποίες λειτούργησαν ως κοινόχρηστες χωρίς να αναρωτηθεί πώς θα πληρώνονταν οι λογαριασμοί. Δεκατρία χρόνια μετά θυμήθηκε το χρέος όταν το ποσό είναι τόσο υψηλό που είναι αδύνατον να εισπραχθεί!

Ένα χρόνιο κοινωνικό πρόβλημα δε λύνεται δικαστικά ούτε με τη βία που μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις εκτός ελέγχου. Πόσω μάλλον όταν η πολιτεία στην περίπτωση του καταυλισμού της Νέας Αλικαρνασσού ΔΕΝ είναι άμοιρη ευθυνών.

Καλούμε όλους στις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος να συμβάλουμε σε μια πολιτική λύση ευθύνης και λογικής, όπου τα συμφωνημένα στο εξής θα τηρούνται. Άμεση λύση μπορεί να δοθεί με προμήθεια ντεπόζιτων και παροχή νερού με υδροφόρες που θα πληρώνονται κατά την παράδοση με ευθύνη των εκπροσώπων του καταυλισμού. Επόμενος στόχος, που πρέπει να επιτευχθεί οπωσδήποτε μέσα στην επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο 2011-2014, δεν μπορεί να είναι άλλος από την δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών για την υγιεινή και ανθρώπινη διαβίωση στον καταυλισμό αλλά και την αναζήτηση συναινετικών τρόπων για την άρση της περιθωριοποίησης των τσιγγάνων. Σε όσους βιαστούν να επικροτήσουν τις εισαγγελικές ενέργειες υπενθυμίζουμε την έκταση των αυθαιρέτων στο Ηράκλειο αλλά και το μέγεθος των διαρροών στο δίκτυο υδρευσης της πόλης για να επισημάνουμε πως το βάθος της κρίσης αγγίζει όλη την κοινωνία και όχι μόνο ένα ευάλωτο τμήμα της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη