Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

Χανιά :Αναζήτηση λύσεων για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου

*Από τα Χανιώτικα νέα,Φουντουλάκη Ελένη | 23-11-2010

Λύσεις στα χρόνια και δυσεπίλυτα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας του Νομού, καλείται να δώσει η νέα αιρετή Αντιπεριφέρεια, έχοντας ως οδηγό τα πορίσματα των έντεκα θεματικών ομάδων εργασίας, που συγκροτήθηκαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής της Νομαρχίας Χανίων και παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Νομαρχιακό Μέγαρο.
Τα πορίσματα αφορούν τους τομείς: Ελαιοκαλλιέργεια - ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, αμπελουργία, κηπευτικές καλλιέργειες, μελισσοκομία, βιολογική γεωργία, αλιεία, αγροτουρισμό, συνεταιριστικό κίνημα, ομάδες παραγωγών, δράσεις και έργα για τη γεωργία, το περιβάλλον, τις μικρές βιοτεχνίες.
Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη καταγραφή των προβλημάτων αλλά και της υφιστάμενης κατάστασης σε όλους τους τομείς του πρωτογενούς τομέα, ενώ προτείνεται και το διεκδικητικό πλαίσιο για την εξεύρεση λύσεων.
Τα πορίσματα του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής θα αποσταλούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ θα παραδοθούν και στον νέο αιρετό αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη, ώστε να αποτελέσουν το διεκδικητικό πλαίσιο του Νομού στον πρωτογενή τομέα.
Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντινομάρχης, κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, 'προκειμένου να αποτυπώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση του πρωτογενούς τομέα στον Νομό Χανίων από τις αρχές του έτους συγκροτήσαμε έντεκα θεματικές ομάδες εργασίας  σε συνεργασία με όλους τους εκπροσώπους των φορέων του Νομού και παρουσιάζουμε τα αποτελέσματά τους, δηλαδή την αποτύπωση των αναγκών του Νομού αλλά και το διεκδικητικό πλαίσιο, προκειμένου οι φορείς να διεκδικήσουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσα δικαιούται ο Νομός. Ενα διεκδικητικό πλαίσιο που θα πρέπει να προχωρήσει η νέα Αντιπεριφέρεια προκειμένου ο πρωτογενής τομέας, που έχει βαλτώσει εδώ και αρκετά χρόνια, να βρει τον δρόμο του. Θα στείλουμε τις προτάσεις αυτές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και  θα τις παραδώσουμε στη νέα ηγεσία του Νομού, τον αντιπεριφερειάρχη. Οι θεματικές ενότητες αφορούν τον αγροτουρισμό, το συνεταιριστικό κίνημα, τις ομάδες παραγωγών, τα εσπεριδοειδή, τα οπωροκηπευτικά, τη μελισσοκομία, τη στρατηγική για το ελαιόλαδο κ.ά.'.
ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Ν. Χανίων, κ. Ντουντουνάκης, τόνισε ότι 'για τα εσπεριδοειδή διαπιστώσαμε διάφορα χρόνια και δυσεπίλυτα προβλήματα, τα οποία εντοπίζονται όσον αφορά τις ακατάλληλες ποικιλίες που θα πρέπει να περιοριστούν στο μισό της σημερινής τους έκτασης, προβλήματα οργάνωσης των παραγωγών τα οποία μειώνουν τη διαπραγματευτική τους θέση απέναντι στα μονοπώλια, τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ.
Επίσης, όλες οι αναδιαρθρώσεις θα πρέπει να γίνονται με τον σωστό τρόπο και κάτω από τον έλεγχο των υπηρεσιών'.
ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Ο κ. Ντουντουνάκης επεσήμανε επίσης ότι: 'Προβλήματα παρατηρούνται και με τις ομάδες παραγωγών, οι οποίες θα πρέπει να συνενωθούν σε μία, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικές. Οι παραγωγοί από την άλλη είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση που επικρατεί και πρέπει να τους δώσει κάποιος ελπίδα και ανάσα στο να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα εσπεριδοειδή που αρχίζουν και εγκαταλείπουν'.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Σχετικά με το ελαιόλαδο ο κ. Ντουντουνάκης ανέφερε πως: 'Ολο το λάδι της Κρήτης αποθηκεύεται κυρίως στα ελαιουργεία της Κρήτης, που είναι πάρα πολλά, ενώ αυτοί που αγοράζουν λάδι είναι πολύ λίγοι, με αποτέλεσμα να εκβιάζουν καταστάσεις και να παίρνουν το λάδι μας σε πολύ χαμηλές τιμές. Το πρόβλημα με το λάδι είναι ότι διακινείται χύμα, ενώ θα έπρεπε να διακινείται με διαφορετικό τρόπο. Αλλά ακόμη κι αυτό που διακινείται ως τυποποιημένο συνήθως διακινείται με τη μορφή του φασόν. Η φετινή χρονιά για το λάδι δεν προβλέπεται ευοίωνη, γιατί μπαίνουν συνέχεια νέες φυτείες ανά τον κόσμο κι αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα, ενώ αντίστοιχα η ζήτηση για το λάδι των παραγωγών αυξάνεται με μικρότερο ρυθμό. Η τιμή του λαδιού φέτος κυμαίνεται  γύρω στα 2 ευρώ και είναι πολύ χαμηλή για να μπορέσει να καλύψει τα έξοδα που μπορεί να έχει ένας παραγωγός'.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Η γεωπόνος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, υπεύθυνη για τη βιολογική γεωργία, Χρύσα Χαριτάκη - Μακράκη, επεσήμανε ότι «η σύσκεψη έχει ως σκοπό να παρουσιασθούν τα πορίσματα των επιτροπών, στις οποίες είχε ανατεθεί να ερευνήσουν σε βάθος ορισμένα αγροτικά θέματα του Νομού Χανίων. Είχα την ευθύνη της επιτροπής βιολογικής γεωργίας και μέσα από τη συλλογική δουλειά που έγινε υπήρξαν ορισμένα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα που αφορούν το μέλλον της βιολογικής γεωργίας. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, το οποίο καταγράφηκε μέσα από την έρευνα που κάναμε είναι ότι σήμερα πραγματικά δεν έχει συνδεθεί ακόμα η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων με τον τουρισμό. Θεωρούμε ότι η καινούργια Περιφέρεια οφείλει να ενσκήψει στο πρόβλημα αυτό και να συνδέσει την παραγωγή των βιολογικών προϊόντων με τον τουρισμό που σίγουρα η Κρήτη οφείλει να  αναπτύξει ακόμη περισσότερο. Δεύτερο σημαντικό θέμα είναι ότι στον κάμπο των Χανίων που καλλιεργούνται  εσπεριδοειδή όπως μανταρίνια και πορτοκάλια, μπορούν με πολύ απλές διαδικασίες να βγάλουν βιολογικό χυμό, που μπορούμε να εξάγουμε αλλά και να καταναλώσουμε ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Επίσης ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι ότι η καινούργια Αρχή οφείλει να εξεύρει κάποιο χώρο για να δημιουργείται το λεγόμενο χουμοποιημένο προϊόν, το οποίο χρησιμοποιείται σαν υπόστρωμα και σαν εδαφοβελτιωτικό αντί λιπασμάτων. Μπορούμε να δημιουργήσουμε χούμους εδώ στα Χανιά και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής των βιολογικών προϊόντων εάν βρεθεί ο κατάλληλος  χώρος'.
'Στόχος  της νέας Περιφέρειας θα πρέπει να είναι η Κρήτη σε λίγα χρόνια να γίνει ένα βιολογικό νησί, διότι έχει εκείνες τις βιοκλιματικές συνθήκες για να αναπτυχθεί η βιολογικά καλλιέργεια και να συνδεθεί ο τουρισμός με την παραγωγή και την κατανάλωση των βιολογικών προϊόντων', κατέληξε.
Να σημειωθεί  ότι εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ουδέποτε λειτούργησε η ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής της Νομαρχίας Χανίων και η οποία (ομάδα) είχε ως αντικείμενο την εμπορία και τον έλεγχο της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ
'Οχι' στην περαίωση
Την έντονη διαμαρτυρία του 'για το απαράδεκτο και άδικο μέτρο της περαίωσης, που αφορά τους αγρότες', εκφράζει με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Κουντούρας Πελεκάνου. Και προσθέτει:
'Το μέτρο αυτό είναι καταδικαστικό διότι προσπαθεί να εισπράξει από τους αγρότες που είναι ήδη εξαθλιωμένοι και σε μεγάλο μέρος στο χείλος του γκρεμού  λόγω χρεών και εξευτελιστικών τιμών στα αγροτικά προϊόντα. Για τον λόγο αυτό ζητούμε την άμεση απόσυρση του εκβιαστικού και απαράδεκτου αυτού μέτρου που θίγει τους αγρότες από το αρμόδιο Υπουργείο'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη