Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010

Ομιλία Δημ. Κουνενάκη στην πλατεία Νεάπολης

Στην κεντρική πλατεία της Νεάπολης μίλησε την Πέμπτη το βράδυ ο υποψήφιος Δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης. Στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

Συναντούμε πολύ θυμό και απογοήτευση αυτές τις μέρες. Ένα κλίμα ανασφάλειας για το παρόν και το μέλλον μας.
Η γενικότερη παγκόσμια και ελληνική κρίση έχει θέσει σε αμφισβήτηση πολλές από τις αξίες της ζωής μας, πολλά από εκείνα που έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια.
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα βαδίζουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για να αναδείξουμε την νέα ηγεσία του τόπου μας.
Αυτή η πολύπλευρη κρίση, πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική δεν πρέπει να αγγίξει την διαχείριση των πολιτικών μας πραγμάτων.
Πρέπει να μείνουμε μακριά από κομματικές διαδικασίες, από μηχανισμούς, και να αναδείξουμε τις αρετές και την ενότητα των τοπικών μας κοινωνιών.
Στις 7 του Νοέμβρη, δεν θα κάνουμε καταγραφή των κομματικών δυνάμεων, δεν θα καταγράψουμε κομματικά ποσοστά .Στις 7 του Νοέμβρη, θα επιλέξουμε την τοπική μας ηγεσία εκείνη που θεωρούμε καταλληλότερη για να διαχειρισθεί τα τοπικά μας προβλήματα.
Πρέπει να επιλέξουμε τους ανθρώπους που θα μας διοικήσουν για τα επόμενα χρόνια και θα ασχοληθούν με τις υποδομές, το οδικό δίκτυο, τον τουρισμό, το κυκλοφοριακό, την καθαριότητα, την κοινωνική πρόνοια και την πολεοδομία. Ανθρώπους που θα ασχοληθούν για την ανάπτυξη, την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.
Με βάση αυτές τις σκέψεις, αξιολογώντας το γενικότερο κλίμα και με αυτοδιοικητική και μόνο λογική, βάλαμε μπροστά τις ανάγκες της κοινωνίας μας και του τόπου μας.
Αξιοποιήσαμε την εμπειρία μας από τη διαχείριση των κοινών μας πραγμάτων, συζητήσαμε με πολίτες από όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα, ακούσαμε τις σκέψεις, την κριτική και τις προτάσεις πολλών. Ακούσαμε και αισθανθήκαμε τον θυμό και την απογοήτευση των πολιτών για την γενικότερη κατάσταση. Δεχθήκαμε κριτική καλόπιστη και κακόπιστη για τη δουλειά που έχουμε κάνει.
Συζητήσαμε με πολίτες, άνεργους, με επαγγελματίες που είναι στα πρόθυρα του κλεισίματος, ακούσαμε τους συνταξιούχους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, συζητήσαμε με πολίτες με όνειρα και ελπίδες.
Συναποφασίσαμε ότι αυτό το κλίμα δεν πρέπει να μετατραπεί σε άρνηση και σε μια στάση και ψήφο διαμαρτυρίας. Συναποφασίσαμε ότι πρέπει να δώσουμε θετική ελπίδα, πρέπει να δώσουμε πρόταση, σχέδιο και όραμα ώστε να μπορέσουμε με επάρκεια να διαχειρισθούμε τα τοπικά μας πράγματα.
Σήμερα μάλιστα που οι παλιοί Δήμοι στο Μεραμπέλλο είναι παρελθόν, που ο νέος μεγάλος Δήμος Αγίου Νικολάου είναι μια πραγματικότητα και που το Μεραμπέλλο ενιαίο και αδιαίρετο πορεύεται αναζητώντας το δικό του μερίδιο στην ανάπτυξη, στην πρόοδο και την ευημερία.
Ο νέος Δήμος πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη θέση του μέσα στην Κρήτη και στο Νομό, να αναδείξει τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα και να χαράξει στρατηγικές για το μέλλον, στρατηγική με νέα προσέγγιση, χωροταξική, αναπτυξιακή, κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική με άξονες που θα δίνουν την τάση για τις επόμενες δεκαετίες.
Επί πλέον ο νέος ενιαίος Δήμος πρέπει να έχει οργανωτική βάση ανάπτυξη και λειτουργία, ώστε να παρέχει περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, όπου και αν βρίσκονται και να ενσωματώσει τις νέες υπηρεσίες που μεταφέρονται στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ως εκ τούτου η νέα ηγεσία που θα εκλεγεί στις 7 του Νοέμβρη, θα έχει ιστορική ευθύνη να οδηγήσει τον τόπο με σχέδιο και επάρκεια σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Με αυτές τις σκέψεις μας επικοινωνήσαμε με πολλούς συμπολίτες που έχουν εμπειρία στα πολιτικά πράγματα, έχουν μακρά συμμετοχή στα κοινά του τόπου μας αλλά και νέους ανθρώπους με όρεξη και καινούργια ματιά .
Συγκροτήσαμε ένα Συνδυασμό ανεξάρτητο χωρίς κομματική στήριξη, χωρίς κομματική καθοδήγηση με καθαρά και αυστηρά αυτοδιοικητικά κριτήρια θεωρώντας ότι στα τοπικά μας πράγματα πρέπει να πρωταγωνιστούν οι τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες τους.
Δεν συμφωνήσαμε με καμιά ομάδα, δεν υποσχεθήκαμε καμία θέση, δεν δεσμευθήκαμε σε κανένα. Η μόνη κοινή μας δέσμευση είναι το όραμά μας, το σχέδιο μας η έξωθεν καλή μαρτυρία και η εντιμότητα ,η διάθεση και η πρόθεση όλων να λειτουργήσουμε με αλληλεγγύη αλληλοσεβασμό, διάλογο και συναίνεση. Η πρόθεσή είναι να αποκτήσουμε εσωτερική συνοχή σαν ομάδα και να αποκλείσουμε παρεμβάσεις εξωθεσμικών παραγόντων. Η πρόθεσή μας είναι μαζί με τα συλλογικά όργανα ,μαζί με τους πολίτες σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διαλόγου αυτοδιοικητικό να προχωρούμε σε συνθέσεις και το Δημοτικό Συμβούλιο να επικυρώνει ευρύτατες κοινωνικές συμφωνίες στα πλαίσια της συμμετοχικής διαδικασίας ...
... Ο Ορίζοντας μας έχει μεγαλώσει. Το ενιαίο Μιραμπέλλο σε διοικητικό επίπεδο είναι πλέον γεγονός. Οι τραυματικές εμπειρίες και τα αρνητικά ιστορικά κατάλοιπα είναι παρελθόν. Καθένα αγαπά και στηρίζει τον τόπο του. Πολλοί έχουν συμβάλλει στην πρόοδο του τόπου τους. Σήμερα όλοι πρέπει να ενώσουμε τι δυνάμεις για την πρόοδο όλου του νέου Δήμου.
Υπερβαίνουμε αυτά που μας χωρίζουν, αφήνουμε πίσω το παρελθόν, είμαστε πολίτες του ίδιου χώρου δημότες του ίδιου Δήμου. όλοι έχουνε δικαίωμα στις υπηρεσίες του νέου Δήμου, όλοι έχουν μερίδιο στην ανάπτυξη.
Είμαστε περήφανοι για την πόλη μας το χωριό μας, τον γενέθλιο τόπο.
Είμαστε περήφανοι για το νέο Δήμο, το νέο μας κοινό σπίτι.
Με αλληλοσεβασμό, με διάθεση συνεργασίας, με κατανόηση στα ανάγκες των περιοχών, με στήριξη της συνοχής μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί.
Ο πλούτος του νέου Δήμου, ο πλούτος του Μεραμπέλλου, είναι η προίκα της κάθε περιοχής, η ιστορία, οι κατακτήσεις, οι άνθρωποι. Είναι η διαφορετικότητα, η ποικιλία, τα προϊόντα και ο τρόπος ζωής.
Αναδεικνύουμε αυτή την ποικιλία, δεν ισοπεδώνουμε αλλά συνθέτουμε σε μια νέα πρόταση σε μια πορεία ανάπτυξης.
Ιδιαίτερο ρόλο πρέπει να διαδραματίσει ο νέος Δήμος στο πεδίο της κοινωνικής συνοχής σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Υπάρχει κίνδυνος του αποκλεισμού πολλών συμπολιτών μας, της περιθωριοποίησης πολλών στρωμάτων λόγω της γενικότερης κρίσης. Ο Δήμος πρέπει ν' αναπτύξει πολιτικές σ' αυτό τον τομέα και σε συνεργασία με άλλους φορείς να κινητοποιήσουμε την κοινωνία μας σ' αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επίσκεψη Κουβέλη στην Κρήτη