Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Νέα πορεία για τον ΣΕΔΗΚ , με τη μετατροπή του σε ΝΠΔΔ

*Από τα Χανιώτικα Νέα
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν χθες στο Ρέθυμνο οι εργασίες της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου σχήματος του ΣΕΔΗΚ υπό τη μορφή ΝΠΔΔ (Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου) καθώς και οι αρχαιρεσίες για την εκλογή της πενταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής.
Οι αντιπρόσωποι των Δήμων της Κρήτης, που συμμετέχουν στον ΣΕΔΗΚ, ομόφωνα εξέλεξαν ως πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής τον κ. Γιώργη Μαρινάκη, δήμαρχο Ρεθύμνης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ με τη μορφή ΝΠΙΔ, όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Φαν. Οικονομάκης, δήμαρχος Ρούβα, ενώ μέλη της Επιτροπής εξελέγησαν από τον Νομό Ηρακλείου ο Χάρης Ροδιτάκης δήμαρχος Επισκοπής, από τον Νομό Χανίων ο Ευαγ. Σαματάς αντιδήμαρχος Δήμου Χανιων και από τον Νομό Λασιθίου ο Νίκος Αφορδάκος μέλος του Δ.Σ. του Δήμου Αγίου Νικολάου. Αναπληρωματικοί εξελέγησαν οι Στέφανος Σημαντήρας δήμαρχος Κουρητών και Βασίλειο Κλαδος μέλος Δ.Σ. Δήμου Ηρακλείου.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, Γ. Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνης, με τη μετατροπή του ΣΕΔΗΚ σε ΝΠΔΔ η πρωτοβουλία των 60 ελαιοκομικών Δήμων, που συγκρότησαν το 2001 τον ΣΕΔΗΚ ως ΝΠΙΔ (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) και που στήριξαν τις μέχρι σήμερα δραστηριότητές του, σήμερα δικαιώνεται. Με τη νέα νομική μορφή του ΣΕΔΗΚ ΝΠΔΔ οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι που προέκυψαν με τις εκλογές, θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν με ασφαλώς πιο αποτελεσματικό και ενιαίο τρόπο τις δικές τους προσπάθειες για την ελαιοκομία του νησιού, που αποτελεί έναν σημαντικό πολιτισμικό και οικονομικό πόρο για την Κρήτη.
Απο την πλευρά του ο δρ Νικ. Μιχελάκης, που εθελοντικά υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΣΕΔΗΚ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, δήλωσε ότι αισθάνεται ικανοποιημένος αλλά και δικαιωμένος με την εξέλιξη αυτή, διότι θέτει τις βάσεις για μια πιο ισχυρή θεσμικά μορφή του ΣΕΔΗΚ, η οποία εφόσον βέβαια οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι, που σε μερικούς μήνες θα αναλάβουν τη Διοίκησή του το θελήσουν, θα έχει τη δυνατότητα να στελεχωθεί και να προχωρήσει σε πιο ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες.
Ο μέχρι σήμερα ΣΕΔΗΚ με τη μορφή και τις οικονομικές και διοικητικές αδυναμίες που είχε, ανατάραξε τα νερά και έβγαλε στην επιφάνεια αρκετά θέματα, άσχετα αν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες ή τοπικές φιλοδοξίες δεν επέτρεψαν να ολοκληρωθούν όλα μέχρι σήμερα.
Έτσι, ανέδειξε τις σημαντικές δυνατότητες που έχει η Κρήτη να αναγνωριστεί ως η κοιτίδα της ιστορίας και του πολιτισμού της ελιάς αλλά και τις προοπτικές που έχει το λάδι της να γίνει περιζήτητο παγκοσμίως.
Οι πρωτοβουλίες του ΣΕΔΗΚ να αναδείξει τα μοναδικά στον κόσμο ελαιοκομικά αρχαιολογικά μνημεία που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο το νησί, τα χιλιόχρονα μνημειακά ελαιόδεντρα που αποτελούν ζωντανούς μάρτυρες των ιστορικών δεσμών του δέντρου της ελιάς με την Κρήτη αλλά και την κρητική διατροφή που αποτελεί μια άλλη σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά.
Εναπόκειται στους νέους Καλλικρατικούς Δήμους να ολοκληρώσουν τις πρωτοβουλίες αυτές ανοίγοντας τους «Δρόμους της ελιάς» στο νησί, οδηγώντας σε αυτούς ντόπιους και ξένους και προβάλλοντας σε καθημερινή βάση την πολιτιστική ποιοτική και υγιεινή αξία του κρητικού ελαιολάδου. Έτσι θα προωθηθεί η διάθεση του επώνυμου κρητικού ελαιολάδου, ενώ παράλληλα θα τεθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού στην ενδοχώρα του νησιού.
Ωστόσο, θέματα πολλά που ανακινήθηκαν παραμένουν ακόμα εκκρεμή.
Μέσα σε αυτά πρωτεύουσα θέση έχει η αναδιοργάνωση της εσωτερικής μας αγοράς, ώστε να επιτευχθεί η διάθεση του ελαιολάδου με τις τιμές που του αξίζει. Θέμα πολύ δύσκολο που απαιτεί μεγάλες προσπάθειες από την Πολιτεία αλλά και τους τοπικούς φορείς.
Επίσης η αναγνώριση του ελαιολάδου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Κρήτη που μετά την απόρριψή της από την προηγούμενη κυβέρνηση εκκρεμεί στο Συμβούλιο Επικρατείας, αποτελεί άλλο ένα θέμα που απαιτεί πολιτική λύση.
Παράλληλα, η αναγνώριση της «Κρητικής Διατροφής» ως πνευματικής κληρονομιάς αποτελεί επίσης μια άλλη αναγκαία ενέργεια που πρέπει να επιδιωχθεί, παρά το ότι οι συνθήκες έγιναν δυσκολότερες με την αναγνώριση της Μεσογειακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη