Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Συγκέντρωση χρημάτων για τους απλήρωτους εργαζόμενους της Σητείας

*ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ,από την ΑΝΑΤΟΛΗonline
Συνεχίζεται η προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων, τα οποία θα διατεθούν προκριμένου να καλυφθούν πρώτες ανάγκες των εργαζομένων στα έργα του Βόρειου Οδικού Άξονα στην περιοχή Αυχήν Αγκαθιάς-Χαμέζι και στο αεροδρόμιο της Σητείας. Πρόκειται για περίπου 60 εργαζόμενους, οι οποίοι για περισσότερο από 10 μήνες παραμένουν απλήρωτοι με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πια πρόβλημα επιβίωσης οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Την πρωτοβουλία για τη συλλογή των χρημάτων έλαβαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λασιθίου, ο Αγροτικός Σύλλογος Επαρχίας Σητείας «Ίτανος», το Σωματείο Πτυχιούχων Χειριστών και Μηχανοδηγών Ν. Λασιθίου και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Λασιθίου.
Έτσι, ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες από τους παραπάνω φορείς μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου και συγκέντρωσης χρημάτων σε όλο το Νομό Λασιθίου. Μέλη των σωματείων με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου κ. Μανόλη Πεπόνη πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα – και συνεχίζουν – έρανο στον Άγιο Νικόλαο, ενώ και στη Σητεία έχει τοποθετηθεί έξω από το κατάστημα της κ. Βασιλείας Φραγκάκη (Παπανδρέου και Δασκαλογιάννη γωνία) μέλους του Αγροτικού Συλλόγου Επαρχίας Σητείας «Ίτανος» ένα «κουτί», στο οποίο ο κόσμος αφήνει όποια οικονομική βοήθεια μπορεί. Παράλληλα έχει ανοιχτεί λογαριασμός στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα (DE 117672), όπου επίσης ο κόσμος μπορεί να καταθέσει όποιο ποσό επιθυμεί συνεισφέροντας στην προσπάθεια αυτή.
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι θετική μέχρι τώρα, όμως – όπως τονίζουν όλοι – είναι σημαντικό να υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση γιατί η κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί, είναι απελπιστική.
Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού όχι μόνο αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης, αλλά λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που παραμένουν απλήρωτοι, κάποιοι δεν έχουν πλέον ούτε σπίτι να μείνουν (λόγω έξωσης), αφού αδυνατούν να καταβάλλουν το ενοίκιό τους, δεν έχουν χρήματα να συντηρήσουν τις οικογένειες τους, δε μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ουσιαστικά βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση.
Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη η συμμετοχή του κόσμου σε αυτή πρωτοβουλία έμπρακτης βοήθειας και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες αυτές συγκυρίες και να συνεχίσουν να αγωνίζονται για να λάβουν ό,τι δικαιούνται.

Αλληλεγγύη
Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Μανόλης Πεπόνης τόνισε ότι το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου προσπαθεί με κάθε τρόπο εδώ και καιρό να στηρίξει τους ανθρώπους αυτούς είτε μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας, είτε με επαφές και πιέσεις προς όλους τους φορείς του νομού και την ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ, είτε με οικονομική βοήθεια για την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων για την επίσχεση εργασίας.
«Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Είναι τόσους μήνες απλήρωτοι, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, έχουν πολλές ανάγκες. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι ήταν απαραίτητο να τους βοηθήσουμε όπως μπορούμε και κυρίως οικονομικά για να συντηρηθούν και να προχωρήσουν ίσως και σε δικαστικές ενέργειες που πρέπει γιατί το θέμα – όπως φαίνεται – δε μπορεί να λυθεί άμεσα. Σε συνεννόηση λοιπόν με τους εκπροσώπους των παραπάνω σωματείων, τον κ. Παπαδομανωλάκη, την κ. Φραγκάκη, την κ. Φιλιππίδη και τον κ. Δρακάκη αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μία προσπάθεια σε όλο το νομό για να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σαν εργαζόμενοι, σα Λασιθιώτες, σαν πολίτες.
Αρχίσαμε λοιπόν να μαζεύουμε χρήματα, τα οποία θα δοθούν στους συνανθρώπους μας αυτούς για να τα διαχειριστούν όπως εκείνοι θέλουν. Ο κόσμος δείχνει την ευαισθησία του και αυτό είναι σημαντικό. Ειλικρινά είναι μία καλή ευκαιρία για όλους μας να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και ότι υπάρχει κοινωνική συνοχή. Να μην το δούμε σαν ελεημοσύνη, αλλά ότι στη θέση αυτή θα μπορεί να βρεθεί ο καθένας από εμάς αύριο-μεθαύριο. Σε αυτές λοιπόν τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε είναι σημαντικό να δείξουμε έμπρακτα την ευαισθησία μας και να καταλάβουμε ότι ακόμα και το αντίτιμο για έναν καφέ να δώσουμε για τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση είναι σημαντικό», σημείωσε ο κ. Πεπόνης.
Αλλά και η κ. Φραγκάκη σε δηλώσεις της στην ΑΝΑΤΟΛΗ τόνισε το πόσο ουσιαστική είναι η συνεισφορά όποιου ποσού μπορεί να δώσει ο καθένας μας. «Ακόμα και το 1, τα 2 ή τα 10 € είναι σημαντικά για τους ανθρώπους αυτούς. Για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, τα τρέχοντα έξοδα. Είναι σε δυσχερή θέση. Μπορούμε όλοι να κάνουμε κάτι για αυτούς τους ανθρώπους», επεσήμανε με τη σειρά της.
Τέλος, και ο Διευθυντής του τοπικού υποκαταστήματος της Παγκρήτιας Τράπεζας στη Σητεία κ. Νεκτάριος Ξυπόλιτος, αφού συνεχάρη τους αρμοδίους για την πρωτοβουλία τους αυτή, η οποία – όπως τόνισε – είναι αξιέπαινη είπε ότι «αξίζουν συγχαρητήρια σε αυτούς τους ανθρώπους που είχαν αυτή τη σκέψη και την έκαναν πράξη, να βοηθήσουν οικονομικά τους συνανθρώπους μας, που γνωρίζουμε τη δραματική κατάσταση που βιώνουν. Είναι μία πρωτοβουλία που τη χαιρετίζουμε και σαν Τράπεζα πάντα συμμετέχουμε και βοηθάμε. Θεωρώ ότι θα έχει καλό αποτέλεσμα, υπάρχει ανταπόκριση από φορείς και επιχειρηματίες και ελπίζουμε να συγκεντρωθεί ένα καλό ποσό που θα βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς. Είναι θετικό ο κόσμος να συμμετέχει σε αυτή προσπάθεια με ό,τι ποσό μπορεί. Διανύουμε δύσκολες οικονομικά συγκυρίες, όμως πιστεύω, αν πολλοί ανταποκριθούν και βοηθήσουν με ό,τι ποσό μπορούν ανάλογα με τις δυνατότητες που έχουν, τότε το αποτέλεσμα θα είναι πολύ θετικό», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη